Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upPredgrađe Los Angelesa u borbi protiv tornjeva s antenama 5G mreže

Predgrađe Los Angelesa u borbi protiv tornjeva s antenama 5G mreže

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Što šteti pticama i pčelama, šteti i meni“

I dok sve veći broj „grozdova“ antena 5G mreže niče svugdje oko uspavanih ljudi, postoje brojni primjeri gdje pojedinci, ali i male lokalne zajednice, vode bespoštednu bitku za vlastito zdravlje.

Sve veći broj Amerikanaca – uključujući zakonodavce i slavne osobe – pokušava spriječiti postavljanje mobilnih tornjeva i antena svih veličina, 5G i 4G, u njihovim zajednicama, posebno u blizini domova i škola. Isto se događa i u predgrađu Los Angelesa, malenom mjestu Torrance.

Kao i u mnogim naseljenim područjima, i u Torranceu postoji potreba za digitalnom vezom, ali različita su mišljenja o tome gdje postaviti stupove mobilnih tornjeva. Kako izvještava Rafu Shimpo, stanovnici Torrancea protive se onome što smatraju neprikladnim i invazivnim postavljanjem opreme mobilnih tornjeva.

Uzbunu je oglasila 92-godišnja Yoshiko Morohoshi kada je saznala da se planira postaviti mobilni toranj u njenom dvorištu. Morohoshi, strastvena vrtlarica, bila je užasnuta kada je otkrila da je stup trebao biti postavljen samo 3 metra od njezina vrta. Nakon pregleda lokacije, komisija za planiranje priznala je da je predložena jedinica preblizu rezidencijama. 

Nakon što je toranj premješten na udaljenost od 140 metara, pored dječje stomatološke ordinacije, Yoshiko tvrdi da je lokalna kolonija pčela počela nestajati i da je imala problema sa spavanjem, te da sada pati od iscrpljujućih glavobolja.

Predvođeni 89-godišnjom Grace Mayedom, brojni stanovnici udružili su svoja sredstva kako bi platili 750 dolara potrebnih za žalbu Komisiji za planiranje Torrancea. Nazvavši se koalicijom North Torrance ACTION (Protiv mobilnih tornjeva u našem susjedstvu), skupina je sastavila pismo članovima vijeća u kojem se izjašnjavaju o svom slučaju. Stanovnici su veći dio svog animoziteta usmjerili prema telekomunikacijskoj tvrtki Crown Castleu, za kojeg vjeruju da se prema njihovoj zajednici nije odnosio s poštovanjem. Oni se nadaju da će se lokalna vlast moći uvjeriti da zauzda telekom i učini ga odgovornijim prema stanovnicima.

“Propast i prepreka koju će ovaj mobilni toranj prouzročiti našoj maloj poslovnoj zajednici, koja daje sve od sebe da ostane na površini, apsolutno su nepošteni i nepravedni”, navodi se u pismu vijeću. „Ne samo da blokira njihovu jedinu oznaku na trgu i oduzima njihovu jedinu zelenu površinu (što je opet u suprotnosti s našim Općim odredbama u članku 39. Pravilnika), također stavlja njihove zaposlenike u stalnu svakodnevnu opasnost od potencijalne izloženosti, osobito od strane Crown Castlea koji povijesno nije održavao svoje tornjeve. Zajednica je zabrinuta za njihovu sigurnost. Tražimo da nas sada zaštitite. Možda će se jednog dana pčele vratiti.”

Rafu Shimpo, lokalna publikacija usmjerena prema japanskoj zajednici tog područja, navodi da je Crown Castle izgradio mobilni toranj 2020., dvije godine prije nego što je dobio službene dozvole za to. U pismu vijeću, stanovnik Chuck Choi komentirao je: “Pčele više ne dolaze otkako su postavili tu stvar.”

Dok se North Torrance ACTION Coalition nada da će gradska uprava čuti njihovu molbu, Torrance se već i ranije bavio pravnim izazovima s tvrtkom Crown Castle, koja se žalila da je grad prekršio Zakon o telekomunikacijama iz 1996.

Godine 2021. savezni sud presudio je u korist podnositelja peticije koji su tužili Federalnu komisiju za komunikacije (FCC) zbog neažuriranja smjernica o bežičnom zračenju od 1996. unatoč znanstvenim dokazima o štetnosti dostavljenim agenciji. Prošlog mjeseca agencija je priznala da namjerava nastaviti nepoštivati ​​sudski nalog.

Iako se neke općinske vlasti ne protive postavljanju mobilnih tornjeva posvuda – još uvijek ih ima. To je možda razlog zašto su uvedeni HR 3557 i deseci drugih zakona sponzoriranih od telekomunikacija kako bi eliminirali sve općinske ovlasti u vezi s postavljanjem bežične infrastrukture.

Provjeri/activistpost.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije