Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiTedros WEF-u – „Ugovor o pandemiji“ potreban je za borbu protiv "bolesti...

Tedros WEF-u – „Ugovor o pandemiji“ potreban je za borbu protiv “bolesti X”

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Rok – svibanj 2024.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, nastavlja zagovarati globalni sporazum o pandemiji koji ima velike implikacije na slobodu govora, nadzor i digitalne putovnice za cjepiva.

Tijekom govora na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, Tedros je naglasio važnost međunarodne suradnje, ukazavši na moguće prepreke prenaglašavanja nacionalnih interesa.

Tedros je sudjelovao u sesiji pod nazivom “Bolest X” na forumu gdje je istaknuo ono za što vjeruje da je ključna važnost bolje pripremljenosti za potencijalne buduće pandemije.

Tedros je podržao usvajanje Ugovora SZO-a o pandemiji, smatrajući ga nužnim alatom za poboljšanje našeg razumijevanja takvih bolesti.

Obraćajući se publici u Davosu, Tedros je izjavio: “Ovdje se radi o zajedničkom neprijatelju. Bez zajedničkog odgovora, suočit ćemo se s istim problemom kao i COVID.” Identificirao je “Bolest X” kao termin rezerviran za još nepoznate bolesti i ponovio važnost kontinuiranog istraživanja i razvoja liječenja.

Ranije ovog tjedna, WHO je surađivao sa WEF-om na zagovaranju provedbe Ugovora o pandemiji. Ugovor, koji podržava Europska unija, ima za cilj ojačati globalnu otpornost na buduće pandemije i već ima planove za uvođenje digitalne putovnice za cjepivo do ovog proljeća.

Uz rok do svibnja 2024., WHO, uz potporu EU-a, radi na postizanju obvezujućeg sporazuma među državama članicama Ujedinjenih naroda kako bi se olakšalo globalno sudjelovanje. Tedros je primijetio: “Važnost pravno obvezujućeg instrumenta ne može se precijeniti: to će biti naše zajedničko nasljeđe za buduće generacije.”

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije