Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPolovina francuskih nuklearki izvan pogona dok se približava „mračna zima“

Polovina francuskih nuklearki izvan pogona dok se približava „mračna zima“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

The winter is coming

“Rutinsko održavanje” 56 zastarjelih nuklearnih reaktora u Francuskoj samo dodatno pogoršava ionako očiglednu energetsku krizu u Europi, koju čeka „mračna zima“.

Francuski elektroprivredni div Electricite de France SA (EDF) objavio je da su izgledi za proizvodnju nuklearne energije ove zime smanjeni, izazivajući još više kaosa na energetskim tržištima.

EDF je navodno najveći vlasnik nuklearnih elektrana na svijetu. Njegova flota reaktora inače proizvodi između 280 i 300 teravat-sati (TWh) energije godišnje, ali ove će godine taj raspon biti smanjen na između 275 i 285 TWh.

Štrajkovi radnika pridonose produljenom zatvaranju mnogih francuskih nuklearnih elektrana koje zahtijevaju normalno održavanje, baš kao i razna druga “tehnička pitanja”.

“Situacija se drastično promijenila ove godine, kada je Francuska iz jednog od najvećih europskih izvoznika električne energije postala neto uvoznik zbog problema s reaktorima”, izvještava Bloomberg.

“Prekidi su zabrinuli dužnosnike da bi Francuskoj i široj regiji moglo nedostajati električne energije zimi, kada je potražnja za strujom u Europi na vrhuncu.”

Na energetskim tržištima, francuski ugovori za električnu energiju skočili su do neviđenih visina kao odgovor na ovu vijest, a podaci govore o skoku od čak 24 posto.

Iako zasad u Europi prevladava relativno toplo vrijeme, izvješća govore da je tom periodu uskoro kraj, a sve što se sada treba dogoditi je da se pojavi nekoliko hladnih udara, koji će početi iscrpljivati ​​zalihe prirodnog plina Europske unije. Nakon što one počnu padati, energetska hiperinflacija mogla bi postati stvarnost.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije