Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijePoremećaji menstrualnog ciklusa izazvani cjepivom protiv Covida-19

Poremećaji menstrualnog ciklusa izazvani cjepivom protiv Covida-19

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Misli na druge…

U intervjuu za France 3 prikazanom prošlog ponedjeljka, jedna od članica udruge „Gdje je moj ciklus?“ svjedočila je, zajedno s odvjetnikom Ericom Lanzaroneom i ginekologinjom Julijom Maruani, o štetnim učincima cjepiva protiv Covida-19 kod cijepljenih žena. Naime nakon cijepljenja, na tisuće žena, mlađih i starijih, iskusile su brojne poremećaje u menstrualnom ciklusu i unatoč tome još uvijek nisu shvaćene ozbiljno.

U intervjuu je članica udruge ispričala kako je, samo 15 dana nakon prve doze cjepiva u kolovozu 2021., pretrpjela bol „istovjetnu onoj prilikom porođaja bez epiduralne anestezije“. Nakon što je konzultirala nekoliko liječnika i ginekologa, obavila je i magnetsku rezonancu maternice te joj je dijagnosticirana adenomioza, koja se često uspoređuje s unutarnjom endometriozom. Napomenula je kako je prije cijepljenja napravila ginekološki ultrazvuk te da je nalaz bio uredan.

Što se tiče lijekova, nije bilo apsolutno ničega što bi joj olakšalo danonoćne bolove pa se obratila kirurgu koji joj je preporučio histerektomiju kao jedino moguće rješenje u okončavanju bolova koje podnosi. Dodala je da zbog navedenih smetnji više nije bila u stanju obavljati svakodnevne obaveze.

Unatoč sve češćim menstrualnim poremećajima, uz ostale nuspojave, štetne posljedice cijepljenja još uvijek se shvaćaju nedovoljno ozbiljno. Valja napomenuti da je francuska Nacionalna agencija za sigurnost lijekova (ANSM) 7. siječnja izvijestila o 4432 slučaja nuspojava koje se odnose na menstrualne poremećaje. Za razdoblje od 11. ožujka 2022. do 24. ožujka 2022. u nacionalnoj bazi podataka o sigurnosti lijekova zabilježeno je 3435 novih slučajeva nuspojava. U međuvremenu se broj možda udvostručio, iako ANSM još ništa nije zabilježila.

Iznenađen brojem liječnika koji odbijaju prijaviti štetne posljedice cijepljenja, odvjetnik Lanzarone drži kako se tu radi o „liječničkom neuspjehu“. Smatra da bi združeno djelovanje svih žrtava, iako to ne može vratiti njihovo zdravlje, omogućilo naknadu za počinjenu štetu od strane proizvođača cjepiva.

U veljači je putem online peticije francuski Senat pozvan da prizna odgovornost proizvođača cjepiva za nuspojave. Gornji dom je putem priopćenja za medije odlučio dati prednost stručnosti Parlamentarnog ureda za evaluaciju znanstvenih i tehnoloških izbora (OPECST) kako bi bolje odgovorio na “zabrinutosti“ građana. S druge strane svjedočanstva žrtava cijepljenja sve se više objavljuju a u tijeku je i istraga Senata.

Sibylla

VEZANO

najnovije