Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Saudijskoj Arabiji građani putem aplikacije prijavljuju sugrađane koji se protive vladi

U Saudijskoj Arabiji građani putem aplikacije prijavljuju sugrađane koji se protive vladi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Orwellovski svijet

Stanovnici Saudijske Arabije počeli su koristiti mobilnu aplikaciju koju prodaju Apple i Google kojom prijavljuju svoje sugrađane koji se neslažu s vladom. Kao rezultat toga, aktivisti i drugi protivnici vlasti suočavaju se s višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Dana 16. kolovoza, saudijska državljanka Salma el-Shabab, doktorandica na Sveučilištu Leeds, osuđena je na 34 godine zatvora zbog tweetova “u znak podrške aktivistima i članovima političke opozicije kraljevstva u egzilu”, stoji u izvješću. Iako je tweetove objavljivala dok je bila u Ujedinjenom Kraljevstvu, el-Shabab je ipak prijavljena putem aplikacije “Kollona Amn” i odmah uhićena po povratku kući. 

“Svaki dan se probudimo s vijestima da je netko uhićen”, rekla je za Insider Real, saudijska aktivistica za prava žena koja koristi pseudonim.

Kollona Amn – što na arapskom otprilike znači “Svi smo mi sigurnost” – pokrenulo je saudijsko Ministarstvo unutarnjih poslova 2017., no posljednjih nekoliko godina došlo je do “dramatičnog” porasta sudskih slučajeva koji se pozivaju na tu aplikaciju.

“Aplikacija potiče obične građane da igraju ulogu policije i postanu aktivni sudionici vlastite represije, što stvara sveprisutan osjećaj neizvjesnosti, jer uvijek postoji potencijalni doušnik u prostoriji ili na društvenim mrežama”, rekla je Noura Aljizawi, istraživačica u Citizen Labu.

Orwellovska priroda aplikacije navela je aktiviste da koriste više telefona, jedan s vladinim aplikacijama, a drugi bez njih, u pokušaju da izbjegnu totalitarni nadzor Kraljevstva, koji omogućuju američke tvrtke. 

U svibnju 2021. liječnica po imenu Lina al-Sharif zatvorena je pod nepoznatim optužbama, iako su ljudi bliski njoj rekli da ju je netko pokušao ucijeniti i prijetio da će je prijaviti putem aplikacije Kollona Amn. Prije uhićenja na Twitteru se zalagala za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji. Gotovo 2,5 milijuna Saudijaca je na platformi, ali Rijad je koristio Twitter i druge društvene mreže za suzbijanje političkog neslaganja i aktivizma, kao i za kontrolu strogog moralnog kodeksa režima.

Još jedan slučaj u 2019. rezultirao je trogodišnjom zatvorskom kaznom za Suhaila Yousefa AlYahyu, homoseksualca, koji je optužen za “kibernetičke zločine” i “prekršaje javne pristojnosti” nakon što je objavio slike na kojima nosi kupaći kostim.

Ne samo da je Saudijska država koristila mobilne aplikacije i društvene medije protiv svojih kritičara, zaposlenici na nekim platformama aktivno su radili na provođenju programa Rijada. U kolovozu je američki savezni sud proglasio krivim bivšeg menadžera Twittera da je radio u ime Saudijske Arabije, a da se nije registrirao kao strani agent, navodno primajući stotine tisuća dolara u zamjenu za informacije o saudijskim disidentima, uključujući adrese e-pošte, brojeve telefona i druge podatke.

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije