Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaZdravljePrema novoj studiji, mamografija znatno povećava smrtnost od raka dojke

Prema novoj studiji, mamografija znatno povećava smrtnost od raka dojke

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Profitna industrija

Novo istraživanje objavljeno u JAMA Oncology otkriva da je mamografija odgovorna za nevjerojatnih 84 % višu stopu smrti od raka dojke tijekom 20-godišnjeg razdoblja praćenja.

Zbog vrlo visoke stope lažno pozitivnih rezultata koje proizvode, mamografije na kraju ubiju, čini se, mnogo više žena nego što bi inače umrlo od raka dojke da nikada nisu pristupile mamografiji.

Mamografija proizvodi traumu kod pacijenata, kako u fizičkom tkivu dojke, tako i psihološku, emocionalnu, pa čak i duhovnu kod žena kojima se na kraju kaže da se moraju podvrgnuti još invazivnijim “tretmanima” kako bi preživjele.

Pritisak koji mamografija vrši na tkivo dojke može sam po sebi biti uzrok raka, a da ne spominjemo sve kemoterapije, zračenja i operacije koje obično proizlaze iz toga. To je užasno traumatično iskustvo za žene koje mnogima od njih ostavlja ožiljke za cijeli život, pod pretpostavkom da uopće prežive.

Mamografija je također opasna jer je primarni modalitet koji se koristi rendgenska tehnologija, koja zrači tkivo dojke na vrhu stroja fizički ga pritišćući. Same gama zrake su poznati karcinogen za dojke koji je posebno zabrinjavajući za žene s takozvanim “mutacijama” gena BRCA1 ili BRCA2.

Službena preporuka američkih smjernica za preventivne usluge potiče žene da počnu s mamografskim pregledom svake druge godine počevši od 40. godine.

“Ove smjernice dovode još milijune zdravih žena u opasnost od štetnih promjena na dojkama izazvanih zračenjem, kao i psihobioloških šteta o kojima se govori u ovom članku”, tvrdi Sayer Ji iz GreenMedInfo.

Uglavnom, medicinski establišment pokušava se pretvarati da je mamografija bez rizika, zanemarujući mnoge poznate rizike kao što su izloženost rendgenskom zračenju, lažno pozitivne dijagnoze, pretjerane dijagnoze i, naravno, sve invazivne “tretmane” koji slijede.

Prije otprilike deset godina utvrđeno je da je više od 1,3 milijuna žena pogrešno uklonjeno tkivo dojke zbog nekanceroznog stanja koje se naziva duktalni karcinom in situ (DCIS), a koje je sada prepoznato kao benigno. Međutim, predugo je DCIS tretiran kao rak i mnoge su žene zbog toga podvrgnute mastektomiji bez ikakvog razloga.

“Pretjerana dijagnoza se može razlikovati od lažno pozitivnih po tome što se kod pretjerane dijagnoze abnormalnosti otkrivene ekranom uočavaju kod asimptomatskih i naizgled zdravih žena koje ne bi uzrokovale štetu da se ne otkriju, ili bi uzrokovale veću neto štetu da se dijagnosticira i liječi nego da se ne otkriju ili ostave napredovati bez liječenja (tzv. ‘budno čekanje’)”, dalje piše Ji.

“Lažno pozitivni rezultati, s druge strane, javljaju se kada postoji pozitivna probirna mamografska procjena koja vodi do dodatne dijagnostičke obrade, ali nema dijagnoze raka dojke. Iako se lažno pozitivni rezultati u konačnici otkriju kao takvi, šteta je možda već učinjena, s obzirom na to moć podsvijesti i takozvani nocebo efekt, koji je suprotan placebo efektu, da nanese duboku emocionalnu i tjelesnu štetu onima koji misle da imaju po život opasnu dijagnozu raka, ali zapravo nisu bolesni.”

U SAD otprilike 11 % žena dobije lažno pozitivan rezultat samo jedne mamografske pretrage. U Europi je ta brojka puno niža i iznosi samo 2,5 %, ali još uvijek odgovara puno većem kumulativnom riziku u tome što će nakon samo 10 pregleda otprilike 20 % žena u Europi dobiti barem jedan lažno pozitivan rezultat.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije