Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijePogledajte kovanicu eura kojeg je izdao Vatikan

Pogledajte kovanicu eura kojeg je izdao Vatikan

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zmijski ugriz

Službena valuta države Vatikan je euro i baš kao i ostale zemlje eurozone u mogućnosti je izdavati kovanice eura sa svojim motivima. Ovakve kovanice zbog ograničenog broja u kojem se izdaju imaju vrlo veliku numizmatičku vrijednost, pa one u pravilu nikad niti ne ostanu u normalnom opticaju, već ih odmah kupe numizmatičari.

Jedna od takvih serija kovanica je nedavno izdana, a posebno je zanimljiv motiv koji je na njoj prikazan. Naime, radi se o prikazu „cijepljenja“ protiv covid-19. Evo objašnjenja koje stoji na službenim stranicama:

„Serija se sastoji od osam kovanica s naličjem koji ima tehničke karakteristike koje su iste za sve zemlje koje sudjeluju u jedinstvenoj europskoj valuti. Na aversu je prikazan grb pape Franje, suverena države Vatikan, natpis ‘Vatikan’ i dvanaest zvjezdica. Serija je dostupna u dvije verzije: prva sa srebrnjakom od 20 eura i druga sa zlatnikom od 50 eura. Srebrnjak od 20 eura, koji je dizajnirala Chiara Principe, posvećen je aktualnoj temi koja je vrlo bliska srcu papi Franji: tretmanima za suzbijanje pandemije i potrebi za cijepljenjem. Na novčiću su prikazani liječnik, medicinska sestra i mlada osoba koja je spremna primiti cjepivo. Sveti je Otac više puta istaknuo važnost cijepljenja, podsjećajući da je zdravstvena skrb ‘moralna obveza’, i važno je ‘nastaviti s naporima da se imuniziraju čak i najsiromašniji narodi’.“

Što to predstavlja ljudima koji u „cijepljenju“ vide nešto sasvim drugo? Jesmo li mi za njih novi heretici? Jesu li spremne nove lomače?

Ništa novo na ovom svijetu…dobro je i dalje dobro, a zlo i dalje zlo.

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije