Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upPlanska kriminalizacija društva

Planska kriminalizacija društva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vlastima svake države odgovara red i mir unutar društva jer u nestabilnoj situaciji lako mogu da izgube svoj položaj. Zato je normalno da svaka vlast ulaže velike napore na suzbijanju svakog oblika kriminala… ispravka, bilo bi normalno ali je realnost drugačija!

Ako razmišljate sa pozicije normalnog čoveka nikada nećete shvatiti zašto je tako, morate intelektualno da zaronite duboko u mulj društva, među one koji se ni ne osećaju delom društva ali su ipak na njegovom vrhu (kakva epska ironija – na vrhu je ono što bi moralo da bude na dnu) da bi razumeli šta se u stvari dešava. U tom svetu (mulju), ljudi pa i deca su samo brojke, kolateralna šteta neophodna za ostvarenje mračnih ciljeva a vlast gotovo svake države je alat kojim realizuju svoje planove.

Na samom smo početku a već vidimo kontradikciju: zašto bi vlast radila protiv svog društva a tako i protiv sebe??? Zato što nema izbora, zato što su u rukama “mulja” gotovo svi vojno-političko-ekonomsko-propagandni resursi. Pa ipak… iako zaista izgleda da vlast većine država nema izbora očigledno je da uprkos “manje lošem izboru” neprekidno tonemo sve dublje u propast! Jedan od razloga (jedan od mnogobrojnih) za takvu situaciju je kriminalizacija društva koja se najnamernije sprovodi – začudićete se koliko dugo to traje!

Da li vas čudi tvrdnja da se društvo planski kriminalizuje? Ako mislite da nije tako to je samo zato što ste bez razmišljanja prihvatili zvaničan narativ i stereotipe koji ga podržavaju, istina je toliko očigledna da se može iskazati u nekoliko rečenica.

Stariji čitaoci će se lako setiti stanja u SFRJ pre ludila 90tih: bez ikakvih problema sam spavao u automobilu sa srpskim tablicama na splitskoj rivi ili bilo gde drugo širom Juge (čak me ni policija ne bi uznemiravala) a danas se ne osećam sigurno ni usred dana u svojoj ulici (najnovije događaje ni ne uzimam u obzir)! Tada je nacionalizam vrlo uspešno držan pod kontrolom (ako ćemo pošteno, država je najviše “zaslužna” za njegov eksplozivan rast), kriminala je bilo neuporedivo manje… kako to objasniti?

Jugoslavija je bila pod autoritarnom vlašću a takva vlast ne dozvoljava uticaj sa strane! Policijski sistem jeste bio represivan ali samo za one koji ugrožavaju bezbednost stanovništva… i države. To jeste gušilo mogućnost bilo kakve kritike vlasti ali stanovništvo je bilo bezbedno! I ja (tada vrlo mlad) sam bio protiv “policijskog sistema” jer sam mišljenje u velikoj meri formirao na osnovu holivudske propagande ali sam i pre dolaska “demokratije” shvatio kakva nas “sjajna budućnost” čeka u “demokratiji”. Da bih do kraja bio pošten moram da naglasim da ni Sistem na Zapadu nije isti kao pre kraja Hladnog rata – da tamo doživljavaju konstantnu eroziju demokratije i ljudskih prava tako da je neuporedivo stanje pre 90tih i danas.

Uprkos propagandi Holivuda, iz njihovih filmova se jasno može videti da zakon na Zapadu nije isti za sve – ako imate dovoljno dubok džep za najskuplje advokate ili za “lobiranje sudija” proći ćete mnogo bolje od “sitne raje”. Nivo ekonomskog kriminala je fascinantan: običan građanin će svaki finansijski prekršaj skupo da plati ali za one čiji poslovi vrede milijarde ne važe ni zakoni ni propisi (naravno, ukoliko su deo Sistema)!

I “pravi” kriminal je na izuzetno visokom nivou, toliko da se ni policija ne usuđuje da uđe u određene delove gradova (šta mislite kako je onda običnim građanima) ili se čak gubi granica između policajca i kriminalca! Juče gledam sliku zločina u Teksasu i na njoj šerif u uniformi sa kratkim rukavima a ruke tetovirane kao da je jakuza – teško da takav uliva poverenje.

Dakle, imamo autoritarne režime sa relativno malo kriminala (svake vrste) i liberalne gde kriminal cveta – da bi se to videlo ne treba previše ni znanja ni iskustva. Pre nego što počnemo analizu da se vratimo malo u prošlost.

Šta vam je prva asocijacija na pomen vampira? Drakula, naravno! Ali malo ko zna da je grof Drakula istorijska ličnost, knez Vlad Cepeš (Tepeš) je bio vlaški plemić iz 15. veka koji nije pio krv: njegovo zlodelo je bilo “mnogo veće” – nije odgovarao najvišim krugovima moći Evrope (koja je tada bila centar sveta)!

Šta je Vlad tačno uradio? Kao mudar čovek lako je shvatio da mora da napravi ozbiljne promene kako bi popravio katastrofalnu ekonomsku situaciju u svojoj zemlji. Bio je i ambiciozan, želeo je da Vlaška postane jedan od ekonomskih centara Evrope (nekako me podseća na Gadafija). Da bi to postigao morao je da zaustavi sveprisutan kriminal u zemlji i da istera strane trgovce (većinom Sase) koji su vlašku robu kupovali za male pare da bi je dalje prodavali nekoliko puta skuplje.

Vlad nije postao poznat zahvaljujući Holivudu, postao je nadaleko poznat još u 15. veku, kao tiranin, krvopija zahvaljujući pamfletima koji su se pojavili širom Evrope. “Očigledno” objašnjenje za pojavu tih pamfleta je bila osveta Saksonaca koji su proterani iz Vlaške ali se previđa činjenica da je u to vreme štampa tek izmišljena i da je bila vrlo skupa – trgovci ne razbacuju pare tek-tako! Ovde je u pitanju mnogo dublja agenda a ozbiljni istoričari su otkrili da iza tih pamfleta ne stoje Sasi već Vatikan! Nailaskom na tu informaciju sam bio stvarno zbunjen – zašto bi Vlad bio toliki neprijatelj Vatikanu da protiv njega uloži tolika sredstva?!? Više od decenije sam “pipao u mraku” da bi se na kraju kockice složile same.

Vlaška je pre dolaska kneza Vlada bila ogrezla u težak kriminal, tu nikakav napredak nije bio moguć jer bi sve stečeno bilo brzo opljačkano. Da bi to zaustavio, Vlad je primenio zaista rigorozne mere: na gradski bunar je postavio zlatan bokal optočen dragim kamenjem (nešto što nije moglo da prođe nezapaženo) i objavio da će svako ko ga ukrade biti nabijen na kolac… zajedno sa porodicom ako ga ne prijavi!

Bokal je već druge noći ukraden, lopov je brzo pronađen i još brže nabijen na kolac kao i ostatak porodice. Posle nekoliko nedelja ponovo je ukraden ali je otac lopova prijavio sina tako da je samo lopov nabijen na kolac. Nikome više nije padalo na pamet da ukrade bokal i kriminal je zahvaljujući strogom zakonu i njegovoj odlučnoj primeni praktično nestao! Jedna od bitnih “kockica” je da Rumuni i danas smatraju svoga kneza simbolom poštenja, pravde i reda!!!

Šta bi se dogodilo da je širom Evrope iskorenjena pljačka i korupcija? Narod bi u svakoj državi procvetao ali bi zamrla korupcija koja je bila osnovni alat najviših krugova moći!

Zar je moguće da je ova agenda bila aktivna i u 15. veku? Da ipak to i dalje držimo pod znakom pitanja ali za današnje vreme nema ni najmanje sumnje! Kada vidimo ko su najbitniji političari, ko su akteri raznih agendi jasno je da ništa od toga ne bi bilo moguće bez masovne korupcije.

Autoritarna vlast je smrt za ove agende a liberalnoj demokratija i ljudska prava služe samo kao izgovor za (između ostalog) kriminalizaciju društva kojom se stvara mogućnost za bilo kakav uticaj na društvo. Naravno, korupcija i ostali kriminal se ne mogu u potpunosti sakriti ali su nas uspešno ubedili da se radi o individualnom a ne sistemskom problemu! Sve nam je neprestano pred očima ali mi ne želimo da verujemo u ono što nam ne odgovara – mi jedino verujemo u bajke da ćemo biti srećni, bogati, slobodni… čak i kad nam rat, glad, bolesti i ostale nesreće kucaju na vrata.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

shumadinac

VEZANO

najnovije