Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upSunce i vjetar ne mogu zamijeniti fosilna goriva

Sunce i vjetar ne mogu zamijeniti fosilna goriva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zelena prevara

Sunce i vjetar ne mogu zamijeniti fosilna goriva kao primarni izvor energije, smatra ekonomist Peter Hartley.

“Ne mislim da sunce i vjetar mogu zamijeniti fosilna goriva. Žao mi je, to se ne može učiniti”, rekao je Hartley voditelju Fergusu Hodgsonu tijekom epizode podcasta “Gold Newsletter” od 17. siječnja. 

“Jedino što ga može zamijeniti je nuklearno. Zapravo, jedina dva primjera značajne zamjene fosilnih goriva koja imamo su francuski i švedski nuklearni program.”

Hodgson se složio, napominjući da svijet još uvijek radi na tome kako da solarna energija i vjetar zamijene fosilna goriva. Domaćin je dodao da je vrlo vjerojatna renesansa nuklearne energije s dolaskom novih tehnologija.

Kako bi potkrijepio Hodgsonovu točku, Hartley je spomenuo da je obavljena ogromna količina istraživanja o alternativnoj nuklearnoj energiji.

“Mnogo privatnih tvrtki gleda na nove nuklearne tehnologije. I jedva smo zagrebali površinu u smislu promatranja mogućih nuklearnih reakcija”, rekao je Hartley, profesor ekonomije na Sveučilištu Rice i znanstvenik za energetsku ekonomiju na Institutu Baker.

“A bit nuklearne energije je da je nevjerojatno gusta energija. Količina iskoristive energije iz kilograma uranovog oksida je oko 10.000 puta veća od ekvivalentne količine energije iz kilograma dizelskog goriva.”

Prema Hartleyu, nuklearna energija proizvodi mnogo više energije nego kemijske reakcije koje se koriste za fosilna goriva. Istaknuo je da su vjetar i sunce nevjerojatno niske gustoće izvora energije te da je količina proizvedene energije po četvornom kilometru zemlje također vrlo niska.

“Nemamo dovoljno zemlje za proizvodnju energije na taj način”, rekao je Hartley.

Hartley je spomenuo da sustavi energije vjetra i sunca također trebaju prirodni plin kao rezervu. Rekao je da je ovo skrivena prljava tajna o vjetru i solarnoj energiji – oni ne mogu obaviti posao bez prirodnog plina kao rezerve. Ekonomist je primijetio da troškovi podrške ovom energetskom sustavu navodi ljude da shvate da vjetroturbine i solarni paneli trebaju mnogo vrlo egzotičnih mineralnih inputa.

Štoviše, i solarni paneli i vjetroturbine zahtijevaju vrlo složene mineralne sastojke.

“I jednostavno nema dovoljno. Cijela ideja pokretanja svijeta na vjetar i solarnu energiju ne može se izvesti sama, potrebna vam je ova rezerva. Dakle, što je san? San je da ćemo to poduprijeti baterijama. Pogodite što, baterije također trebaju čitavu hrpu ovih vrlo sofisticiranih mineralnih inputa”, rekao je Hartley.

Istaknuo je da fosilna goriva još uvijek opskrbljuju oko 83 posto svjetske primarne energije. “Čeka nas ogroman posao da zamijenimo sve energetske sustave alternativnim izvorom energije”, rekao je Hartley.

Provjeri/naturalnews.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

  1. Odličan članak. Hvala zeckson. I dobrodošli na provjeri.hr. Nadam se da ćete nas u nastavku još malo podučiti o energiji. Jer to je ono što je za naš planet i sve živo na njemu važno – a ne novac, pa bio on i kripto-valutiran.

    Nego, imam jedno pitanje koje me muči već godinama, zapravo decenijama. Mene su u školi učili da je sva materija u svemiru sastavljena od atoma, različitih doduše, ali svi funkcioniraju na isti način: imaš jezgru i jednog ili više elektrona koji se strahovitom brzinom (svjetlosti?) vrte oko te jezgre, pa se dobije “osjećaj” da je taj elektron “posvuda” oko jezgre i na taj način stvara nekakvu “ovojnicu”. Recimo da sve skupa izgleda kao jedan sićušan kliker. E, sad: otkud taj elektron dobija energiju da se tako već milijardama godina okreće oko svoje jezgre i to praktično svjetlosnom brzinom? To mi je živi misterij.

    Ako možete u komentaru poslati kakav link, gdje se o tome može nešto pročitati, bio bih zahvalan. Ili da možda čak napišete članak o tome – onako, na konceptualnom nivou, da vas mi ne-fizičari, možemo razumijeti.

    A drugi prijedlog bi bio demistifikacija “fosilnih” goriva. Je li tome baš tako? Mnogo autora i znanstvenika smatra da fosilna goriva uopće nisu fosilna, već naš planet neprestano proizvodi to crno zlato, na velikoj dubini ca 40 km, pod velikim pritiskom i temperaturom. Možda članak o tome?

    U svakom slučaju, hvala.

VEZANO

najnovije