Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijePoglavari kršćanskih zajednica mole se za „koncept upravljanja individualnim i kolektivnim odgovornostima“...

Poglavari kršćanskih zajednica mole se za „koncept upravljanja individualnim i kolektivnim odgovornostima“ u borbi protiv klimatskih promjena

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

U rukama mračne strane…

Poglavari Katoličke crkve Papa Franjo, Anglikanske zajednice nadbiskup Justin Welby i Istočne pravoslavne crkve patrijarh Bartolomej I., objavili su u utorak zajedničku poruku bez presedana, nazvavši klimatsku krizu “razornom nepravdom”.

Trojica kršćanskih vođa rekla su da će doći do “katastrofalnih posljedica” za buduće generacije ako svijet ne preuzme odgovornost za štetu nanesenu okolišu.

„Trenutna klimatska kriza dovoljno govori o tome tko smo i kako gledamo i odnosimo se prema Božjem stvaranju. Stojimo pred oštrom pravdom: gubitak biološke raznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice naših postupaka, budući da smo pohlepno konzumirali više zemaljskih resursa nego što planet može izdržati.

Suočavamo se s još jednom dubokom nepravdom: ljudi koji snose najkatastrofalnije posljedice ovih zlostavljanja najsiromašniji su na planeti i najmanje su odgovorni za njihovo izazivanje.

Služimo Bogu pravde, koji uživa u stvaranju i stvara svaku osobu na Božju sliku, ali i čuje vapaj siromašnih ljudi. U skladu s tim, u nama je urođen poziv da odgovorimo s tjeskobom kad vidimo tako razornu nepravdu.

Kao vođe naših Crkava, pozivamo svakoga, bez obzira na njegovo uvjerenje ili svjetonazor, da nastoje slušati vapaj zemlje i siromašnih ljudi, ispitati njihovo ponašanje i obećati značajne žrtve za dobrobit zemlje koju je Bog nam je dao ”, stoji u izjavi.

U zajedničkom priopćenju istaknuta je Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP26) koja se održava u Glasgowu, Škotska, od 1. do 12. studenog.

“Dok se svjetski lideri pripremaju za sastanak u studenom u Glasgowu kako bi razmotrili budućnost našeg planeta, molimo se za njih i razmatramo koje sve izbore moramo donijeti.

Koncept upravljanja individualnim i kolektivnim odgovornostima za naš Bogom dani dar predstavlja vitalno polazište za društvenu, ekonomsku i ekološku održivost.

Svi mi, tko god i gdje god bili, možemo igrati ulogu u promjeni našeg kolektivnog odgovora na neviđenu prijetnju klimatskim promjenama i degradaciju okoliša. Briga za Božje stvaranje duhovna je zadaća koja zahtijeva odgovor na predanost.

Ovo je kritičan trenutak. O tome ovisi budućnost naše djece i budućnost našeg zajedničkog doma”, stoji u priopćenju.

Vjerojatno griješimo, ali ovakvo obraćanje glasnogovornika gospodara iz sjene…pardon, poglavara kršćanske zajednice jako nam nalikuje na pozivanje i podršku stvaranju neke vrste jedinstvene svjetske „vlade“ u borbi protiv drugog nevidljivog neprijatelja. Teorija zavjere, kažete? Vidjet ćemo…

U međuvremenu…ledenjaci se otapaju…

U ranim 2000-tim, znanstvenici su upozoravali da će se svi ledenjaci otopiti do 2020.godine, što će prouzročiti katastrofalno podizanje morske razine. No, upravo suprotno, neki ledenjaci su narasli, a najpoznatiji primjer je Jackson Glacier ledenjak koji je narastao za više od 25% u posljednjem desetljeću. Kao posljedica ovoga, nacionalni park, u kojem sastavu se nalazi ovaj ledenjak, primoran je mijenjati znakove koje su postavili o tome kako će se otopiti do 2020.godine 😊

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije