Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSada kažu da vaš „urbani vrt“ ima 6 puta veći „ugljični otisak“...

Sada kažu da vaš „urbani vrt“ ima 6 puta veći „ugljični otisak“ od konvencionalne farme

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zelenom agendom do Igara gladi

Potpuno iracionalni rat protiv ugljika već uništava poljoprivrednike diljem svijeta jer, kažu da “prehrambeni sustav stvara oko 35 posto ukupnih globalnih emisija stakleničkih plinova koje je stvorio čovjek.”No, idu i dalje i sada tvrde da je vaš urbani vrt ŠEST PUTA GORI! Dakle, nema osobne proizvodnje hrane u urbanim područjima, u kojima žele stacionirati sve „beskorisne izjelice“ i hraniti ih kukcima.

Sveučilište iz Michigana (UM) pokrenulo je ovu studiju, iz koje se već letimičnim čitanjem vidi da uopće ne prepoznaje niti osnovne principe ciklusa ugljika i kisika na Zemlji. Znate ono, zelene biljke trebaju CO2 za proizvodnju lišća, koje oslobađa kisik za naše disanje… Kada se grade veliki staklenici za uzgoj povrća kao što su rajčice i zelena salata, prva oprema koja se postavlja je generator CO2 – koncentrator za obogaćivanje zraka radi maksimalnog rasta. Jeste li ikad čuli da je neki radnik umro od posljedica rada u takvom okruženju.

Sada ugljični luđaci sve to ignoriraju i kažu da je CO2 loš i da ga treba ukloniti iz atmosfere. Kako nitko ne postavlja pitanje kako je čovječanstvo uopće preživjelo bez njihove brige sva ova tisućljeća?

„Saznanja“ koja donosi nova međunarodna studija otkrivaju da voće i povrće uzgojeno na urbanim farmama i u vrtovima ima ugljični otisak koji je u prosjeku „šest puta veći od konvencionalno uzgojenih proizvoda.“

Studija je imala za cilj usporediti ugljični otisak hrane proizvedene na niskotehnološkim urbanim poljoprivrednim mjestima i one proizvedene na konvencionalnim farmama, pri čemu su korišteni podaci sa 73 urbane farme i vrta u pet zemalja.

Analizirane su tri vrste urbanih poljoprivrednih lokacija: urbane farme (profesionalno vođene i usmjerene na proizvodnju hrane), pojedinačni vrtovi (male parcele kojima upravljaju pojedinci) i kolektivni vrtovi (zajednički prostori kojima upravljaju grupe ljudi).

Za svako mjesto istraživači su izračunali emisije stakleničkih plinova koje mijenjaju klimu povezane s materijalima i aktivnostima na farmi tijekom životnog vijeka farme. Emisije, izražene u kilogramima ekvivalenta ugljičnog dioksida po porciji hrane, zatim su uspoređene s hranom uzgojenom konvencionalnim metodama.

U prosjeku, hrana proizvedena urbanom poljoprivredom emitirala je 0,42 kilograma ekvivalenta ugljičnog dioksida po porciji, šest puta više od 0,07 kg CO2 po porciji konvencionalno uzgojenih proizvoda.

“Procjenom stvarnih inputa i outputa na urbanim poljoprivrednim mjestima, uspjeli smo dodijeliti utjecaj klimatskih promjena svakoj porciji proizvoda”, rekao je jedan od autora studije Benjamin Goldstein, docent na UM-ovoj školi za okoliš i održivost. “Ovaj skup podataka otkriva da urbana poljoprivreda ima veće emisije ugljika po porciji voća ili povrća nego konvencionalna poljoprivreda – uz nekoliko iznimaka.”

Poljoprivrednici i vrtlari na urbanim poljoprivrednim lokacijama u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u regrutirani su kao građani-znanstvenici i koristili su se dnevnim unosima za bilježenje unosa i žetve sa svojih lokacija za uzgoj hrane tijekom sezone 2019.

Inputi u urbana poljoprivredna mjesta spadaju u tri glavne kategorije: infrastruktura (kao što su uzdignute gredice u kojima se uzgaja hrana ili putevi između parcela), zalihe (uključujući kompost, gnojivo, tkaninu protiv korova i benzin za strojeve) i navodnjavanje voda.

“Većina klimatskih utjecaja na urbanim farmama uzrokovana je materijalima koji se koriste za njihovu izgradnju – infrastrukturom”, rekao je Goldstein. „Ove farme obično rade samo nekoliko godina ili desetljeće, tako da se staklenički plinovi koji se koriste za proizvodnju tih materijala ne koriste učinkovito. Konvencionalna poljoprivreda je, s druge strane, vrlo učinkovita i teško joj je konkurirati.”

Drugim riječima, potrebno je maksimalno penalizirati sve koji žele uzgajati vlastitu hranu i napraviti ih ovisnima o “konvencionalnoj” GMO proizvodnji…

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: web screenshot

Provjeri

VEZANO

najnovije