Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiTranshumanistička opsjednutost kukcima. Nakon kukaca za jelo, kiborg žohari…

Transhumanistička opsjednutost kukcima. Nakon kukaca za jelo, kiborg žohari…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Bube su u glavi“

Istraživači s japanskog instituta Riken, kreirali su kiborg žohare na daljinsko upravljanje, opremljene sićušnim bežičnim kontrolnim modulom koji se napaja pomoću punjive baterije priključene na solarnu ćeliju.

Ultra tanka elektronika i fleksibilni materijali omogućavaju insektima da se slobodno kreću, usprkos tome što nose mehaničke uređaje na leđima. Rezultati eksperimenta koje je proveo istraživački tim objavljeni su u znanstvenom časopisu Flexible Electronics.

Međutim, da bi upotreba kiborg insekata bila praktična, oni koji upravljaju njima moraju biti u mogućnosti da ih kontroliraju na daljinu tijekom dužeg vremenskog perioda. Ovo podrazumijeva bežičnu kontrolu njihovih nogu, što je napajano malom punjivom baterijom.

Da bi spriječili da kiborg žohari izmiču kontroli, istraživači su odlučili ugraditi solarnu ćeliju koja omogućava kontinuirano napajanje.

Da bi se ovi uređaji uspješno integrirali u žohara koji ima ograničenu površinu, inženjerski tim je razvio poseban sistem nosača i ultra tanke organske module solarnih ćelija. Također, bio je potreban i sistem prianjanja koji drži sustav pričvršćenim tijekom dugog vremenskog perioda, a istovremeno omogućava prirodno kretanje.

Kad se sve komponente integriraju u žohare, zajedno sa žicama koje stimuliraju segmente nogu, dobiva se kiborg-žohar. Testiranje je provedeno s baterijom napunjenom pseudo-sunčevom svjetlošću 30 minuta, pri čemu su bube natjerane da se okreću lijevo-desno pomoću bežičnog daljinskog upravljača.

Čemu će služiti ovi kiborg-žohari, možemo samo pretpostaviti…

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije