Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠkotska bilježi povećanje zagađenja nakon uvođenja „klimatskih mjera“

Škotska bilježi povećanje zagađenja nakon uvođenja „klimatskih mjera“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Klimidioti

Onečišćenje u škotskom Glasgowu poraslo je otkako su u lipnju uvedene zone niske emisije, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Glasgow, Edinburgh, Aberdeen i Dundee ograničili su određena područja za vozila koja zadovoljavaju određene ekološke standarde, a vozači neodobrenih vozila koji ulaze u ove zone niske emisije (LEZ) kažnjavaju se sa £60 dnevno.

Škotska ministrica prometa Jenny Gilruth pozdravila je mandate kao “uistinu značajan trenutak za javno zdravstvo za Škotsku”.

“Kvaliteta našeg zraka općenito je dobra – ali predugo je onečišćenje zraka premašilo zakonske granice za zdravlje u našim gradskim središtima kao posljedica neograničenih emisija iz vozila”, rekla je Gilruth. “Imamo moralnu odgovornost da djelujemo. Onečišćenje zraka često neproporcionalno utječe na one najslabije i najmanje u našem društvu.”

No, sada se ispostavlja da nedavni testovi pokazuju kako je onečišćenje zraka u Glasgowu – jedinom gradu koji do sada provodi mandat LEZ – poraslo u posljednja dva mjeseca u usporedbi s istim razdobljem prošle godine,  izvještava Daily Mail. Razine dušikovog dioksida u lipnju, srpnju i kolovozu 2022. izmjerene su na 31 mikrogram po kubnom metru u odnosu na 34 mikrograma ove godine.

Za preko 730.000 vozila u Škotskoj uvedena je zabrana ulaska u LEZ-ove, uključujući više od polovice taksija u Glasgowu.

Škotska vlada sve više je izvrgnuta javnom ruganju zbog politika povezanih s klimom za koje neki kažu da su samo “nespretni” pokušaji “borbe protiv klimatskih promjena”.

U pismu od 13. lipnja torijevskom članu škotskog parlamenta Liamu Kerru, škotska tajnica za ruralna pitanja Mairi Gougeo otkrila je da je od 2000. godine Škotska nacionalna stranka uklonila 7858 hektara drveća, a svaki hektar sadržavao je oko 2000 stabala.

“Ovo daje procijenjenih ukupno 15,7 milijuna stabala koja su posječena kako bi se omogućio razvoj vjetroelektrana”, napisala je Gougeon, dodajući da se od onih koji razvijaju vjetroelektrane “očekuje” da ponovno posade stabla.

Otkriće LEZ-a o onečišćenju dolazi tjedan dana nakon što je gradonačelnik Londona Sadiq Khan proširio klimatski mandat zone ultra-niske emisije (ULEZ) kako bi obuhvatio sve stanovnike Londona. Odluka je izazvala žestoke prosvjede, uključujući štrajkove glađu i odbijanje plaćanja kazni. Porezni obveznici također su onemogućili velik broj nadzornih kamera za koje je gradski odjel za promet TfL (Transport for London) rekao kako će se koristiti i za klimu i za provođenje zakona.

Provjeri/frontline.news

Foto naslovnice:pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije