Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upPoziv Najšarmantnijem

Poziv Najšarmantnijem

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

“Najšarmantniji? Svakako. Najpametniji? Nikako.”

Bogami je šarmantan. Najšarmantniji. Što jeste, jeste. Nema se tu šta filozofirati. Znam ja to po onoj mojoj Dobroj Vili. Kad ga vidi na TV – pa onda onako duboko uzdahne. A ja sjedim pored nje i čekam sekundu-dvije da prođe taj prvi uzdah. Da prođe svojim pogledom po svom tom volumenu i opsegu šarma. Jer znam ja – onda slijedi onaj drugi uzdah – još dublji. I čujem joj kotačiće u glavi kako melju: “E, moj Plenkoviću! Što učini? Takav komad muškarca – a tako nikakav političar.”

Pa se onda pravim onako pomalo nezainteresiran – kao nešto vrlo važno razmišljam, zagledan u daljinu, par kilometara iza TV ekrana. A onda okrene svoju lijepu glavicu prema meni, pogleda me onako kako samo ona zna – i uzdahne treći put. A taj je uzdah najdublji – najspokojniji – i najvažniji. Ne moram ništa čuti što joj se događa u glavi – jer uzdah je rekao sve.

Što da kažem našem najšarmantnijem muškarcu u Hrvata? Od stoljeća sedmog valjda ženske oči nisu vidjele takvoga šarma. Pa mogu mu reći da ima sreće – što nisam kamerman. Ili majstor rasvjete. Pa da se “slučajno” pojavim na tom istom TV ekranu – negdje u Njegovoj pozadini, kao neki zalutali kamerman. Jer bi dobar dio dama mogao pomisliti da ni kamermani na toj HRT nisu tako loši – kad malo bolje razmisliš. Pogotovo kad obojicu možeš direktno usporediti, u istoj TV sceni. Usporediš kamermana s tom mjernom jedinicom za šarm. Koliko bi tek onda uzdaha palo. Ali pustimo sad po strani reality show i slične gluposti. Krenimo mi zadatkom.

Što da mu poručim, našem Plenkoviću? Imam mu ja puno toga reći – ali ne bi on slušao. Ima on savjetnika – pa valjda njega sluša. Zato ga pozivam neka u društvu sa svojim savjetnikom pročita poziv jednog drugog predsjednika. A nije taj daleko, taj predsjednik, iako je bivši. Eno ga tamo, u Šengenu, u Ljubljani. 

I ne samo to, pored tog bivšeg predsjednika je još jedan bivši predsjednik. U toj istoj zemlji. Dakle dva predsjednika. Za ne vjerovati! Dva bivša predsjednika duplo manje zemlje Slovenije. Pa to ti dođe – kada zbrojiš ovu dvojcu “duplo manjih” – da su sada jednaki ovom našem. Najšarmantnijem. 

A njihov poziv može Plenković sa svojim savjetnikom pročitati na donjoj poveznici. Slijedi prijevod javnog pisma – zapravo pravog pravcatog javnog poziva.

Javno pismo: Zaustavite rat u Ukrajini!

„Prošlo je godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. U potpunosti podržavamo Ukrajinu u njenom neospornom pravu na samoobranu. Ukrajina je žrtva ruske agresije, koja se ne može opravdati. Rat je već odnio stotine tisuća mrtvih, od kojih su dvije trećine na ukrajinskoj strani. Ukrajina postaje razorena zemlja.

Europski državnici, baš kao i u Prvom svjetskom ratu, prepuštaju se trendu koji vodi u mogući novi svjetski rat. Njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da smo u ratu s Rusijom. Predsjednik vojnog odbora NATO-a uvjerava da je skupina zemalja pod vodstvom Sjedinjenih Država spremna za izravan sukob s Rusijom. Istodobno, američki predsjednik ocjenjuje da rat u Ukrajini znači izravnu prijetnju atomskim “armagedonom”. Iz Moskve se čuju zlokobne glasine o atomskoj prijetnji.

Ukrajina je žrtva posredničkog rata između dviju vodećih nuklearnih sila, Rusije i Sjedinjenih Država, oko područja utjecaja. Jednom su obje države bile na pravoj strani povijesti.

Teški ofenzivni tenkovi na ukrajinsko-ruskoj fronti dodatno otvaraju opasnost od izravnog sukoba Rusije i Zapada na našem, europskom tlu. Nagađanja vojnih stručnjaka da se atomski rat najvjerojatnije neće dogoditi nisu nikakvo jamstvo.

Ali gomilanje najsmrtonosnijeg oružja neće donijeti mir i stabilnost Europi. Svi smo mi gubitnici u ovom ratu. Čak i građani EU, koji također plaćaju ovaj rat i njegove posljedice. Buduće generacije Europljana snosit će teret rata. Stoga i europske zemlje moraju sudjelovati u odluci o prekidu rata.

Od vlada zemalja EU tražimo da uspostave novu, dugoročnu europsku sigurnosnu arhitekturu, koja će biti izraz strateških interesa europskih zemalja za njihovu aktivniju ulogu u svijetu. Mora se temeljiti na suverenitetu, jednakosti i uzimajući u obzir sigurnosne interese svih zemalja. Čak i Rusija, koja na ovaj ili onaj način ostaje susjed EU i u budućnosti.

Pozivamo vlade zemalja EU-a, NATO-a i Ruske Federacije da grade europsku istočnu politiku bivšeg njemačkog kancelara Willyja Brandta, koja je donijela desetljeća mira našem kontinentu. Obvezati se na ažuriranje i poštivanje Helsinške povelje o miru i suradnji.

Politički razgovor o gubitnicima i pobjednicima u suprotnosti je s govorom o miru. Nijedna strana ne može pobijediti u ovom ratu. Može se zaključiti samo za pregovaračkim stolom. Pregovarati ne znači kapitulirati niti opravdavati rusku agresiju. Pregovarati znači odgovorno tražiti rješenja i pristajati da obje strane učine kompromise s ciljem sprječavanja novih smrti i eskalacije zla.

Stoga očekujemo od vas, vlada zemalja Europske unije, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije, da uspostavite savez kako biste zaustavili borbe, zaustavili daljnje naoružavanje i započeli pregovore. Svijet budućnosti, mir, sigurnost i otpor klimatskim promjenama također je vaša odgovornost! To je život naše djece i njihovih potomaka u svijetu bez straha, u svijetu koji će osigurati postojanje čovječanstva.

Vlade zemalja Europske unije, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije nemaju mandat za rat! Ne dovodite ga do pragova naših domova.

Zaustavite rat! Zaustavite ga odmah! Vi imate tu moć. I odgovornost.“

Potpisnici:

Milan Kučan, Danilo Türk, Spomenka Hribar, Niko Toš, Ema Kugler, Uroš Lipušček, Miroslav Cerar, Miran Goslar, Marjan Šetinc, Boris Vezjak, Rado Bohinc, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Vito Turk, Lucija Čok, Rudi Rizman, Vinko Dolenc Lipič, Franco Juri, Vesna Mikolič, Vlado Miheljak, Mihael Naglič, Drago Kos, Miloš Šonc, Zdravko Mlinar, Primož Šterbenc, Aleks Štakul, Bogomir Kovač, Milica Antić Gaber, Jožef Školč, Dušan Keber, Božo Repe, Tanja Rener, Stane Saksida, Sonja Lokar, Bojan Križaj, Anton Rupnik, Slavko Pregl, Janez Winkler, Ivan Novak, Ivan Rudolf, Alenka Šelih, Bojko Bučar, Zvone Dragan, Martin Ivanič, Miloš Prosenc, Marjan Šiftar, Matjaž Kmecel, Rudi Zavrl.

P.S.

Nemam ja tu šta dodati Plenkoviću moj. Mogu samo predlagati jedan lijepi glazbeni komad: Oda radosti i nadati se da Najšarmantniji ima smisla za glazbu. Možda ga udari ovaj glazbeni komad – onako među oči – kad već savjest neće.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

aloha

Jednom me prilikom Google na login stranici pitao: "Ima li išta što na Google ne mogu pronaći?". Bilo je to prije jedno 15 godina. Odgovorio sam: "Na Googlu ne mogu pronaći niti jednog iskrenog i poštenog političara." Nikad me više ništa nisu pitali.

2 KOMENTARI

 1. najtočnija konstatacija iz pisma je ova:
  “Ukrajina je žrtva posredničkog rata između dviju vodećih nuklearnih sila, Rusije i Sjedinjenih Država, oko područja utjecaja. Jednom su obje države bile na pravoj strani povijesti…”

  ako ostavimo po strani slovenske političare koji su potpisnici ovogo pisma, jer oni su kurve kao i hrvatski i ostali političari i političarima ne vjerujem, ne sumnjam u dobre namjere ostalih potpisnika, kao nekad slavnih sportaša Cerara i Križaja (većina drugih imena s liste su mi nepoznati),
  ipak je ovo malo naivno…

  jer oni kojima se oni obraćaju da zaustave rat, EU, SAD, Rusija, NATO.. su režiseri tog dogovorenog, insceniranog rata, a producenti sjede u New Yorku u prostorijama FED-a, isti producenti, koji su producirali i plandemiju..a koji žele producirati i veliki reset, a za to im treba ovaj rat i drugi ratovi

  Kolakušić je nedavno, rekao, bio je članak na ovom portalu, da nikomu nije u interesu da se rat završi.. i to je sasavim jasno

  upadljivo je da da se rat očito želi održavatio što dulje moguće i zato se održava nekakav nerješen rezultat.. dakle, niti Rusija napreduje (koliko su na početku bili galamali da će osvojiti pola ukrajine), a niti ukrajina ne napreduje, tojest ne može povratiti vać područja, neka manje je bila povratila..(a ja i tu vjerujem , da je ruska vojska to namjerno pustila)
  sve je podmukla krvava igra, naravno na račun beskorinsih izjelica i onih ukrajinskih i onih ruskih, a indirektno i svih nas ostalih u Europi, jer dakle, …rat u Ukrajini je → izazvao ekonomsku i energestku krizu i što dulje traje, da kriza također traje sve dulje i sve više se pogoršava, sve veće nestašice, poskupljenja, inflacije..itd u cijeloj Europi..

  plus što je taj rat fino bio i dimna zavjesa, da se polako postepeno okonča plandemija i odvrati pažnja od katastrofalnioh posljedica cjepljenja, tjest genocida cjepljenjem..
  jer baš ono kada su početkom prošle godine, počeli jačati pokreti otpora protiv plandmeije u Kanadi, Australiji, Francuskoj, Austriji.. i driugim zemljama,započe rat u Ukrajini, ti otpori i prosvjedi odjednom su pometeni preko noći i plandemije je pala u pozadinu, a cijela pažnja je usmjerena na rat

  na skupu MSC-a u Munechenu, Macron je rekao, da ni Ukrajina ni Rusija ne mogu pobjediti,.. ah kako fino..
  a Stoltenberg reako, da se rat neće završiti ni 2024.. naravno tu je ubacio onu finu floskulu da se on “boji da rat neće tako skoro završiti”,- a ustvari se banditi raduju da traje što duže

  • Jako mi je drago što ste se javili o.o jer imate jako dobre komentare. U puno čemu se slažem s vama, a sada ću vam objasniti zašto je taj moj post takav kakav jeste.

   Ja sam zapravo za “Poziv Najšarmantnijem” imao u “glavi” jedan drugi tekst, a ovo s pozivom slovenskih političara i ostalih javnih osoba došlo mi je kao “kec na desetku”. Jedan od razloga je taj, što će ovaj objavljeni tekst “opaliti” Plenkovića puno više od onog mog prvotnog teksta. Uzeo sam dva bivša predsjednika susjedne nam Slovenije – jer eto, nastao je pomak. Konačno se našao netko da barem obznani da je ovaj pokolj potrebno zaustaviti.

   Iako se ni ja ne slažem u cijelosti s tekstom kojeg su ti Slovenci objavili. Daleko od toga. Ali su najbliže onome o čemu drugi ljudi i političari u Hrvatskoj šute. Jer u Hrvatskoj se uporno dolijeva ulja na vatru. Konačno se pojavio netko tko je počeo razmišljati da bi bilo dobro zaustaviti to dolijevanje ulja na vatru.

   Ruku na srce, nisu mogli Milan Kučan i Danilo Türk ništa “boljega” ni napisati – jer bi previše “iskakali” iz koncepta američkog imperijalizma – kojega su dio i Slovenci, a i mi u Hrvatskoj – kao i svi oni u bivšim republikama Juge. Ali barem su se usudili – a to je već vrlo puno. Ja sam uvjeren da obojica bivših predsjednika onako intimno, za sebe, znaju puno više i razmišljaju puno više – i bliže su istini od onoga što su napisali. Ali ne mogu ili ne smiju to reći na glas.

   Ponešto znam o Kučanu i Drnovšeku. Mislim da je njima kristalno jasno (bilo – ovaj potonji je pokojni) da su ih Amerikanci “preveslali” onomad 1990-ih kada je krenuo raspad Juge. Amerikanci i njihovi pomagači (Englezi, Nijemci, Francuzi, …) su im obećavali brda i doline. A nakon 30 godina Kučan vidi gdje je sve to dovelo. I uvjeren sam da onako kad sjedi na nekoj klupici, sam sa sobom – vrlo dobro zna da je i on krivac za današnju situaciju. Jer tada nije bio dovoljno mudar. Prevarili su ga – a on se dao prevariti. Uvjeren sam u to.

   To kod Tuđmana i ostalih nikad nisam primijetio. Ni u tragovima. Oni su bili i ostali zavedeni. Oni su iz skupine bespomoćnih, a mnogi od njih su bili na granici bespomoćnih i glupih. Kučan i Drnovšek su bili na granici inteligentnih i bespomoćnih. To se kod Drnovšeka jasno vidi po njegovim knjigama i drugim radovima, intervjuima, … Onaj tko zna čitati “između redova” pročitao je Drnovšeka. Tako se barem meni čini.

   Što se samog rata tiče – ne slažem se da Rusi sudjeluju u nekakvom dogovoru sa Amerikancima ili bilo kime. Predugo proučavam Ruse da bih nasjeo na takvo pojednostavljenje. Kad bi tako bilo – Rusi su imali idealnu priliku 1990, poslije raspada Sovjetskog saveza “predati zauvijek” svo svoje prirodno bogatstvo, sve svoje stanovnike – i tako ostati. Apsolutna pobjeda Amerikanaca. Onda je došao Putin 2000 i digao Rusiju iz pepela, kao Feniksa. Bi li to učinio da postoji neki “dogovor”? Nema šanse. Rusi ne sudjeluju u tom cirkusu i oni se sada bore za svoj opstanak. Oni se bore za opstanak jer je Rusima već od 2007 (čuveni Putinov govor u Minhenu), a pogotovo od 2014 (Majdan u Kijevu) posve jasno kamo sve to vodi.

   A na drugoj strani imaju Rusi scenu koju sam vidio u jednom Youtube zapisu: neki afrički vojnici dali pravoj čimpanzi automatsku pušku u ruke i još je otkočili – a majmun je slučajno pogodio prstom na okidač i počeo “šarati” s tom automatskom puškom. Meni sada Amerikanci djeluju upravo tako. Imaju najmoćnije oružje (nuklearno) i sada već otvoreno prijete njime. Jer su uvjereni da od Rusa i Kineza nema straha da će ga oni prvi upotrijebiti. Amerikanci su 100% uvjereni da Rusi i Kinezi nikad neće pokrenuti atomski rat. A u to sam uvjeren i ja. Jedini luđaci na ovom planetu koji bi to mogli učiniti su Amerikanci. Tim više što su to jednom već učinili.

   Ajmo sad malo predahnuti i dati i drugim komentatorima malo prostora da se izraze i ponude svoje viđenje.

   Svako dobro o.o i nastavite sa svojim dobrim komentarima 🙂

VEZANO

najnovije