Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaWake upSuperiorna propaganda

Superiorna propaganda

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sve je više ljudi koji vide da nas političari i mediji lažu, sve je više onih koji žele istinu… i u silnoj želji upadaju u istu zamku. Na primerima je najlakše objasniti, pa da tako i uradimo.

Fenomen Tramp

Dobro nam je poznato da neoliberalni lobi vlada Zapadom čvrstom rukom već duže vreme pri čemu su liberali uglavnom iz redova Demokratske stranke SAD-a. Zato je normalno da protivnici Establišmenta (koji predstavlja grupu “interesno povezanih” političara, biznismena, medija…) neprijateljima smatra pre svega vlast koja potiče od Demokrata – trenutno Bajdena! Isto tako je normalno, po sistemu “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”, da Bajdenovog protivnika podržavaju ali… koga tačno podržavaju?

Zbog čega treba podržavati Trampa? Da li je bitno njegovo psihološko stanje, da li su bitne njegove prave namere ili je bitna samo demagogija… u stvari, njega možda jedino za demagogiju ne treba optužiti jer nema intelektualnog kapaciteta za nju.

Šta Tramp misli o ženama? U predizbornoj kampanji je procurio snimak na kome on vrlo jasno definiše ovo pitanje – on žene vidi kao objekte namenjene zadovoljenju njegovih potreba! Iako je njegova reakcija bila da se radi o “muškim pričama” koji valjda podrazumevaju hvalisanje (a hvalisanje je baš potrebna osobina predsednika države), ne treba mnogo razmišljanja da bi se zaključilo da se on ne zaustavlja samo na ženama – on SVE smatra objektima zadovoljenja njegovih (raznih) potreba jer ima novca kojim to može sebi da priušti! Sad zamislite kad se novcu doda i moć koju ima POTUS!!!

Da ne dužimo sa psihološkim profilom, da dodamo njegove česte tvrdnje “da je mnogo, mnogo pametan” – čim se nađe u situaciji da se propituju njegovi kvaliteti. I ne treba zaboraviti njegovo postavljanja osetljivih vojnih informacija na Tviteru zbog čega ga je vojska (tiho) lišila pristupa takvim informacijama!?! Samo za analizu ovog poslednjeg je potreban ceo tekst!

Ako psihološki nije izašao iz puberteta, intelektualno nije izašao iz osnovne škole! Njegovu izjavu da “namerava da baci nuklearnu bombu u srce uragana koji se približava američkoj obali i tako spasi naciju razaranja” je na nivou trača – nemamo za nju nikakve dokaze iako je ta izjava sasvim u njegovom stilu ali je “preporuku” za uzimanje varikine intravenozno izneo javno preko medija i tako osim čuđenja i podsmeha javnosti doveo najvećeg proizvođača varikine do panike koji je odmah upozorio javnosti da taj savet “može dovesti do značajnih zdravstvenih problema”… što je i navedeno u uputstvu za upotrebu! Ali valjda nije Trampova krivica što ne zna dovoljno o varikini kad ima ljude koje plaća za upotrebu varikine i ostale kućne hemije.

Nedoslednost Trampovih pristalica

Gore opisane Trampove osobine nisu nikakva tajna, sve to bi moralo da je ogromnoj većini poznato – šta onda njegove pristalice smatraju kvalitetom koji poništava opisano?

Kao najbitnije se ističe da “nije pokrenuo ni jedan rat”!?! Da li je ovo zaista istina? Tehnički jeste jer nije direktno napao ni jednu državu sa kojom već nisu bili u ratu ali je posredno pokrenu čitav niz ratova u Africi! A tu je i raketni napad na Siriju – opasno blizu ruske vojne baze! Ako ćemo da gledamo tehnički Bajden je još veći “mirotvorac”: ne da nije napao ni jednu državu direktno (čime bi se “gurnula pod tepih” činjenica da je započeo WW3) već je jedan rat okončao – povukao je vojsku iz Avganistana! Zašto niko od Trampovih simpatizera ne postavi pitanje koliko je Tramp ratova okončao ako je već “mirotvorac”?

Da vidimo koliki je Tramp zaista mirotvorac. Jednom prilikom u toku predizborne kampanje američki razarač je prišao samoj granici ruskih teritorijalnih voda kod Kalinjingrada i Rusi su učinili isto što i svaka druga vojska – poslali su avione da “pokažu uljezu da je nepoželjan”. Tramp uopšte ne uzimajući u obzir čija je krivica izjavljuje da bi on mnogo oštrije reagovao (“Pokazao Rusima gde im je mesto”) da je predsednik! Mnogima je ova izjava bila veoma neobična s obzirom na njegov “proruski stav” pa se na nju gledalo kao na “pokazivanje odlučnosti” u okviru predizborne kampanje.

Dosta kasnije, kao predsednik, naređuje ubistvo iranskog generala Suleimanija čime je doveo ceo Bliski Istok na ivicu velikog rata… koji bi se u vrlo kratkom roku pretvorio u svetski! Još jednom je “imao u mislima” Iran, pošto je izgubio izbore (bez obzira na legitimnost tih izbora) imao je nameru da isprovocira rat na Bliskom Istoku, dovede svoju državu u vanredno stanje i na taj način bar odloži predaju vlasti ako ne i nešto radikalnije. I nikako ne treba zaboraviti njegov stav koga forsira sve vreme, koji je možda najzaslužniji za njegovu pobedu na izborima – da se “Kina mora zaustaviti svim sredstvima”! Bez sumnje bi ušao u rat sa Kinom samo da su mu to dozvolili!

Sledeća tvrdnja njegovih pristalica je “da je borac protiv kabale”!?! Da stavimo na stranu to što mu se ćerka udala “za kabalu”, što je i veru promenila – to je njeno apsolutno pravo i Trampu se za to ne može prigovoriti… ali tog istog “kabalu” Tramp postavlja za savetnika!!!

Kako je moguće da Trampove pristalice ovo “ne vide”???

Trampove pristalice su uglavnom protivnici mRNA vakcina… jel’ nisu čuli za „Operaciju Warp Speed“???

Superiorna propaganda

Klasična propaganda je reklamiranje jednog proizvoda, kandidata, ideje da bi im se povećala šansa “konzumacije”. To podrazumeva rad na prikazivanju jednog od “proizvoda” boljim od ostalih ali se “konzumentu” ostavlja mogućnost da sam odredi kvalitet “proizvoda”. Takva propaganda je isuviše nepredvidljiva (dakle rizična) za Moćnike, za njih je prihvatljiv samo željeni ishod! Kako to postići? Pa propagandom koja isključuje sve neželjene “proizvode” ili ne ostavlja izbor osim ponuđenog – što je u krajnjoj liniji potpuno isto.

Ako pristalici Trampa ukažete na bilo šta što je gore opisano, pošto to ne može da demantuje reći će jedino što mu je preostalo: “Šta, ti navijaš za Bajdena?!?” Dakle, uopšte nije bitno što je kandidat blago rečeno loš – bitno je da je drugi gori! Tu se kristalno jasno vidi moć savršene propagande: dobili ste dva izbora od kojih su oba kandidati Moćnika a vas su programirali da vam je strana i sama pomisao na mogućnost predlaganja/glasanja nekog drugog kandidata!

Suština superiorne propagande je suprotna od klasične. Kod klasične propagande se radi o pozitivnoj povratnoj sprezi: „Ako kupite ovu pastu za zube, zubi će vam biti blistavo beli!“ Ali to ne znači da neće biti blistavo beli i uz drugu pastu za zube. Negativna povratna sprega kod superiorne propagande podrazumeva krajnje loš ishod ako se ne opredelite za predloženo:

– „Ako Tramp postane predsednik, dovešće državu do urušavanja!“

– „Ako demokratski kandidat (na Bajdena više niko ozbiljno ne računa) postane predsednik, realizovaće se sve agende (o kojima smo opširno pisali)!“

Tradicionaliste ne zabrinjava urušavanje države, oni ga čak žele jer žele iz korena da promene Sistem… dakle, Trampa će podržati “i dušom i telom”. Ali se zato liberali užasavaju bilo kakve ozbiljnije promene i pristaće na bilo šta samo da do promena ne dođe! Pristaće bez ikakve dileme na sve maliciozne agende jer ih vide kao način održanja postojećeg stanja i zato će glasati za demokratskog kandidata pa i izaći na proteste ukoliko on izgubi.

Čak ni ostali deo populacije koji nema izgrađen tradicionalistički ili liberalni stav većinom neće glasiti za nekog trećeg… jer “oni ne pobeđuju” a niko od nas ne voli da se nađe na gubitničkoj strani.

I tako, u poslednje vreme kad god da se nađemo pred ozbiljnijim izborom, biramo između lošeg i manje lošeg rešenja – jer ništa drugo ne vidimo (nije nam ponuđeno) kao mogućnost. E, to je superiorna propaganda!

Foto naslovnice: web screenshot/obrada Provjeri.hr

P O D I J E L I !

shumadinac

VEZANO

najnovije