Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeSloboda govora postaje teroristička prijetnja

Sloboda govora postaje teroristička prijetnja

“Dezinformacija”= terorizam

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prije dvije godine visoka povjerenica za ljudska prava pri UN-u upozorila je da ograničavanje sloboda uslijed pandemije mora biti opravdano i proporcionalno potrebi te privremeno, odnosno da ne može trajati do unedogled no da je očito kako neke vlade koriste situaciju kako bi još više ograničile građanske slobode i pravo na izražavanje, što je neprihvatljivo. Sada, osobito u situaciji kada se prosvjedi protiv mjera organiziraju svugdje po svijetu, službene vlasti to upozorenje ne samo da ignoriraju već i uvode posebne zakone o izvanrednim ovlastima te se različitim restrikcijama obrušavaju na prosvjednike i one koji ih podržavaju (uhićenja, financijske sankcije). Uskoro bi se građani SAD-a mogli naći u problemima ukoliko na društvenim mrežama objave „netočnu informaciju“, izraze neslaganje s nekim navodom ili preispituju činjenice, a sve to zahvaljujući proglasu Odjela za domovinsku sigurnost SAD-a prema kojem je dezinformacija odnosno pogrešna informacija proglašena za terorizam.

No kako će to odjeknuti odnosno na koji način će na građane uopće utjecati uloga koju Odjel za domovinsku sigurnost treba odigrati u borbi protiv dezinformacija? Lijepljenje etikete terorističkog čina pogrešnoj informaciji zapravo je put u distopijska orwelovska predviđanja o povećanoj kontroli informacija te istovremeno proširenim ovlastima policije nad građanima. Očigledno je kako je Bijela kuća započela s neviđenim napadima na slobodu govora u SAD-u; više nisu sretni s time što su izvršili pritisak na tvrtke koje su u posjedu društvenih medija da potiskuju mišljenja koja se razlikuju od službenog plandemijskog narativa. Kao dva glavna izvora dezinformacija Bilten Odjela za domovinsku sigurnost naveo je neutemeljene tvrdnje o Covidu i izbornoj prijevari.

Tajnik Odjela za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas rekao je kako postoji velika povezanost dezinformacija i lažnog narativa koji se propagira na društvenim mrežama što pogoduje stvaranju „prijetećeg ozračja“.

U osnovi radi se zapravo o kriminalizaciji zaštićenih prava na govor i udruživanje, a izmišljene prijetnje „neizbježnog nasilja“ se zatim koristi za opravdanje provođenja nadzora i istrage. Legitimna prava na kritiziranje Vladinih postupaka, farmaceutskih kompanija, pravo na prosvjed, pravo na neslaganje (…) odjednom to sve spada u terorizam.

Najveća ironija u svemu tome je što je Odjel za domovinsku sigurnost zajedno s FBI-om i sam širio dezinformacije, a sada su spremni obračunati se s građanima zbog iste (ali lažne!) optužbe. Izgleda da pojam „dezinformacija“ ima toliko promjenjivo značenje ali se uvijek mijenja na način da ide u prilog moćnika i njihovih institucija.

Nakon dvije godine ne znamo kome više nije jasno kako čitava situacija nema veze sa suzbijanjem virusa nego sa stvaranjem poslušnog građanstva koje bi se trebalo bespogovorno pokoravati stalno i iznova novim lockdown-ovima. Otišlo se tako daleko da je i sam pojam „sloboda“ stigmatiziran i proglašen problemom (nečija sloboda da se ne cijepi ugrožava drugog koji se cijepio i može ga usmrtiti). Tako se dogodilo postepeno i konstantno širenje ugroze naših osnovnih prava i sloboda: zatvaranje škola (uskraćivanje obrazovanja djece), obvezno cijepljenje (ukidanje slobode odlučivanja o tome što želimo unositi u svoje tijelo), rad od kuće (uništavanje malih poduzetnika dok je dobit velikih korporacija itekako rasla), napadi na slobodu govora i cenzura na društvenim mrežama (BigTech cenzura putem platformi Youtube, Facebook, Twitter), sloboda izražavanja (svi oni liječnici koji su se usprotivili mjerama i obveznom cijepljenju dobivali su otkaze i oduzimane su im licence), zatvaranje crkava (zabrana bogoslužja).

Međutim dobra je vijest da je Koalicija protiv slobode razotkrivena, a njihovo proglašavanje slobode problemom raskrinkano je kao teško izrugivanje i izvrtanje toga pojma. Na svu sreću nisu uspjeli „novo normalno“ učiniti trajnim stanjem i zbog toga su u panici jer se njihova Covid utvrda, utemeljena na lažnom narativu, tako očito urušava.

Sibylla

VEZANO

najnovije