Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiPogibija iranskog predsjednika nakon javne podrške Palestini

Pogibija iranskog predsjednika nakon javne podrške Palestini

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

„Nesreća“

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63) i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u helikopterskoj nesreći na sjeverozapadu Irana, objavila je u ponedjeljak vlada te zemlje. 

Raisijeva smrt otvara razdoblje političke neizvjesnosti u Iranu, baš u vrijeme kada je čitava regija potresena ratom u Pojasu Gaze između Izraela i iranskog saveznika – palestinskog Hamasa. 

Izabran 2021., Raisi je smatran jednim od favorita za nasljednika vrhovnog vodiča, ajatolaha Alija Khameneija, koji ima 85 godina. 

Predsjednikov helikopter nestao je u nedjelju rano poslijepodne dok je letio iznad strmog i šumovitog područja Irana u teškim vremenskim uvjetima s kišom i gustom maglom. Izgledi da će se predsjednik i osam drugih putnika pronaći živi postupno su se smanjivali tijekom noći. 

Među njima je bio Hossein Amir-Abdollahian (60), Raisijev šef diplomacije, te guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan, glavni imam regije, kao i glavno osiguranje predsjednika i tri člana posade. 

Hitne službe izvukle su ostatke devet putnika u ponedjeljak ujutro.

Događaj se pomno pratio i na međunarodnoj razini, posebice u SAD-u, Rusiji, Kini i susjednim zemljama. 

Raisi, koji je imao titulu ajatolaha, predsjedavao je Islamskom Republikom gotovo tri godine. Smatran je ultrakonzervativcem, a izabran je 18. lipnja 2021. u prvom krugu glasovanja koje je obilježila rekordna apstinencija za predsjedničke izbore i izostanak jakih konkurenata. 

Raisi je u nedjelju posjetio pokrajinu Istočni Azerbajdžan, gdje je u društvu predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alieva svečano otvorio branu na granici dviju zemalja. Tijekom zajedničke konferencije za novinare ponovno je podržao Hamas protiv Izraela: “Vjerujemo da je Palestina prvo pitanje muslimanskog svijeta.” 

Treba podsjetiti kako je Iran 13. travnja napao Izrael s 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD-a i nekoliko drugih savezničkih zemalja. 

Inače, Raisi je bio na američkoj crnoj listi iranskih dužnosnika koje je Washington sankcionirao zbog “suučesništva u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava”, optužbe koje su vlasti u Teheranu odbacile kao ništavne. 

Nakon nesreće, službeni Teheran se teško mogao obraniti od ponuda za pomoć pri spašavanju koje su pristizale sa svih strana. Turska je brzo rasporedila 32 spasioca i bespilotnu letjelicu za noćno promatranje, dok je Europska unija objavila da je na zahtjev Irana aktivirala “uslugu mapiranja brzog odgovora CopernicusEMS” kako bi pomogla u lociranju uređaja, a pridružila se i Moskva koja je također najavila slanje pedesetak stručnjaka za operacije spašavanja, terenska vozila i helikoptera u Iran.

Nastavlja se “čistka” nepodobnih…

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: screenshot francesoit.fr

Provjeri

VEZANO

najnovije