Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiStudija: 80% uzoraka urina djece i odraslih pozitivno na kemikaliju koja se...

Studija: 80% uzoraka urina djece i odraslih pozitivno na kemikaliju koja se povezuje s rakom

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zabrinjavajuće

Više od 80% uzoraka urina uzetih od djece i odraslih u američkoj zdravstvenoj studiji sadrži kemikaliju za uništavanje korova koja se povezuje s rakom.

Izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazalo je da je od 2.310 uzoraka urina, uzetih od reprezentativne skupine Amerikanaca, 1.885 je sadržavalo vidljive tragove glifosata.

Glifosat je aktivni sastojak herbicida koji se prodaju diljem svijeta, uključujući i naširoko korištenu marku Roundup. Gotovo trećina sudionika bila su djeca u dobi od 6 do 18 godina.

Iako znanstvenici i istraživači već godinama bilježe visoke razine herbicida glifosata u analizama uzoraka ljudskog urina, CDC je tek nedavno počeo ispitivati ​​opseg ljudske izloženosti ovoj opasnoj kemikaliji.

“Očekujem da će spoznaja da većina nas ima glifosat u urinu biti uznemirujuća za mnoge ljude”, rekla je Lianne Sheppard, profesorica na Odsjeku za okoliš i zdravlje na radu Sveučilišta Washington, koja je bila koautorica analize iz 2019. koja je pokazala da izloženost glifosatu povećava rizik od ne-Hodgkinovog limfoma, kao i znanstvenog rada iz 2019. o glifosatu u ljudskom urinu.

Količina i prevalencija glifosata pronađenog u ljudskom urinu u stalnom su porastu od 1990-ih kada je Monsanto Co. uveo genetski modificirane usjeve dizajnirane za izravno prskanje Roundup-om, a prema istraživanju koje su 2017. objavili istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kalifornije u San Diegu.

Paul Mills, glavni istraživač te studije, rekao je u to vrijeme da postoji “hitna potreba” za temeljitim ispitivanjem utjecaja glifosata u hrani na zdravlje ljudi.

Američki poljoprivrednici potroše više od 90.000 tona glifosata godišnje, koje se raspršuje izravno preko GMO usjeva kao što su kukuruz i soja, ali i preko usjeva koji nisu genetski modificirani kao što su pšenica i zob kao sredstvo za sušenje da bi se usjevi osušili prije žetve. Smatra se najkorištenijim herbicidom u povijesti.

Ostaci glifosata dokumentirani su u sadržaju popularne hrane koja je izrađena s usjevima prskanim glifosatom, uključujući i dječju hranu. Primarni način izlaganja djece je putem prehrane.

Monsanto i tvrtka koja ga je kupila 2018., Bayer, tvrdili su da su glifosat i proizvodi Roundup sigurni, te da ostaci u hrani i u ljudskom urinu nisu zdravstveni rizik. No, to je u suprotnosti s mnogim istraživanjima, ali i s klasifikacijom Međunarodne agencije za istraživanje raka (pri SZO-u), koja je 2015. godine glifosat označila kao vjerojatni ljudski kancerogen.

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) zauzela je suprotan stav, klasificirajući glifosat kao malo vjerojatno kancerogen. Ali prošlog mjeseca savezni prizivni sud izdao je mišljenje kojim se poništava ova odluka i nalaže agenciji da “dodatno razmotri” dokaze o rizicima od glifosata.

Provjeri/childrenshealthdefense.org

Foto naslovnice: screenshot childrenshealthdefense.org

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije