Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiPariz konačno stao na kraj električnim romobilima!

Pariz konačno stao na kraj električnim romobilima!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Rekli su DOSTA!

Već duže vrijeme stanovnici Pariza muku muče s vozačima električnih romobila koji znaju vrlo neoprezno juriti pored pješaka u isključivo pješačkim zonama. Izvješća o (prometnim) nezgodama u kojima su se događala ozljeđivanja pješaka i vozača romobila postaju sve češća.

Kako javlja francesoir.fr, unatoč stidljivoj kampanji lobiranja pariških operatera skutera, romobili za iznajmljivanje (“samoposluživanje”) zabranjeni su na ulicama Pariza, što je rezultat jučerašnjeg glasanja građana koji su s gotovo 90% glasali protiv njihovog održavanja, pa se koncesije za tu djelatnost neće produžiti 31. kolovoza kako je planirano.  

Očajnički napori Dottovog šefa, Maximea Romaina, jednog od operatera besplatnih skutera s Limeom i Tierom, nisu bili dovoljni… Naime, ovog vikenda Romain je dao sve od sebe, pokušavajući uvjeriti Parižane da idu glasati za izbor da skuteri ostanu za iznajmljivanje na javnim cestama.  

Na netu su čak bili plaćeni i influenceri, posebice na društvenoj mreži Tik-Tok da nagovore mlade da odu preokrenuti glasački trend koji se sam od sebe oblikovao.  

Kako piše francesoir.fr:  Doista, tko ne bi oklijevao stati na kraj ovim gotovo 15.000 neuglednih naprava, koje godinama bezbrižno šaraju po pločnicima, kad ne završe izravno u Seini ? Tko si ne bi dao priliku da se sačuva od ovih prema pješacima ne baš nježnih naprava koje uvijek velikom brzinom prijete prolaznicima?“  

Podaci o nesrećama u kojoj su sudjelovali vozači romobila rastu iz godine u godinu, a prema službenim podacima samo u Parizu je zabilježeno 408 nesreća u 2022. godini, uključujući 3 poginule i 459 ozlijeđenih osoba. 

Ove nedjelje, 2. travnja, gradska vijećnica Pariza organizirala je glasanje “Za ili protiv samouslužnih skutera?” o onome što se smatra velikim zdravstvenim problemom, prema Nacionalnoj medicinskoj akademiji, na kojem Parižani nisu propustili kazniti vozače i koncesionare s 90% glasova “protiv”. 

Ugovori operatera stoga neće biti obnovljeni 31. kolovoza 2023., kako je prvotno bilo planirano. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo vodila je kampanju “protiv”, ne bojeći se pitanja zapošljavanja, koje su operateri očito istaknuli tijekom kampanje: u sektoru radi 800 ljudi. 

Ovi operateri strahuju da će se odluka proširiti diljem Francuske, što bi moglo inspirirati i druge gradove.  

Što se tiče svakodnevnih korisnika romobila, od početka sljedeće školske godine moći će uzeti bicikl, za koji vrijede prometna pravila, ili javni prijevoz. A također će moći i… hodati. To sigurno nikome neće naškoditi…

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

VEZANO

najnovije