Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaŠVICARCI POKAZALI PUT! Ići će na referendum o sprječavanju bezgotovinskog društva

ŠVICARCI POKAZALI PUT! Ići će na referendum o sprječavanju bezgotovinskog društva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Razumno

Građani Švicarske dobit će priliku pokušati osigurati da njihova ekonomija nikada ne postane bezgotovinska, rekla je skupina FBS (Free Switzerland Movement), nakon što je do ponedjeljka prikupila dovoljno potpisa za pokretanje referenduma o tom pitanju.

FBS kaže da gotovina igra sve manju ulogu u mnogim gospodarstvima, budući da elektronička plaćanja postaju standard za transakcije u sve digitaliziranijim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana.

FBS želi da se švicarskom zakonu o valuti doda klauzula koja uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, propisujući da “dovoljna količina” novčanica ili kovanica uvijek mora ostati u optjecaju.

FBS je priopćio da je prikupio više od 111.000 potpisa potpore za ovu mjeru, što je 11.000 više od potrebnih 100.000 za pokretanje referenduma. Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, prijedlog bi postao zakon ako ga odobre birači, iako bi vlada i parlament odlučivali kako će se taj zakon provoditi.

“Jasno je da… oslobađanje od gotovine ne samo da dotiče pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti… nego nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora”, rekao je predsjednik FBS-a Richard Koller na web stranici grupe.

On također vidi Švicarsku kao europskog nositelja standarda za obranu gotovine, jer bi proguravanje takvih jamstava u Europskoj uniji podrazumijevalo “gotovo nemoguć” proces osiguravanja odobrenja od svih 27 država članica.

Ubrzan utjecajem karantena zbog COVIDA-19, trend povećanja bezgotovinskog plaćanja bio je očit još 2017., kada je istraživanje Ipsosa pokazalo da bi više od trećine Europljana i Amerikanaca rado ostalo bez gotovine, a 20% ih je to već učinilo.

Ovo pitanje bi trebalo što prije potaknuti i u Hrvatskoj, te početi s prikupljanjem potpisa za referendum kojim bi se plaćanje gotovinom zaštitilo Ustavom.

Na jednom hrvatskom portalu, na postavljeno pitanje Treba li plaćanje gotovinom ukinuti i u Hrvatskoj, 73% od ukupno 2.313 ljudi glasalo je NE.

Provjeri/lbcgroup.tv

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije