Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPočinju ispitivanja moždanih implantata Neuralink

Počinju ispitivanja moždanih implantata Neuralink

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Spajanje

Neuralink Elona Muska dobio je odobrenje za početak šestogodišnjeg ispitivanja za proučavanje učinaka sučelja mozak-računalo (BCI). Za ugradnju uređaja u mozgove sudionika koristit će se specijalizirani kirurški robot. 

Deklarirana misija tvrtke je “Stvoriti generalizirano moždano sučelje za vraćanje autonomije onima s nezadovoljenim medicinskim potrebama danas i otključavanje ljudskog potencijala sutra.” 

Dakle, Musk igra na kartu „plemenitog“ cilja kako bi se osobama s invaliditetom omogućio normalan život, pa se traži da sudionici u prvom ispitivanju imaju invaliditete kao što su: sljepoća, kvadriplegija, paraplegija, gluhoća ili velika amputacija ekstremiteta. 

Naravno, konačan cilj je da se u budućnosti svima ugradi Neuralink. I to nije nešto što se krije, jer je i sam Musk rekao kako sanja o proširenju dostupnosti Neuralinka svima.

Ispitivanja na ljudima užasno su propala, što je rezultiralo s 1500 mrtvih životinja od 2018. Neki bivši zaposlenici kritizirali su Muska zbog žurbe s njegovim istraživanjem, ali nisu počinjena nezakonita djela jer je uobičajeno, ako ne i očekivano, da će barem neke testirane životinje umrijeti. Brojne pogreške mogle su se izbjeći da nije ljudske pogreške, tvrde oni koji su upoznati sa studijama.

„Studija PRIME (skraćeno od Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) – revolucionarno ispitivanje medicinskog uređaja za naše potpuno implantabilno, bežično sučelje mozak-računalo (BCI) – ima za cilj procijeniti sigurnost našeg implantata (N1) i kirurškog robota (R1) i procijeniti početnu funkcionalnost našeg BCI-ja za omogućavanje osobama s paralizom da svojim mislima upravljaju vanjskim uređajima”, navodi Neuralink na svojoj web stranici.

I zaista, bilo bi nevjerojatno kada bi ovaj uređaj nekome omogućio da hoda ili da vidi po prvi put, no ne zabrinjava njegova plemenita implementacija… 

“Koliko god čudesno zvučalo, uvjereni smo da je moguće vratiti funkcionalnost cijelog tijela nekome tko ima presječenu leđnu moždinu”, rekao je Musk, te poručio da će Neuralink biti dostupan za sve kojima je potreban. 

Da bi skrenuo dodatna svjetla na svoj budući proizvod, Musk je izjavio da i on osobno planira instalirati moždani čip kada bude dostupan, a samo vrijeme će pokazati kako će proći ovo šestogodišnje ispitivanje.

Provjeri/armstrongeconomics.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije