Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSlijedi sijanje novog ludila s tv ekrana – uvodi se „Električna prognoza“!

Slijedi sijanje novog ludila s tv ekrana – uvodi se „Električna prognoza“!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ostanite (energetski) odgovorni!

Prema informacijama koje je objavio francesoir.fr, francuska javna nacionalna TV kuća France Télévisions će u suradnji s nacionalnim električnim mrežnim operaterom RTE-om (Reseau de Transport d’Electricite), uvesti piktograme u boji na ekranima kako bi potaknuli Francuze na štednju energije.

Kako kaže šef RTE-a Xavier Piechaczyk, cilj partnerstva je da se “podigne svijest Francuza o uštedi od najmanje 5% električne energije navečer u 19 sati”.

Naime, kanali državne televizije će pri dnu ekrana, između 8 i 12 sati, te od 18 do 20 sati, prikazivati ​​trobojni piktogram koji gledateljima pokazuje koliki je trenutni napon u nacionalnoj elektroenergetskoj mreži. Piktogram će se prenositi direktno s web stranice RTE Ecowatt, i predstavljat će neku vrstu “vremenske prognoze za električnu energiju”.

Na njemu će biti zastupljene tri boje: zelena za “normalno” stanje, narančasta za “napeto” i crvena za “vrlo napeto stanje“ – okidač za pozivanje na rezove u potrošnji.

Gledatelji će tako biti “pozvani da promjene svoje obrasce ponašanja” u skladu s bojom ovog piktograma, posebno ako potonji postane crven. Među “bitnim ekološkim gestama” koje se nalaze na stranici Ecowatt, jesu isključivanje korištenja kućanskih aparata ili njihovo “umjereno korištenje”.

“Na primjer, svoju perilicu rublja možete pokrenuti u 22 sata umjesto u 19 sati”, predložila je Delphine Ernotte za AFP. Prema njenim riječima, sustav piktograma je dio “misije javnog servisa”.

Koautor prijedloga zakona o progresivnom određivanju cijena energije Xavier Piechaczyk vjeruje da se kuhanje njegove “grinirane tikvice” može odgoditi sa 19 sati na 19:45, a još jedan od genijalnih prijedlog sa stranice Ecowatt je da se smanji rasvjeta u kući.

Ne preporuča se gašenje TV-a

No, kad je u pitanju isključivanje televizora, odjednom se pojavljuje napomena da to “ne bi bilo potrebno”, objašnjava za AFP Delphine Ernotte, predsjednica javne audiovizualne skupine, jer to ne spada u „energetski najintenzivnije” potrošače.

Naravno, ova napomena je izazvala burne podsmjehe onog svjesnog dijela populacije…jer kako bi se inače sijala propaganda i strah, ako se isključi televizor…

Uglavnom, predstoji nam očigledno novo prebrojavanje „zaraženih, hospitaliziranih i umrlih“, ali ovaj put u vidu zelenih, narančastih i crvenih brojeva „Električne prognoze“.

Ne sumnjamo da će i ovaj put propaganda naići na svoju vjernu slaboumnu publiku…

Za vas ostale, jednostavna preporuka – ugasite tv…

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije