Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPortugal je druga zemlja po broju cijepljenih u Europi i prva po...

Portugal je druga zemlja po broju cijepljenih u Europi i prva po prosječnoj stopi smrtnosti u lipnju 2022. godine

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Slučajnost?

Prosječna stopa smrtnosti u lipnju u cijeloj Europskoj uniji bila je 6,2 posto. Portugal je ovog lipnja doživio porast broja smrtnih slučajeva od 23,9% u usporedbi s istim razdobljem tijekom 2016. i 2019. Između 2016. i 2019. Portugal je u prosjeku imao 276 smrtnih slučajeva dnevno. Do lipnja prošle godine ta je brojka narasla na 341 osobu dnevno, a 10.217 ih je umrlo u tom razdoblju od četiri tjedna.

Postotci procijepljenosti europskih zemalja do kolovoza 2022. godine

Portugal je druga zemlja po broju cijepljenih u Europi, iza Malte, promatra li se postotak ljudi koji se nazivaju „potpuno cijepljeni“. Populacija starija od 85 godina ima najvišu stopu smrtnosti, naravno, ali bilo je manje smrtnih slučajeva među osobama u dobi od 65 do 84 godine. U zemlji je ove godine zabilježen 5781 smrtni slučaj povezan s COVID-om, ali isključujući smrtne slučajeve od COVID-a, ukupna smrtnost i dalje raste za 5%. Smrti dojenčadi također su se nažalost povećale tijekom prošle godine sa 107 na 142.

Višak smrtnosti europskih zemalja za lipanj 2022. godine

Ministarstvo zdravstva provodi studiju kako bi utvrdilo uzrok. Agencija je rekla da posebnu pozornost obraćaju na smrti “koje se podudaraju s najvećim intenzitetom COVID-19 i vrućina”. Ipak, stopa smrtnosti bila je u porastu između veljače i travnja prije nego što su toplinski valovi zahvatili Europu. Osim toga, smrtni slučajevi koji se ne pripisuju izravno COVID-u su u porastu, tako da ni vrućina ni COVID ne mogu objasniti porast. Je li u pitanju nešto drugo? Vlada vjerojatno nikada neće otkriti istinu, ali jedna varijabla koja se sigurno promijenila je visoka stopa procijepljenosti.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije