Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upŠpijunira li vas telefon? Računalni znanstvenici otkrivaju što se krije u vašim aplikacijama

Špijunira li vas telefon? Računalni znanstvenici otkrivaju što se krije u vašim aplikacijama

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Špijun u džepu

Ljudi vole svoje pametne telefone, ali jeste li znali da bi vas mogli špijunirati? Nedavna studija računalnih znanstvenika sa Sveučilišta New York i UC San Diego otkrila je skrivene opasnosti špijunskih aplikacija. Te je aplikacije ne samo teško otkriti, već mogu i odavati vaše osjetljive podatke bez vašeg znanja. Tim upozorava da je važno biti svjestan ovog problema i poduzeti korake kako biste zaštitili sebe i svoju privatnost.

“Ovo je problem iz stvarnog života i želimo podići svijest za sve, od žrtava do istraživačke zajednice”, kaže Enze Alex Liu, prvi autor rada, u sveučilišnom priopćenju.

Aplikacije za špijunski softver često se reklamiraju kao alati za nadzor djece ili zaposlenika, ali ih zlostavljači mogu koristiti i za tajno špijuniranje svojih partnera. Te su aplikacije dizajnirane za snimanje svega što se događa na uređaju žrtve, uključujući tekstualne poruke, e-poštu, fotografije, pa čak i telefonske pozive. Zlostavljači zatim tim informacijama mogu pristupiti na daljinu putem web portala. Korištenje špijunskih aplikacija je u porastu, sa značajnim porastom njihove upotrebe posljednjih godina.

Kako biste saznali je li vaš uređaj zaražen špijunskom aplikacijom, provjerite nadzornu ploču privatnosti i popis svih aplikacija u postavkama uređaja. Međutim, te su aplikacije posebno dizajnirane da ostanu skrivene, što ih čini teškim za otkrivanje.

Studija se usredotočila na analizu 14 vodećih špijunskih aplikacija za Android telefone. Iako Google ne dopušta prodaju ovih aplikacija u svojoj službenoj trgovini aplikacija, one se još uvijek mogu preuzeti zasebno s weba. To je u suprotnosti s iPhone uređajima koji ne dopuštaju takvo “bočno učitavanje” aplikacija, zbog čega su špijunske aplikacije manje zastupljene na ovoj platformi.

Dakle, kako funkcioniraju špijunske aplikacije?

Te se aplikacije potajno pokreću na uređaju, prikupljajući širok raspon osjetljivih informacija kao što su podaci o lokaciji, tekstualne poruke, pozivi, pa čak i audio i videosnimke. Neke aplikacije čak mogu strujati audio i video uživo. Svi ti podaci zatim se šalju zlostavljaču putem internetskog špijunskog portala.

Istraživači su otkrili da špijunske aplikacije koriste razne tehnike za prikupljanje podataka bez znanja korisnika. Na primjer, neke aplikacije koriste nevidljive preglednike za prijenos videa uživo s kamere uređaja na poslužitelj špijunskog softvera. Ostale aplikacije mogu snimati telefonske pozive aktiviranjem mikrofona uređaja ili čak funkcije zvučnika. Osim toga, neke aplikacije iskorištavaju značajke pristupačnosti dizajnirane za slabovidne korisnike za snimanje pritisaka tipki i drugih osjetljivih informacija.

Da stvar bude gora, te se aplikacije mogu sakriti na žrtvinom uređaju. Mogu izbjeći pojavljivanje u pokretaču aplikacija ili maskiranje u bezopasne ikone poput “Wi-Fi” ili “Internetske usluge”. Neke aplikacije čak prihvaćaju naredbe putem SMS poruka, a neke od njih izvršavaju te naredbe bez obzira na njihov izvor. U ekstremnim slučajevima može se poslati naredba za daljinsko brisanje žrtvinog telefona.

Sigurnost podataka još je jedna velika briga. Mnoge špijunske aplikacije prenose prikupljene podatke nešifriranim kanalima, čineći ih ranjivima na presretanje. Neke aplikacije pohranjuju te podatke u javno dostupne URL-ove, omogućujući svakome tko ima vezu da im pristupi. Nadalje, neke aplikacije zadržavaju osjetljive podatke čak i nakon što korisnik izbriše svoj račun ili prestane koristiti aplikaciju.

Kako se možete zaštititi od špijunskog softvera?

Istraživači preporučuju da Android uređaji provedu strože zahtjeve za ikone aplikacija kako bi spriječili njihovo skrivanje. Također predlažu implementaciju nadzorne ploče za praćenje aplikacija koje se automatski pokreću. Dodatno, predlažu dodavanje vidljivog indikatora korisniku kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kameru.

Važno je napomenuti da su istraživači podijelili svoja otkrića s dobavljačima pogođenih aplikacija, ali još nisu dobili nikakve odgovore. Kako bi spriječili zlouporabu, odlučili su svoj rad učiniti dostupnim samo pojedincima koji mogu pokazati legitimnu potrebu za njim.

Borba protiv špijunskog softvera zahtijeva zajednički napor različitih dionika, uključujući pojedince, proizvođače pametnih telefona, trgovine aplikacijama i agencije za provođenje zakona. Kao pojedinci, moramo ostati na oprezu i poduzeti korake za zaštitu naše privatnosti. Evo nekoliko ključnih mjera koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoj uređaj od špijunskog softvera:

1. Držite se službenih trgovina aplikacijama: Izbjegavajte preuzimanje aplikacija s nepoznatih izvora ili web stranica trećih strana. Držite se provjerenih trgovina aplikacijama kao što su Google Play Store ili Apple App Store jer imaju stroge sigurnosne mjere kako bi smanjili rizik od aplikacija zaraženih špijunskim softverom.

2. Provjerite dopuštenja aplikacije: obratite pozornost na dopuštenja koja traže aplikacije tijekom instalacije. Budite oprezni ako aplikacija traži nepotrebna dopuštenja koja se ne čine povezanima s njezinom funkcijom. Ako aplikacija zatraži pristup vašem mikrofonu, kameri ili drugim osjetljivim podacima bez legitimnog razloga, to bi mogla biti crvena zastavica.

3. Redovito ažurirajte svoj uređaj: ažurirajte operativni sustav i aplikacije svog pametnog telefona. Programeri objavljuju redovita ažuriranja kako bi riješili sigurnosne propuste i poboljšali ukupnu sigurnost uređaja. Održavanjem ažuriranja osiguravate da vaš uređaj ima najnovije sigurnosne zakrpe za obranu od potencijalnih prijetnji od špijunskog softvera.

4. Instalirajte antivirusni softver: razmislite o instaliranju renomiranog antivirusnog softvera ili softvera protiv zlonamjernog softvera na svoj pametni telefon. Te aplikacije mogu skenirati vaš uređaj u potrazi za bilo kakvim zlonamjernim softverom, uključujući špijunski softver, i pružiti zaštitu od mogućih prijetnji u stvarnom vremenu.

5. Obratite pažnju na recenzije aplikacija: Prije instaliranja aplikacije, odvojite trenutak i pročitajte recenzije i ocjene korisnika. Obratite pozornost na sve sumnjive ili negativne recenzije koje spominju zabrinutost zbog privatnosti ili neobično ponašanje. To vam može pomoći u donošenju informiranih odluka o tome kojim aplikacijama vjerovati.

6. Redovito pregledavajte dopuštenja za aplikacije: Povremeno pregledajte dopuštenja dodijeljena instaliranim aplikacijama na vašem uređaju. Opozovite nepotrebna dopuštenja aplikacijama koje ne zahtijevaju pristup određenim podacima ili funkcijama. Ograničavanje dopuštenja aplikacije može smanjiti rizik od neovlaštenog pristupa vašim osobnim podacima.

7. Zaštitite svoj uređaj jakim lozinkama: zaštitite svoj uređaj jakom lozinkom, PIN-om ili biometrijskom autentifikacijom. Ovo dodaje dodatni sloj zaštite, otežavajući neovlaštenim osobama instaliranje špijunskog softvera ili pristup vašem uređaju.

8. Obrazujte se i proširite svijest: Budite informirani o najnovijim prijetnjama od špijunskog softvera i podijelite ove informacije s prijateljima i obitelji. Podižući svijest o opasnostima špijunskog softvera, možemo zajednički raditi na stvaranju sigurnijeg digitalnog okruženja.

Zapamtite, vaša je privatnost vrijedna i poduzimanje proaktivnih koraka za njezinu zaštitu ključno je u današnje digitalno doba. Slijedeći ove smjernice i informirajući se, možete smanjiti rizik da postanete žrtva špijunskog softvera i osigurati da vaši osobni podaci ostanu sigurni.

Provjeri/activistpost.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije