Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPapirnate slamke i druga slična „zelena“ rješenja TOKSIČNIJA su od plastike

Papirnate slamke i druga slična „zelena“ rješenja TOKSIČNIJA su od plastike

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Umjesto čitanja, poslušajte ovaj članak!

Otrovi

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Food Additives & Contaminants otkriva da papirnate slamke i druge “ekološki prihvatljive” alternative za plastiku nisu ni približno dobre za okoliš kao što vlada tvrdi da jesu.

Zapravo, belgijski su istraživači otkrili da je mnogo takozvanog “zelenog” posuđa zapravo lošije za zdravlje ljudi i okoliš od svojih plastičnih pandana.

“Slamke izrađene od biljnih materijala kao što su papir i bambus često se reklamiraju kao održivije i ekološki prihvatljivije od onih izrađenih od plastike”, komentirao je dr. Thimo Groffen, jedan od autora studije i znanstvenik za okoliš na Sveučilištu Antwerpen.

“Međutim, prisutnost PFAS (tvari na bazi poli i perfluoroalkila koje se također nazivaju ‘vječnim kemikalijama’ jer dugo traju prije nego što se razgrade i raspadnu] u tim slamkama znači da to nije nužno točno.”

Većina papirnatih, bambusovih i plastičnih slamki sadrži perfluorooktansku kiselinu, koja je globalno zabranjena 2020.

Studija je rezultat brojnih naloga na državnoj razini u mjestima poput New Yorka i Kalifornije koji zabranjuju prehrambenim objektima korištenje jednokratnih plastičnih slamki izrađenih od polipropilena i polistirena jer je tim predmetima potrebno više od 100 godina da se razgrade.

“Njihovo je vrijeme došlo i prošlo”, neslavno je izjavio bivši gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio o plastičnim slamkama koje nisu ekološki prihvatljive. “Vjerujem da bismo se trebali riješiti plastičnih slamki.”

Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo još su dva mjesta gdje je plastika zamijenjena “biljnim” alternativama za koje globalisti kažu da su prihvatljivije za okoliš.

Nevjerojatno, novo istraživanje pokazuje da biljne alternative zapravo sadrže više PFAS nego plastika, što ih čini lošijima za okoliš i ljude.

Kako bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su analizirali koncentracije perfluorooktanske kiseline (PFA) u 39 marki slamki napravljenih od pet različitih materijala: papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike.

Najgori proizvodi, vjerovali ili ne, su papirnate slamke, za kojih je 90 posto otkriveno da sadrže smrtonosne kemikalije. Druge po redu bile su slamke od bambusa, od kojih je 80 posto napunjeno PFA.

Samo 75 posto plastičnih slamki sadrži PFA, prema studiji, a zatim 40 posto staklenih slamki. Niti jedna slamka od nehrđajućeg čelika nije sadržavala PFAS.

Nevjerojatno, PFA je bila najistaknutija kemikalija pronađena u papirnatim, bambusovim i plastičnim slamkama, unatoč činjenici da je ova štetna kemikalija globalno zabranjena od 2020.

“Također su bile prisutne trifluoroctena kiselina i trifluorometansulfonska kiselina, PFAS koje se lako otapaju u vodi, što znači da bi potencijalno mogle iscuriti iz slamki u pića”, upozoravaju izvješća.

“Prisutnost PFAS-a u slamkama od papira i bambusa pokazuje da one nisu nužno biorazgradive”, dodao je Groffen o “zelenoj” obmani iza ovih predmeta, koji su često pogrešno označeni kao “100 posto reciklirajući”.

Ostaje nepoznato kako i zašto te smrtonosne tvari završavaju u posuđu za piće. Koriste se od 1940-ih za odbijanje vode i masnoće u posuđu, tepisima i namještaju, ali nikada nisu bili namijenjeni za upotrebu u slamkama, poklopcima, zdjelama ili posudama za hranu.

Prema Phys.org, jedno od mogućih objašnjenja za bambusove i papirnate slamke jest da je tlo u kojem su rasle njihove roditeljske biljke možda bilo kontaminirano PFAS-om koji je neselektivno pobjegao u okoliš iz velike industrije.

Nismo otkrili nikakav PFAS u slamkama od nehrđajućeg čelika, pa bih savjetovao potrošačima da koriste ovu vrstu slamki – ili jednostavno izbjegavaju korištenje slamki uopće”, zaključili su istraživači.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije