Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSlanje poruka direktno iz mozga na mobitel sada je stvarnost

Slanje poruka direktno iz mozga na mobitel sada je stvarnost

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Transhumanizam

Sve ovo je do prije nekoliko godina izgledalo kao “teorija zavjere” ili scenarij filma znanstvene fantastike, ali počelo se sve ostvarivati. Transhumanizam napreduje sa svojim ciljevima i želi direktno čitati naše misli.

Kao i obično, tehnološki napredak se prvo predstavlja kao pomoć bolesnima, olakšanje i pomoć ljudima u svakodnevnim poslovima, gdje ćete vi samo sjediti i upravljati uređajima uz pomoć misli i život će vam biti bajka. Nećete gubiti vrijeme na to gdje su vam ključevi, gdje vam je telefon, daljinski… nećete ni biti svjesni da ste upali u paukovu mrežu – Matricu.

Moć čitanja nečijih misli možda je i dalje ograničena na fikciju, ali znanost je napravila veliki napredak u omogućavanju slanja poruka iz vašeg mozga na telefon.

Možda nismo još na nivou da možemo pomisliti na neku hranu i da se zahtjev pojavi na zasonu telefona vašeg partnera u drugoj prostoriji, ali izgleda da smo korak bliže zahvaljujući uređaju koji se može kirurški povezati s mozgom.

Nazvan Synchron Switch, implantat računalo – mozak kreirala je kompanija Synchron sa sedištem u New Yorku.

Nakon što je tvrtka dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA), počela su testiranja u vidu kliničkih ispitivanja.

Synchron ima šest pacijenata koji koriste uređaj, ali Rodney Gorham, umirovljeni prodavač softwarea iz Melburnea, prvi je koji ga koristi sa Apple proizvodom. Inače, Gorham pati od ALS-a, koji utiče na živčane stanice odgovorne za kontrolu voljnog pokreta mišića.

Tom Oksley, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Synchron, rekao je da je tvrtka „uzbuđena zbog iOS i Apple proizvoda jer su tako sveprisutni“.

„Ovo bi bio prvi ulaz u mozak ovakvog tipa uređaja“, objasnio je on.

Uređaj radi sa nizom senzora zvanim ‘Stentrode’, koji se ubacuje na površinu mozga preko krvnih žila. Proces se može obaviti minimalno invazivnom procedurom, umjesto neurokirurškim zahvatom.

Jednom kad se ugradi na mjesto, Stentrode se bežično kontrolira pomoću prekidača za sinkronizaciju s pacijentovih grudi.

Sa svojim ispitivanjima koja su u toku, Synchron počinje polako tako što obučava uređaj da prepozna moždani signal za dodir nogom.

Kada Gorham razmišlja o tapkanju nogom, njegov iPad registrira pokret kao dodir prsta po ekranu.

Synchron uređaji su dizajnirani da budu trajni dodaci tijelu i do sada su trajali više od godinu dana kod najmanje četiri pacijenta, bez prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja.

Provjeri/Unilad

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije