Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSAD žele vojsku inteligentnih robota do 2025. godine

SAD žele vojsku inteligentnih robota do 2025. godine

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ubojice bez moralnih dilema

Je li blizu dan kada će roboti početi ratovati umjesto ljudi? Ili protiv njih?

U svakom slučaju, na takvo razmišljanje navodi “Projekt Replikator” koji je 28. kolovoza najavila ministrica obrane SAD-a Kathleen Hicks. Ukratko, radi se o vojsci inteligentnih i autonomnih dronova, koja je planirana za puštanje u aktivnost najkasnije do 2025. godine. Radi se o još jednom koraku u inovaciji koji ostavlja mnoga pitanja otvorenim.

Cilj je jasan i neskriven, a to je suprotstaviti se kineskoj moći, dok prijetnja invazije visi nad Tajvanom. Budući da Kineska narodnooslobodilačka vojska ima nemalu brojčanu prednost u vojnicima i opremi, SAD se žele unaprijediti i tu na scenu dolazi projekt “Replikator”.

Uspostavljanjem partnerstva s obrambenim i tehnološkim tvrtkama, Pentagon planira stvoriti flotu od nekoliko tisuća vojnih dronova, pokretanih umjetnom inteligencijom. Ovi bi roboti trebali moći obavljati mnoge specijalizirane zadatke, u rasponu od izviđanja do komunikacije, uključujući označavanje cilja… i napad.

Za Kathleen Hicks to je vrlo jednostavno: “Moramo osigurati da se kineski čelnici probude svaki dan, procijene rizike od agresije i zaključe da danas nije pravi dan. I ne samo danas, nego i 2027., 2035., 2049. i dalje.”

Koristeći robote za materijaliziranje prijetnje, SAD osiguravaju očuvanje vlastitog borbenog ljudstva s jedne strane, ali otvaraju vrata velikim moralnim dilemama s druge. 

Kako piše Philosophy Magazine, “tada više ne bi bilo nikakve refleksne udaljenosti između oružja i osobe koja ga drži, jer više nitko ne drži oružje”. Za filozofa Grégoirea Chamayoua, autora “Teorije dronova” iz 2013., to su otvorena vrata neograničenom nasilju: “Umrijeti za svoju domovinu svakako je bilo lijepo, ali ubijanje za nju, koja nas sada oslobađa ove visoke cijene, je čak i više.”

Kao stručnjaci za Terminatore, mogli bismo pomisliti da bi roboti svojim neposluhom mogli stvoriti kaos, ali i suprotno bi moglo biti još gore. Naime, uvođenjem robota u vojsku potpuno se eliminiraju sumnje, dileme, oklijevanja, zbog kojih vojnik postavlja pitanja.

Poput izuma atomske bombe, koji je nedavno izašao na vidjelo objavljivanjem filma Oppenheimer, ova vrsta inovacije uklonjena iz stvarnosti mogla bi imati razorne učinke.

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije