Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiSlužbeno izvješće – Gotovo svi pacijenti s covidom su ubijeni respiratorima

Službeno izvješće – Gotovo svi pacijenti s covidom su ubijeni respiratorima

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Strašno izvješće

Gotovo svi pacijenti s COVID-19 koji su umrli u bolnicama tijekom rane faze pandemije ubijeni su kao izravna posljedica stavljanja na respirator, zaključuje uznemirujuće novo izvješće.

Nova analiza pokazuje da je većina pacijenata koji su bili prisiljeni biti priključeni na respirator zbog infekcije COVID-19 također razvila sekundarnu bakterijsku upalu pluća. Ova upala pluća bila je odgovorna za višu stopu smrtnosti od infekcije COVID-19.

Iako je COVID-19 možda doveo ove pacijente u bolnicu, njihova je smrt zapravo bila sekundarna infekcija izazvana upotrebom mehaničkog respiratora.

“Naša studija naglašava važnost prevencije, traženja i agresivnog liječenja sekundarne bakterijske upale pluća kod kritično bolesnih pacijenata s teškom upalom pluća, uključujući one s COVID-19”, kaže Benjamin Singer, pulmolog sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu.

Kako izvještava sciencealert.com izvještava, tim je pregledao zapise za 585 ljudi primljenih na jedinicu intenzivne njege u bolnici Northwestern Memorial, također u Illinoisu. Svi su imali tešku upalu pluća i/ili respiratorno zatajenje, a 190 ih je imalo COVID-19.

Koristeći pristup strojnog učenja za analizu podataka, istraživači su grupirali pacijente na temelju njihovog stanja i vremena koje su proveli na intenzivnoj njezi.

Nalazi opovrgavaju ideju da je oluja citokina nakon COVID-19 – ogromna reakcija upale koja uzrokuje otkazivanje organa – bila odgovorna za značajan broj smrti. Nije bilo dokaza zatajenja više organa u ispitivanih bolesnika.

Umjesto toga, kod pacijenata s COVID-19 vjerojatnije je da će razviti pneumoniju povezanu s ventilatorom (VAP) i to na dulja razdoblja. Slučajevi u kojima VAP nije reagirao na liječenje bili su značajni u smislu ukupne stope smrtnosti u studiji.

“Oni koji su izliječeni od svoje sekundarne upale pluća imali su veću vjerojatnost da će živjeti, dok su oni čija se upala pluća nije riješila imali veću vjerojatnost da će umrijeti”, kaže Singer.

“Naši podaci sugeriraju da je smrtnost povezana sa samim virusom relativno niska, ali druge stvari koje se događaju tijekom boravka na intenzivnoj njezi, poput sekundarne bakterijske upale pluća, to kompenziraju.”

Ovi rezultati upućuju na to da bi se ishodi na intenzivnoj njezi mogli poboljšati kada bi postojale bolje strategije za dijagnosticiranje i liječenje epizoda VAP-a – nešto za što istraživači kažu da se treba pozabaviti u budućnosti.

Vrijedno je imati na umu da ako pacijentov zahtjev za respiratorom za liječenje komplikacija uzrokovanih COVID-19 dovede do VAP-a, to ne znači da je infekcija COVID-19 manje opasna niti smanjuje broj smrtnih slučajeva od COVID-19.

Kako autori pišu u svom radu, “Relativno duga duljina boravka među pacijentima s COVID-19 prvenstveno je posljedica produljenog respiratornog zatajenja, što ih stavlja u veći rizik od VAP-a.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Investigation.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepulse.com

P O D I J E L I !

Provjeri

2 KOMENTARI

  1. Podatak na osnovu ličnog iskustva – od priličnog broja umrlih od kovida u mom okruženju (preko 10) samo je JEDNO bilo na respiratoru!!! E, možda to jedno jeste umrlo od bakterije.

    A onda se postavlja pitanje ODAKLE ta bakterija u našim plućima? Prirodno? Zašto onda ranije nije bila povećana smrtnost priključenih na respirator – respirator je morao da prođe vrlo strogu kontrolu pre nego što je ušao u upotrebu?
    ——————
    Još samo da nam objave “studiju” da je pomisao na odlazak u bolnicu u velikoj meri a odlazak tamo definitivno fatalan za pacijenta…

VEZANO

najnovije