Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPomoću Wi-Fi signala mogu se potpuno nadzirati vaše kretnje i to kroz...

Pomoću Wi-Fi signala mogu se potpuno nadzirati vaše kretnje i to kroz zidove

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Izgubljena privatnost

Wi-Fi nas je oslobodio žica, pružajući sve bržu povezanost sa svakim kutkom naših domova i radnih mjesta. Međutim, Wi-Fi može učiniti više od pukog bežičnog prijenosa podataka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon pokazali su da zasebni Wi-Fi usmjerivači ne samo da mogu reći gdje se nalazite u sobi, već mogu odrediti i položaj vašeg tijela.

Tim nije morao puno potrošiti da nabavi hardver za ovaj eksperiment. Sve što im je trebalo bio je par početničkih usmjerivača. Usmjerivači su bili postavljeni na suprotnim krajevima sobe, a računalo je mjerilo prijenos signala od 2,4 GHz između pristupnih točaka.

Da bi se dobio prikaz kao na gornjoj slici, istraživači su morali izlazne podatke obraditi putem modela umjetne inteligencije pod nazivom DensePose, koji procjenjuje položaj tijela iz 2D fotografija. 

Ključ je bio u primjeni modela na “karte značajki” izgrađene od snimljenih WiFi signala. Nakon obuke, AI može pretvoriti te podatke u 3D prikaze mreže koje vidite na uzorcima slika. Kada se postavi preko fotografija, procjena položaja tijela može biti jezivo točna.

U središnjoj slici možete vidjeti da tip izvodi košarkaški dribling, a Wi-Fi je dovoljno brz da precizno uhvati taj pokret. 

Očito to djeluje kroz zidove, što znači da se vaša kuća lako može skenirati s najjeftinijim uređajem, a jedna od prednosti koju navode u studiji (objavljenoj na arXiv poslužitelju prije tiska), je da bi korištenje Wi-Fi antena moglo bi biti puno jeftinije u usporedbi s običnim RGB kamerama ili LIDAR-om ako trebate pratiti ljude u prostoru.

Istraživači su naveli primjer kućne zdravstvene njege, koja ponekad zahtijeva kontinuirano praćenje starijih ili invalidnih pacijenata. 

Ova tehnologija djeluje kao noćna mora privatnosti, jer ljudi koji hodaju okolo okupani bežičnim signalima nikad ne bi ni znali da mapirate njihova kretanja. 

Naravno, istraživači navode samo neke prednosti ove tehnologije, poput praćenja neovlaštenog ulaska u prostoriju.

E sad, ako je objavljeno nešto ovako, onda moramo biti svjesni da se ovo radi s vašim Wi-Fi uređajima najmanje jedno desetljeće.

Dakle, pojednostavljeno, vaš Wi-Fi je „fotoaparat“ kojim vas mogu nadzirati u „privatnosti“ vašeg doma 24 sata na dan. Zapravo, nije potrebno niti da vi imate WiFi u svom domu, već se može koristiti Wi-Fi vašeg susjeda.

Provjeri/extremetech.com

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije