Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto je Elon Musk poručio kineskim medijima o tome kako vidi budućnosti...

Što je Elon Musk poručio kineskim medijima o tome kako vidi budućnosti čovječanstva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Koketiranje s Kinom

Elon Musk ponavlja izvornu doktrinu tehnokracije: “stvorit ćemo eru ekstremnog obilja dobara i usluga, gdje svatko može živjeti životom u izobilju.” On gravitira Kini jer je Kina tehnokracija.

U srpnju je milijarder i glavni izvršni direktor Tesle, Elon Musk, napisao komentar za China Cyberspace, časopis u vlasništvu internetskog regulatora u zemlji, Cyberspace Administration of China. U njemu je iznio svoju viziju budućnosti tehnologije na Zemlji i u svemiru.

“Hvala vam na pozivu iz časopisa China Cyberspace”, započeo je Musk. “Drago mi je podijeliti sa svojim kineskim prijateljima neka svoja razmišljanja o viziji tehnologije i čovječanstva.”

U subotu je Yang Liu objavio kopiju intervjua za Beijing Channel Substack, zajedno s engleskim prijevodom. Iako je časopis izašao prošlog mjeseca, zbog praktički nepostojeće online prisutnosti agencije, tekst Muskovog članka tek je nedavno osvanuo na internetu.

Musk također sugerira da bi tehnologija “jednog dana mogla nadmašiti ljudsko razumijevanje i kontrolu”, teoriju za koju tvrdi da će nam ići u prilog sve dok “ne budemo samozadovoljni i uvijek zadržimo osjećaj hitnosti”.

Ostatak djela je podijeljen u četiri dijela, čista energija, humanoidni roboti, neuralink i istraživanje svemira.

U prvom, Musk objašnjava da želi vidjeti prelazak na obnovljivu energiju, onu Sunčevu, za koju tvrdi da ljudi ne čine dovoljno da je iskoriste.

Musk je također izrazio želju za potpuno elektrificiranom transportnom i gospodarskom mrežom, uključujući automobile, avione i brodove.

“Najveća poteškoća u unaprjeđenju održive energije leži u velikoj proizvodnji litijevih baterijskih ćelija”, dodao je Musk, napominjući da će “kineske tvrtke biti sila s kojom se treba računati u cilju energetskih inovacija.”

Musk je zatim nastavio s raspravom o “Tesla Botu”, za kojeg je rekao da je razvijen kako bi “zamijenio ljude u ponavljajućim, dosadnim i opasnim zadacima”, ali bi jednog dana mogao “služiti milijunima kućanstava”.

“Može se predvidjeti da ćemo sa snagom robota stvoriti eru ekstremnog obilja dobara i usluga, gdje svatko može živjeti životom u izobilju. Možda je jedina oskudica koja će postojati u budućnosti stvoranje nas ljudi”, rekao je Musk.

U vezi Neuralinka, za koji je rekao da nije dobro poznat u Kini, Musk je iznio ideju da bi jednog dana mogao omogućiti ljudima da se “učinkovito integriraju s umjetnom inteligencijom”.

Musk je zatim iznio svoje planove za izvanzemaljsku tehnologiju, odnosno izgradnju ljudskog naselja na Marsu putem SpaceX-a.

Zaključio je pozivajući “više kineskih partnera istomišljenika” da mu se pridruže u “istraživanju čiste energije, umjetne inteligencije, suradnje čovjeka i stroja i istraživanja svemira kako bi se stvorila budućnost vrijedna čekanja”.

Foto naslovnice: screenshot technocracy.news

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije