Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upTemeljni zakoni ljudske gluposti

Temeljni zakoni ljudske gluposti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Bespomoćni, inteligentni, razbojnici i glupi

Ovaj članak nisam ja napisao – samo sam ga preveo iz engleskog jezika. Autor je jedan briljantan i neponovljivi um, gospodin Carlo M. Cipolla, koji je na žalost pokojan. Zato neću nikada moći popiti kavu s njim ili čašu viskija. Ili da ga počastim jednim vrlo dobrim ručkom. Tako sam se naime osjećao prije svojih desetak godina, kad sam naletio na njegov rad.

Mogao bih ja sad napisati nešto svoje o ljudskoj gluposti – pa pametan sam ja i znam sve detalje o glupostima, a najviše o svojima. Ali to ne bi bilo to – njegov rad je nenadmašan. Tako će vjerojatno ostati još jako dugo vremena.

Evo, pročitajte ga – pa se onda vratite meni da produbimo raspravu. Upozoravam vas da se na slijedećih osam stranica nalazi koncentrat znanja i trebat će vam akademski mir. Nemojte to čitati u autobusu ili nedajbože na onim kratkim stankama ispred semafora, ili u popodnevnoj gužvi. Uzmite si vremena, natočite si čašu piva, vina ili viskija – priuštite si atmosferu. Žena neka ode u šoping, a ako ste pripadnica ljepšeg spola – pošaljite muža nekim zadatkom – da ne skakuće oko vas nervozno, jer si je polio kavom novi džemper.

Carlo M. Cipolla: Temeljni zakoni ljudske gluposti (PDF)

Temeljni-zakoni-ljudske-gluposti-Cipolla


Eto, što sam vam rekao? Zar nije genijalno? Moram priznati da sam dodao jednu rečenicu, koje u originalu nema. Tamo ono, kad se spominju generali – nisam mogao odoljeti. Morao sam dodati „bankare i ljude na visokim položajima“. Uvjeren sam da mi g. Cipolla, da je živ, to ne bi zamjerio. Čak mi se čini da sam malo i obogatio njegov rad i približio ga modernom čovjeku 21. stoljeća. Što bi rekli učeni ljudi – točka na „i“.

E, sad bih vas ja uključio u nastavak razmišljanja. Što nam gospodin Cipolla želi poručiti ili čak sugerirati? Imamo četiri kvadranta. Svaki kvadrant u matematici ima 25% površine. Što to znači? Da je 25% populacije inteligentno? A 25% su glupi? Bojim se da je stvar malo složenija. Pogotovo ako uključimo treću dimenziju.

Uzmimo ovako – cijeli naš graf, presjek „računovodstva gluposti“, leži u ravnini. Ajmo mu dodati os Z – treću dimenziju. Sva četiri kvadranta su u istoj ravnini – u „prizemlju“. A što ako nisu? A što ako je samo prvi kvadrant (gornji desni, onih inteligentnih) u prizemlju? Onda, putem kazaljke na satu idemo do slijedećeg kvadranta (drugi kvadrant je donji desni, treći je donji lijevi, a četvrti gornji lijevi). 

Drugi i četvrti kvadrant (razbojnici i bespomoćni) su recimo na prvom katu – zato što ih ima više. A treći kvadrant (glupi) su na drugom katu – najbrojniji su. Što onda? Pa to onda znači da su glupi brojčano moćniji – a njihova sveobuhvatna glupost je nenadmašiva. Kako da sad jedna (vrlo) mala skupina inteligentnih uvede red i napredak u to društvo? Pa,…, nikako.

E, sad – a što ako uključimo još četvrtu dimenziju? Hej, hej, šalim se! Imam neke ideje oko četvrte dimenzije, ali ne želim izgubiti svoje čitatelje prije nego dođemo do kraja priče. A i ne želim posve unakaziti tu lijepu predstavu gospodina Cipolle.

Ajmo ovako. Sada one X i Y osi zamijenite Ljubavlju. Na X osi je naš Ante koji (ne) voli svoju Seve. A Seve je na Y osi, onoj vertikalnoj – Seve valjda voli biti „gore“. Prvi kvadrant (gornji desni) je onaj u kojem se oboje vole. Ante voli Seve, a ona mu ljubav uzvraća. A ako se nalaze skroz desno gore, na dijagonali prvog kvadranta – oboje su u apsolutnom „plusu“ – beskrajna uzajamna ljubav. 

Onda, putem kazaljke na satu idemo do drugog kvadranta (donji desni): u tom kvadrantu Ante voli Seve, ali Seve ne voli Antu (Ante je još uvijek u „plusu“, ali je zato naša Seve u „minusu“ – a minus od Ljubavi je valjda Mržnja).

U trećem kvadrantu se oboje aktivno mrze – iz toga ne može izaći ništa dobroga. Bolje da prekinu svoju vezu i nađu si druge partnere. Ono „dok nas smrt ne rastavi“ ovdje ne vrijedi. Što kažemo mi Primorci: „bolje je biti sam, nego loše kumpanjan“.

U četvrtom kvadrantu Ante ne „šljivi Seve“, a ona je više ili manje ludo zaljubljena u njega. U ovom slučaju je ona bespomoćna. Ako promijenimo osi Antu i Sevi – sve se okreće i onda je Ante bespomoćan.

Kakve lude kombinacije. Iz samo jedne naizgled bezopasne teorije nekog gospodina Cipolle. Možemo se tako igrati u nedogled sa nekim drugim atributima ljudske osobnosti.

Na kraju bih se osvrnuo na zadnji dio rasprave g. Cipolle – na razvoj ili propadanje društva. Ako su glupi na drugom katu, kako smo pokazali malo prije – onda glupi imaju kudikamo veći volumen. Taj volumen gluposti naravno utone dublje u more od manjeg volumena onih inteligentnih. I eto ti ga na – glupi se uskoro nađu „pod vodom“. Ali sa sobom vuku i sve ostale – jer svi su na istom brodu. 

Osim ako se ne odvoje. Na primjer kao Sjeverna i Južna Koreja. Koja je pametnija, i da li je uopće koja pametna – to će vrijeme pokazati. Nisam još čuo za prefiks „inteligentna“ ili „glupa“ nakon čega slijedi ime zemlje ili nacije – ali to je matematički prihvatljiva hipoteza. Recimo „Inteligentna Koreja“ i „Glupa Koreja“. 

Na pamet mi padaju još poneke zemlje, pogotovo one koje sadrže više od dvije savezne države. Ima i takvih koje imaju 50 saveznih država. Tu dolazi do posebnog fenomena – pedeset nijansi gluposti. Neke zemlje pak imaju kantone. Ali one imaju i banke i elitna skijališta – pa ne čudi da je većina stanovništva koncentrirana u prvom kvadrantu (inteligentni). I ja bih bio inteligentan da mi tata ima banku – ili barem jednu dublju rupu, iz koje izvire nafta.

Mislim da možemo završiti ovu lamentaciju jednom izrekom nama dragih susjeda: „što jedan loš pokvari – to deset dobrih ne može popraviti“. A sad samo zamislite da imate milijun inteligentnih i milijun glupih. Te milijun razbojnika i milijun bespomoćnih. Pa tu čak ni Plenković ništa ne može. Uza sav svoj šarm i trzanje obrvama. A pri tom mu račune mrsi i diže tlak, te smanjuje rejting onaj Milanović. U koji kvadrant taj spada? A kako se kolju po TV ekranima – čovjek bi rekao da su u dijagonalno suprotstavljenim kvadrantima. Inteligentan-Glup ili Bespomoćan-Razbojnik. Ne znam – procijenite sami.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

aloha

Jednom me prilikom Google na login stranici pitao: "Ima li išta što na Google ne mogu pronaći?". Bilo je to prije jedno 15 godina. Odgovorio sam: "Na Googlu ne mogu pronaći niti jednog iskrenog i poštenog političara." Nikad me više ništa nisu pitali.

VEZANO

najnovije