Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiPredstojeći izbori za Europski parlament bit će potpomognuti „umjetnom inteligencijom“

Predstojeći izbori za Europski parlament bit će potpomognuti „umjetnom inteligencijom“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nadzor i cenzura

Europski parlament za svoje predstojeće „izbore“ očigledno treba pomoć i podršku od tehnološkog „Behemota“. A tko je sposobniji za manipuliranje informacijama, pardon, za “iznošenje visokokvalitetnih informacija biračima“ od Googlea? Znate ono kad pri pretraživanju, neke informacije “slučajno iskoče na prvom mjestu”, a druge “manje bitne potonu” u rankiranju pretrage.

To je jedna stvar koju treba imati na umu, a druga je pitanje tko i na temelju kojih kriterija odlučuje što je “visokokvalitetna informacija”. Netko bi u šali mogao reći da je to kao „Ministarstvo istine“ iz 1984…

Osim toga, Google obećava da će više koristiti tehnologiju umjetne inteligencije, kako bi se suprotstavio onome što smatra dezinformacijama oko izbora, te iskoristiti modele umjetne inteligencije “kako bi povećao napore u borbi protiv zlostavljanja”.

Pri spomenu „umjetne inteligencije“ imajte na umu slijedeće riječi – nadzor i cenzura.

Suradnja s raznim skupinama EU-a za borbu protiv dezinformiranja i osobama koje provjeravaju činjenice iz cijeloga svijeta kako bi se olakšala cenzura također je dio obećanog “paketa podrške”, dok će mete ove cenzure biti uobičajeni popis bauka na internetu (u skladu s onim što odredi Google i/ili vlada), stvarni ili izmišljeni: manipulirani mediji, mržnja, uznemiravanje, dezinformacije…

Sve će to morati biti učinjeno u velikim razmjerima, napominje Google, stoga obećava uvođenje više AI sustava, čitaj više cenzure nego ikad (Large Language Models, LLMs…).

Što se tiče borbe protiv “dezinformacija”, Google kaže da će poboljšati svoju provedbu i uložiti više novca u Centar za sigurnosni inženjering (GSEC) za odgovornost za sadržaj, između ostalih odjela za “povjerenje i sigurnost”.

Otkrivanje oglasa, kako ih Google vidi, također će značiti „otkrivanje je li sadržaj sintetičan i neautentično prikazuje stvarne ili realistične ljude ili događaje”. ???

Osim toga, korisnici će vidjeti bilješke koje bi ih trebale informirati o “vjerodostojnosti i kontekstu” slika u pretrazi, kao i o korištenju Google DeepMind SynthID digitalnog vodenog žiga za sadržaj generiran umjetnom inteligencijom.

Uglavnom, ništa ne brinite. Izbori su ionako samo tu kako biste se vi zabavili sa „navijačkim bojama“ njihovih kandidata. Plavi, crveni ili pak onaj u duginim bojama…

Rješenje naših problema nije unutar ovog sustava.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

Provjeri

VEZANO

najnovije