Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Mađarskoj će proizvodi s kukcima biti jasno označeni i prepoznatljivi

U Mađarskoj će proizvodi s kukcima biti jasno označeni i prepoznatljivi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Razum

Mađarsko ministarstvo poljoprivrede mijenja uredbu o označavanju hrane kako bi osiguralo da proizvodi koji sadrže bjelančevine kukaca budu jasno prepoznatljivi na policama trgovina i odvojeni kako bi se potrošačima pružile točne informacije, objavio je mađarski ministar poljoprivrede István Nagy u srijedu u obrazloženju.

Ministar je naglasio da bi tradicionalne prehrambene navike mogle biti ugrožene jer Bruxelles dopušta da se sve više vrsta insekata prodaje kao hrana. Odluka Europske komisije znači da sada postoje četiri vrste kukaca koji se mogu komercijalno prodavati kao hrana i sastojci hrane u Europskoj uniji.

Mađarska je jedina država članica koja nije podržala odluku EU, jer nema straha od nestašice hrane ili proteina u EU.

Ministar je istaknuo i da Ministarstvo poljoprivrede mijenja propis o označavanju hrane kako bi potrošači imali vjerodostojne i točne informacije. To omogućuje jasno razlikovanje i odvajanje proizvoda koji sadrže proteine ​​insekata na policama trgovina. Pooštravanje predviđa da sastojci moraju biti jasno navedeni na ambalaži. Ti proizvodi tada moraju biti odvojeno izloženi na zasebnim policama u trgovinama.

Također, ankete vrlo jasno pokazuju kako Mađari ne žele jesti kukce.

Prema istraživanju Nacionalne agencije za sigurnost prehrambenog lanca (Nébih), manje od 5 posto potrošača željelo bi jesti hranu napravljenu od insekata, a više od 70 posto oštro se protivi toj mogućnosti.

Zahvaljujući marljivosti i upornosti mađarskih farmera, Mađarska ima obilje kvalitetnih sirovina, svježe, zdrave i kvalitetne hrane, tako da ne moramo jesti smeće, kaže István Nagy. Važno je da čuvamo našu gastronomsku tradiciju i ne dopustimo da nam se mijenjaju prehrambene navike, dodao je ministar.

Oni koji sebe nazivaju „hrvatskom vladom“ mogli toliko toga naučiti od mađarskih kolega… naravno, da imaju interesa za to…

Provjeri/ungarnheute.hu

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije