Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upSličnosti plandemije i sadašnjih događaja u Palestini/Izraelu

Sličnosti plandemije i sadašnjih događaja u Palestini/Izraelu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kontr(ol)a službenog narativa

Ako se podsjetimo, za vrijeme plandemije bio nam je nametnut narativ da navodno postoji strašna nova bolest – korona, koja je izazvala navodnu svjetsku pandemiju, i da se svi moraju cijepiti kako bi se ona svladala. Sada nam ponovo nameću prisilni narativ da je Izrael “napadnut” od strane strašnog Hamasa, da se zapravo radi o “agresiji na Izrael“, te da se taj Hamas mora iskorijeniti svim sredstvima, pa i po cijenu da se Gaza sravni sa zemljom i da se Palestinci potpuno „očiste“ s tog teritorija. Naravno, pri tom će Izraelci „humano” evakuirati civilno stanovništva, kako bi izraelska vojska (IDF) mogla “kirurški precizno” odstraniti samo pripadnike Hamasa. Kao da im na čelu piše tko je pripadnik Hamasa, a tko nije…

Za vrijeme plandemije, svi koji su se protivili prisilnom narativu, proglašavani su antivakserima, teoretičarima zavjere, ekstremistima, radikalima, itd. U najgorem slučaju dobivali bi čak i etikete “antisemita”, kao što je to slučaj s poznatim dr. Suharit Bhakdijem, ali i mnogim drugim. Jedan od njih je bio i odvjetnik Rainer Fuellmilch, koji je još prije nego što je nedavno uhićen, lani bio optuživan i za antisemitizam.

Sada svatko tko ne želi prihvatiti nametnuti narativ da je izvršena agresija na Izrael i da se Izrael mora braniti, također se od strane mainstrem medija, političara i židovskih organizacija, napada da je ekstremist, te da navodno brani terorizam i Hamas. I opet, u najgorem slučaju, također dobivaju etiketu antisemita.

Etikete „branitelja“ ekstremizma i terorizma ili antisemita dobivaju osobe arapskog i muslimanskog podrijetla koje ne prihvaćaju ovaj službeni narativ i koji se solidariziraju s palestinskim stanovništvom, ali i poznate osobe sa Zapada i Europe koje izražavaju svoju kritičnost, pa čak iako su i dio mainstreama.

Jedan od takvih je i poznati slovenski ljevičarski filozof, Slavoj Žižek, koji je na skupu na sajmu knjige u Frankfurtu, na kojem je bila tema izraelsko-palestinski konflikt, izazvao veliku frku, jer kao jedan od govornika jedini nije htio ponavljati taj nametnuti narativ da je na Izrael izvršena agresija i da je Izrael bezgrješan. Iako je osudio Hamas, imao je hrabrosti kazati da su stvari malo složenije od onog što nam se servira, te da su Palestinci žrtve, ukazavši na tešku i dugu pozadinu tog konflikta.

Ostali govornici, većinom ljudi iz njemačke vlasti, među njima i opunomoćenik pokrajine Hessen za antisemitizam, trubili su u jedino dopušteni narativ da je Izrael žrtva i da se uopće ne smije pokazati razumijevanje za Palestinu, pa niti za civilno stanovništvo. Mnogi od njih su demonstrativno napustili dvoranu kada je Žižek govorio.

Inače, svaka od 16 njemačkih pokrajina ima “opunomoćenika za pitanje antisemitizma”, pa tako i središnja njemačka vlada. Žižek je u svom govoru rekao kako je skandalozno da su organizatori tog skupa otkazali nastup palestinske predstavnice, čije je sudjelovanje još ranije bilo najavljeno.

Hrvatska

Ako se sada prisjetite, i predsjednik Milanović je također bio blago kritičan kada je rekao da mu se ne dopada to kako Izrael reagira u Gazi. No, odmah je dobio packe od izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a posebno je bilo gadljivo kako su ga režimski novinari u svim hrvatskim mainstream medijima, napali zbog toga. Sjećate se kako je sličnu skeptičnu retoriku Milanović izgovarao i u vrijeme plandemije?

Žižek i Milanović ipak za sada nisu dobili etiketu antisemita, jer su i oni dio mainstreama (možda i nešto više), ali su dobili neku vrstu opomene da ne talasaju protiv jedino dopuštenog narativa.

A koliko je bijedna ova današnja situacija objasnila je Mirjana Hrga, koja je među rijetkima prije nekoliko godina boravila u Gazi gdje je bila šokirana položajem palestinskog stanovništva. O tome više pročitajte ovdje.

Mainstream teror nad sportašima

I sada, slično kao i za vrijeme plandemije, vlada pravo ludilo u mainstream javnosti u Europi i na Zapadu. Sluganski političari se utrkuju tko će više pokazati solidarnost sa “napadnutim Izraelom” i tko će više lupati o palestinskim islamskim teroristima i slično.

Posebno je ludilo prema nogometašima arapskog ili muslimanskog podrijetla, koji su ovih dana u porukama samo izražavali solidarnost s Gazom i Palestincima, a poneki i kritiku izraelskoj vladi, bez da su hvalili Hamas i terorizam. Svi su redom proglašeni simpatizerima terorizma, pa čak i antisemitima.

Posebno francuska nogometna zvijezda alžirskih korijena Karim Benzema, koji je na X-u (bivšem twitteru) uputio poruku slijedećeg sadržaja: “Sve naše molitve za stanovnike Gaze, koji su opet žrtve nepravednih bombardiranja, pri čemu nisu pošteđeni ni žene, ni djeca”.

Zbog ove poruke Benzemu su napali francuski i drugi zapadni mainstream mediji, vodeći francuski političari, kao i židovske organizacije, označujući ovo kao simpatiziranjem terorizma i antisemitizmom!!! Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin čak je optužio Benzemu da navodno ima kontakte s nekom islamističkom terorističkom organizacijom, bez da je ponudio ijedan dokaz o tome. Drugi političari i židovske organizacije zahtijevaju da se Benzemi oduzme titula najboljeg svjetskog nogometaša koju je dobio lani, pa čak da mu se oduzme i francusko državljanstvo!!!

Sličnu hajku u Njemačkoj je doživio je prvotimac Bayerna i marokanski reprezentativac Noussair Mazraoui i to zbog poruke solidarnosti s palestinskim narodom koju je zajedno s još 4 marokanska nogometaša (koji također igraju u Europi) objavio na instagramu. U toj poruci petorica nogometaša još su poručili da ih se želi ušutkati i da ne smiju govoriti svoje mišljenje protiv jedino dopuštenog narativa – da je Izrael jedna žrtva. Osim toga Mazraoui je još objavio i kratki odlomak iz Kurana: “I nemoj misliti da Alah ne vidi, što čine oni koji prave nepravdu. On ih samo zadržava do onoga dana, kada će se njihove oči ukočiti od straha.”

I dok je predsjedništvo FC Bayerna samo pozvalo Mazrauia na raport, židovske organizacije, kao i njemački političar iz CDU-a, Johannes Steiniger, zahtijevaju od Bayerna da ga se izbaci, pa čak da ga se i protjera iz Njemačke.

Mazroui još uvijek nije izbačen, ali Anwar El Ghazi, također nogometaš, jest. Naime, ovaj prvotimac bundesligaša Mainza, Nizozemac marokanskih korijena, objavio je na instagramu slijedeću poruku: “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna”. Također, lajkao je i dijelio poruku svoje supruge koja je uz sliku svog malog sina objavila: “Jučer sam šetala sa Malikom kroz grad i on je začuo zvuk jednog aviona. I rekao je: avion! Sve na što sam mogla misliti, bilo je kako sam zahvalna, da moj mali čuje zvuk jednog aviona, a ne zvuk bombi. To je dar, jer nijedna vlada ne čini ništa da zaustavi Izrael.”

To je bilo dovoljno da predsjedništvo kluba SV Mainz 05 da otkaz El Ghaziju.

Sličnu sudbinu za sada je izbjegao Klaus Gjasula, reprezentativac Albanije i prvotimac bundesligaša Darmstadt. On je na instagramu dijelio sliku na kojoj su prikazana djeca s krilima anđela koji lete nad porušenom Gazom, a ispod slike je pisalo: “Vi ste nadljudi, vi ste anđeli… Vi nas podsjećate na to, da mi ne možemo sigurno živjeti u svijetu s čudovištima kao izraelska vlada..Palestina doživljava etničko čišćenje. Izrael svaki dan čini ratne zločine. Oni ubijaju civile, 50 % od toga su djeca. I svijet samo gleda tiho i ne čini ništa”.

Nakon što su Gjasulu napali mainstream mediji i političari, optuživši ga da se solidarizira s ekstremistima i za antisemitizam, Gjasula se javno ispričao.

U svim navedenim primjerima, nitko nije hvalio i veličao Hamas, niti je napadao Židove kao narod, već su se samo izražavale podrške palestinskom stanovništvu i kritizirala službena politika izraelske vlade.

Proročanske riječi književnika

O Izraelu su pisali mnogi, među njima i neki istaknuti književnici i nobelovci.

Švedski književnik Hennig Mankel, koji je 2009. boravio u Gazi, nazvao je Izrael “okupacijskom silom”, a njemački književnik i nobelovac Guenther Grass je 2011. kritizirao Izrael, rekavši da je Izrael najveća prijetnja za svjetski mir. Dakle, Grass nije rekao da je Iran, kojeg su tada najviše napadali zapadni političari i mediji zbog navodne želje da napravi atomsku bombu, prijetnja za svjetski mir, već Izrael koji ima ogromne količine atomskog i svog drugog oružja kojeg nitko ne smije kontrolirati i kritizirati.

Naravno, Grass je tada navukao bijes mainstream političara i svih mogućih židovskih organizacija, koje su ga tada svrstale među 10 najgorih antisemita na svijetu.

Danas, 12 godina kasnije, riječi velikog književnika izgledaju proročanski…

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Iviv

1 KOMENTAR

 1. Je li Slavoj Žižek filozof ili glumac? Prije plandemije djelovao je kao filozof, ajde – barem je djelovao tako. Od 2020 najmanje se je dva puta ozbiljno “spotaknuo”: prvi put po pitanju kovida i cijepljenja, kada je agresivno stao na krivu stranu povijesti. Onda je ponovo ugazio u “blato” sa rusko-ukrajinskim ratom, kada se ponašao kao ekstremistički rusofob i posve zaboravio da je doktorirao u zemlji koja je nastala na antifašističkoj borbi – naime u Jugi. U posljednje tri godine – nigdje ni trunke njegove toliko opjevane filozofije. Bio je gori od nekih sasvim prosječnih fakt-čekera. On je za mene tempi-pasati, kao čovjek i kao filozof.

  To što je sada izjavio na temu izraelsko-palestinskog sukoba je najvjerojatnije samo pranje imena i ništa više. Žalosno. Osim ako nije nešto još gnjusnije – jer mu popularnost opasno pada, pa je očajan i koristi se najnižim marketinškim trikovima. A znamo što je to – ego i sebičnost. A kada si popravljaš imidž na mrtvima – to je valjda posljednja faza rastakanja duše.

  ——-

  Ono što je napravio Hamas u Izraelu je teror.
  Ono što je napravio Izrael u Gazi je teror.

  I šta sad? Pa moramo se zapitati koliko je puta Hamas izvodio teror u Izraelu, nad Izraelcima i koliko je Izraelaca poginulo/ranjeno/osakaćeno/raseljeno…, a koliko je puta Izrael izvodio teror u Gazi (ili ćemo je nazvati Palestinom?) i koliko je Palestinaca poginulo/ranjeno/osakaćeno/raseljeno…

  Kada shvatimo sav nesrazmjer oba terora, tek onda možemo analitički pristupiti problemu.

  Ono što pri toj analizi nikako ne smijemo ispustiti iz vida je slijedeće: postoje miroljubivi Izraelci i postoje miroljubivi Palestinci. Kad ih pogledamo pobliže – izgleda kao da su “pali” s istog stabla. Stabla sreće, ljubavi i razumijevanja za druge ljude.

  Takvih stabala je jako malo u ovoj našoj divljoj džungli 21. stoljeća. Pa su onda i plodovi tih stabala rijetki.

  Žao mi je svake izraelske majke koja je u ovom sukobu izgubila sina ili kćer. Žao mi je svake palestinske majke koja je u ovom sukobu izgubila sina ili kćer. Ili bilo kojeg drugog člana obitelji.

  Najžalosnije u cijeloj priče je činjenica da smo ravnopravni tek u smrti. I mrtvi Izraelci i mrtvi Palestinci su – mrtvi. Nema ih više. Ne možemo s njima razgovarati, ne možemo ih više zagrliti, ne možemo se više s njima veseliti. Kakva je to katastrofa! To je nepopravljiva katastrofa. Jedino što na toj i takvoj katastrofi raste je – mržnja.

  Ova civilizacija pliva u moru mržnje i još većem moru laži. Može li što dobroga iz toga proizići?

VEZANO

najnovije