Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiStudija tvrdi da navodno 41% Francuza podržava prijedlog uvođenja kvote od maksimalno...

Studija tvrdi da navodno 41% Francuza podržava prijedlog uvođenja kvote od maksimalno 4 leta avionom tijekom života

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Vrli novi svijet

Inženjer Jean-Marc Jancovici, „stručnjak“ za klimatske promjene, 30. svibnja ponovno je pozvao na drastično ograničenje putovanja avionom i proglasio potrebu uspostavljanja kvote od 4 leta po osobi u životu. Uslijedile su brojne reakcije, za i protiv ovog prijedloga.

I dok se ugljični otisak zrakoplovnog sektora redovito izdvaja u borbi protiv globalnog zatopljenja, a smanjenje korištenja zrakoplova često navodi kao jedna od mjera koje najviše utječu na individualnoj razini, HERE i CSA Institute želio je ispitati odnos Francuza prema avionskim letovima. Provedena je anketa među Francuzima o mogućem ograničenju korištenja zrakoplova u borbi protiv „globalnog zatopljenja i iscrpljivanja resursa“.

Studiju je provedena 18. srpnja 2023., na reprezentativnom uzorku od 1010 Francuza u dobi od 18 i više godina.

Većina Francuza navodno je spremno smanjiti korištenje zrakoplova

Na pitanje instituta CSA, 64% Francuza u dobi od 18 i više godina reklo je da je za smanjenje korištenja zrakoplova u srednjoročnom razdoblju zbog ekoloških razloga (uključujući 40% potpuno za). Ovaj udio doseže vrhunac od 72% ako se usredotočimo na mlađe od 35 godina i 77% Francuza koji putuju avionom (17% ispitanih Francuza ne ide avionom).

“Svakako smo deklarativni, te namjere moraju proći test činjenica“, izjavio je Philippine van TICHELEN, generalni direktor HERE, te dodao: „Ali ove brojke pokazuju vrlo jasnu većinu u korist smanjenja korištenja aviona. Ekološka osviještenost je očita, u kontekstu gdje prirodne katastrofe pogoršane globalnim zatopljenjem (ekstremni toplinski valovi, požari itd.) same imaju posljedice na planove odmora Francuza u Grčkoj i Italiji u vrlo kratkom roku… Ovome se dodaje također utjecaj inflacije i povećanja troškova putovanja zrakoplovom, što Francuze srednjoročno usmjerava prema drugim načinima prijevoza za njihovo putovanje.“

U tom smislu, prijedlog inženjera Jean-Marca Jancovicija da se svaka osoba ograniči na 4 putovanja avionom tijekom života prilično je dobro prihvaćen jer navodno 41% Francuza kaže da je za. Još jednom nalazimo viši rezultat među mlađima od 35 godina (48%).

„Dok je razdoblje od 18 do 35 godina često pogodno za otkrića, za prva inicijalna putovanja, pokazalo se da se ova dobna skupina najbrže uključuje u vrlo razumno korištenje zrakoplova: gotovo polovica njih je u naklonost prijedlogu JM Jancovicija, a to se penje na 59% osoba u dobi od 18 do 24 godine“, precizira Philippine van Tichelen.

Nasuprot tome, stanovnici Ile-de-Francea su nešto manje oduševljeni ovim prijedlogom, njih samo 33%. „Iznenađujuća brojka, koja se može objasniti činjenicom da stanovnici Ile-de-Francea češće moraju koristiti zrakoplov za svoja profesionalna putovanja, pa stoga preostali udio za njihova osobna putovanja od kvote od 4 leta po život po osobi bio bi još smanjen“, tvrdi van Tichelen.

Top 4 odredišta u slučaju kvota zračnih letova

Kada bi se usvojila ova mjera, Francuzi bi se uglavnom okrenuli putovanjima ka 4 zemlje na 3 različita kontinenta: SAD (31%), Kanada (14%), Japan (13%) i Australija (11%). Američki kontinent (sjever, središnji i jug) bio bi najpopularniji (navedeno 71% u ukupno 4 leta), zatim Europa (49%) i Azija (39%). 

“Top 4 destinacije u slučaju provedbe ove kvote ne iznenađujuće daju prednost kontinentalnim zemljama. SAD, Kanadi, Japanu i Australiji zajedničko je to što su goleme zemlje, s iznimnim prirodnim i kulturnim naslijeđem, za koji je potrebno nekoliko tjedana, čak i mjeseci, da bi se dobio dovoljno potpun pregled. Ovdje vrlo jasno vidimo trend putovanja manje, dalje i duže“, objašnjava Philippine van Tichelen.

U smislu organizacije, 24% putnika bi rasporedilo svoja 4 leta na prilično koncentrirano razdoblje od oko 5 godina, 40% na razdoblje od 10/15 godina, a 28% na razdoblje od 20/30 godina. Logično, oni u dobi od 65 i više godina organizirali bi svoje letove na koncentriraniji način tijekom 5 godina (41%).

Dobro došli u Vrli novi svijet!

Provjeri/csa.eu

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

1 KOMENTAR

  1. Jean-Marc Jancovici je židov i još jedan od mnogobrojnih elitnih klimatskih aktivista globalističkog kulta
    osnivač i supredsjednik NGO-a The Shift Project (TSP), koji se zalaže za zaustavljanje klimastkih promjena i odbacivanje fosilnih goriva

VEZANO

najnovije