Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠokantna studija – Korištenje društvenih medija MIJENJA MOZAK tinejdžera

Šokantna studija – Korištenje društvenih medija MIJENJA MOZAK tinejdžera

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Digitalna opasnost

Nedavna studija psihologa pokazuje da je redovito korištenje društvenih mreža povezano s promjenama u mozgu tinejdžera. Ovo je posebno zabrinjavajuće u svjetlu činjenice da je najpopularnija platforma društvenih medija za tinejdžere kineski TikTok, koji gura štetne poruke tinejdžerima čim se prijave na aplikaciju.

Učinci društvenih medija na dječji mozak u razvoju dugo su bili tema za brigu roditelja i kreatora politike. Sada, New York Times izvještava da je nova studija neuroznanstvenika sa Sveučilišta Sjeverne Karoline bacila malo svjetla na to pitanje, koristeći skeniranje mozga za praćenje učinaka korištenja društvenih medija na srednjoškolce u dobi od 12 do 15 godina, u razdoblje brzog razvoja mozga.

Studija je pokazala da su djeca koja su redovito provjeravala svoje feedove na društvenim mrežama u dobi od oko 12 godina pokazala povećanu osjetljivost na društvene nagrade svojih vršnjaka s vremenom. 

Nasuprot tome, tinejdžeri s manje angažmana na društvenim mrežama pokazali su sve manji interes za društvene nagrade. Iako studija ne može dati konačne uzročne tvrdnje o učincima društvenih medija na mozak, autori sugeriraju da bi otkrića potencijalno mogla imati dugoročne posljedice i u odrasloj dobi.

Studija je provedena na raznolikoj skupini od 169 učenika iz srednje škole u ruralnoj Sjevernoj Karolini. Studenti su podijeljeni u tri skupine na temelju njihove prijavljene učestalosti korištenja društvenih medija: uobičajeno (provjeravaju feedove 15 ili više puta dnevno), umjereno (provjeravaju 1-14 puta dnevno) i bez navike (provjeravaju manje od jednom dnevno).

Subjektima je rađeno potpuno skeniranje mozga u intervalima od otprilike jedne godine dok su igrali igru ​​koja je prikazivala nagrade i kazne u obliku nasmijanih ili namrgođenih emotikona.

Dok su igrali igricu, uobičajeni korisnici društvenih medija pokazali su povećanu aktivaciju u tri područja mozga:

  • Krugovi za obradu nagrada, koji također reagiraju na iskustva kao što su osvajanje novca ili rizično ponašanje.
  • Regije mozga koje određuju što se ističe u okolini.
  • Prefrontalni korteks, koji pomaže u regulaciji i kontroli.

Ove promjene u funkciji mozga sugeriraju da bi tinejdžeri koji često provjeravaju svoje feedove na društvenim mrežama mogli postati “preosjetljivi na povratne informacije svojih vršnjaka”, prema dr. Evi Telzer, izvanrednoj profesorici psihologije i neuroznanosti na Sveučilištu Sjeverne Karoline i jednoj od autori studije.

Međutim, još nije jasno jesu li te moždane promjene korisne ili štetne. S jedne strane, povećana socijalna osjetljivost može se smatrati adaptivnom, što ukazuje na to da se tinejdžeri uče povezivati ​​s drugima. S druge strane, povećana socijalna osjetljivost može dovesti do drugih problema, poput socijalne anksioznosti i depresije.

Breitbart News je ranije izvijestio da je utvrđeno da su aplikacije kao što je TikTok štetne za mentalno zdravlje tinejdžera. U prosincu je Breitbart News izvijestio da je studija Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) otkrila da TikTokovi algoritmi preporučuju sadržaj o samoozljeđivanju i poremećaju prehrane novim korisnicima nedugo nakon što se pridruže platformi.

Studija je uključivala istraživače koji su kreirali TikTok račune i predstavljali se kao 13-godišnji korisnici zainteresirani za sliku tijela i sadržaj o mentalnom zdravlju. Rezultati su pokazali da su u roku od samo 2,6 minuta nakon pridruživanja aplikaciji TikTokovi algoritmi počeli preporučivati ​​suicidalan sadržaj novim računima. Dodatno, sadržaj o poremećaju prehrane preporučen je unutar samo osam minuta.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije