Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaWake upSjećate se ono kad je prije 118 godina rijeka Elba presušila? I...

Sjećate se ono kad je prije 118 godina rijeka Elba presušila? I nije bilo drame…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prirodni Zemljini ciklusi

U svjetlu svakodnevnog agresivnog nametanja krivnje za klimatske promjene, vijedi pogledati foto memento o presušivanje rijeke Elbe u Dresdenu od prije 118 godina.

Naime, te davne 1904. godine dogodila se iznimno sušna godina, kada prave kiše nije bilo od kraja svibnja, pa je vodostaj rijeke Elbe konstantno opadao. Naime, vrijeme je neuobičajeno dugo bilo pod utjecajem visokog atmosferskog tlaka, što je spriječavalo prodor vlažnih atlanskih zračnih masa do područja Saksonije. Sunce je mjesecima nemilosrdno pržilo tu regiju, a temperature su počele premašivati godišnje prosjeke.

U kolovozu 1904. vodostaj rijeke je doživio svoj minimum, što je izazvalo pravu atrakciju među građanima Dresdena, jer im je omogućio šetnju po isušenom koritu, te prelazak s jedne obale na drugu bez potrebe za mostovima. Dresdenci nisu uopće bili zabrinuti zbog ovog događaja, već su naprotiv, vrlo duhovito prihvatili neuobičajenu situaciju. Naime, kako je ostalo zapisano, mnogi su vlasnici brodova na svoja plovila tada stavili kotače i pretvorili ih u zaprežna kola koja su vukli konji, dok su oni poduzetniji čak pokušavali tražiti i zlato u presušenom riječnom koritu.

Možete zamisliti kako bi danas prošle takve šale na račun prirodnih Zemljinih ciklusa. Svi odreda bi bili prozvani nevjernicima klimatskih promjena.

P O D I J E L I !

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije