Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiStudija pokazuje da razvijene zemlje koje zahtijevaju najviše cjepiva za malu djecu...

Studija pokazuje da razvijene zemlje koje zahtijevaju najviše cjepiva za malu djecu imaju najveće stope smrtnosti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Cjepocid

Prema studiji objavljenoj u časopisu Cureus, razvijene zemlje koje zahtijevaju najviše doza cjepiva za novorođenčad imaju najgore stope smrtnosti među djecom mlađom od pet godina.

Istraživači Neil Miller, direktor Instituta za medicinska i znanstvena istraživanja u Novom Meksiku, i Gary Goldman, proveli su nekoliko analiza na temelju podataka iz 2019. i 2021. kako bi ispitali vezu između broja cijepljenja u ranom djetinjstvu koje zahtijevaju razvijene zemlje i stope smrtnosti novorođenčadi, dojenčadi i djece do pet godina.

Studija je otkrila da se djeca u razvijenim zemljama koja zahtijevaju više neonatalnih cijepljenja često suočavaju sa štetnim posljedicama koje povećavaju smrtnost u djetinjstvu, što sugerira da davanje više cjepiva dojenčadi ne rezultira manjim brojem smrtnih slučajeva.

Neke zemlje, dojenčadi daju cjepiva protiv hepatitisa B i Calmette-Guerin (BCG) bacila tuberkuloze. Studija je otkrila da su zemlje koje zahtijevaju oba cjepiva zapravo imale značajno lošiju stopu smrtnosti dojenčadi u usporedbi s državama koje ne zahtijevaju nijedno cjepivo.

Istraživanje Millera i Goldmana započelo je 2011. kada su objavili rad koristeći podatke iz 2009. koji pokazuju manje povoljne stope smrtnosti dojenčadi među visoko razvijenim zemljama koje zahtijevaju najviše cijepljenja dojenčadi.

Njihova nova studija ponavlja njihovu izvornu studiju koristeći podatke iz 2019. i 2021. iz 50 najvećih zemalja u kojima se doze cjepiva u djetinjstvu kreću od 12 do 26. Njihovi nalazi pokazuju da se stopa smrtnosti dojenčadi povećala za 0,167 smrtnih slučajeva na 1000 živorođenih za svaku dodatnu dozu cjepiva dodanu rasporedu cijepljenja, podupirući rezultate njihove studije iz 2011.

Godine 2009., 29 zemalja imalo je bolje stope smrtnosti dojenčadi od SAD-a. Međutim, do 2019. godine SAD je pao na 44. mjesto na ljestvici smrtnosti dojenčadi. Godine 2021. SAD je bio na 50. mjestu i zahtijevao je najveći broj cjepiva za dojenčad.

U svojoj posljednjoj studiji Miller i Goldman proširili su svoje istraživanje kako bi analizirali utjecaj cjepiva protiv hepatitisa i tuberkuloze na stope smrtnosti novorođenčadi (definirane kao bebe mlađe od 28 dana), dojenčadi do jedne godine i djece mlađe od pet godina.

Podaci o smrtnosti i rasporedi cijepljenja prikupljeni su od Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti(ECDC), Dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i nacionalnih vlada.

Istraživači su grupirali zemlje na temelju toga trebaju li nula, jednu ili dvije doze cjepiva za novorođenčad kako bi saznali njihovu statističku važnost za stope smrtnosti u tri dobne skupine.

Njihova analiza otkrila je da neonatalna cjepiva za hepatitis B i tuberkulozu ne doprinose ukupnom smanjenju smrtnosti u zemljama u kojima dojenčad ima nizak rizik smrtnosti od ovih bolesti.

Smanjenje doza cjepiva za dojenčad povezano je sa smanjenom smrtnošću

Koristeći podatke iz 2021., Miller i Goldman također su otkrili statistički značajnu razliku od 1,28 smrtnih slučajeva na 1000 živorođene djece između prosječnih stopa smrtnosti dojenčadi u nacijama koje nisu cijepile svoju novorođenčad (definiranu kao bebe od četiri tjedna ili mlađe) i onih koje su zahtijevale dvije doze cjepiva.

Za svako smanjenje od šest doza cjepiva primijenjenih tijekom dojenčadi, stopa smrtnosti dojenčadi poboljšana je za otprilike jednu smrt na 1000 živorođene djece.

Istraživači su također otkrili da cjepiva primijenjena tijekom prve godine života imaju veći utjecaj na stopu smrtnosti djece mlađe od pet godina u usporedbi s cjepivima primijenjena u drugoj do petoj godini života.

To implicira da je veća vjerojatnost da će mlađa dojenčad koja općenito imaju manju težinu i primi više cjepiva u kraćem razdoblju doživjeti nuspojavu koja će rezultirati hospitalizacijom ili smrću.

Miller je rekao da se u većini zemalja više od 50 posto smrti dojenčadi događa tijekom neonatalnog razdoblja, a oko 75 posto neonatalnih smrti događa se tijekom prvog tjedna života kada se primjenjuju neonatalna cjepiva.

Smrti koje se dogode u tom razdoblju imaju veliki utjecaj na stope smrtnosti novorođenčadi, dojenčadi i djece mlađe od pet godina. Zapravo, neonatalna smrtnost čini 61 posto američke stope smrtnosti dojenčadi i 52 posto stope smrtnosti djece mlađe od pet godina.

Miller je također otkrio da su liječnici, mrtvozornici i drugi medicinski istražitelji prisiljeni pogrešno klasificirati i prikrivati ​​smrtne slučajeve povezane s cjepivom budući da ne postoje alternativne klasifikacije uzroka smrti povezane s cijepljenjem dojenčadi.

Studija je također pokazala da cjepiva imaju “nespecifične učinke” koji mogu povećati ili smanjiti smrtnost od zaraznih bolesti koje nisu ciljane cjepivom.

Neki smrtni slučajevi povezani s neonatalnim cjepivima mogu biti odgođeni

Prema Milleru, neki smrtni slučajevi povezani s neonatalnim cjepivima mogu biti odgođeni, kao što je slučaj s početnim mehanizmom ili kumulativnom toksičnošću koja povećava rizik od teške ili smrtonosne reakcije na naknadno primijenjena cjepiva.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Vaccine pokazala je da redoslijed cijepljenja također može utjecati na smrtnost od svih uzroka. Istraživači su izvijestili da su djevojčice koje su primile petovalentno cjepivo (pet cjepiva u jednom) nakon cijepljenja protiv ospica imale pet puta veću vjerojatnost da će umrijeti od svih uzroka unutar šest mjeseci nakon praćenja u usporedbi s djevojčicama koje su slijedile preporučeni raspored.

Miller i Goldman rekli su da je 17 od 18 analiza koje su proveli potvrdilo da davanje više doza cjepiva rezultira višim stopama smrtnosti dojenčadi i ranog djetinjstva u razvijenim zemljama.

Istraživači su pozvali kreatore politike cjepiva da saznaju puni učinak trenutnog rasporeda cijepljenja na smrt od bilo kojeg uzroka i da provedu sigurnosna istraživanja o broju preporučenih cjepiva za djecu i načinu njihove primjene kako bi potvrdili da pozitivno utječu na preživljavanje djece, umjesto da jednostavno zahtijevaju cijepljenja jer Big Pharma inzistira da su potrebna.

Provjeri/depopulation.news

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije