Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiUkrajina naredila povratak vojno sposobnim muškarcima koji su pobjegli iz države

Ukrajina naredila povratak vojno sposobnim muškarcima koji su pobjegli iz države

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Žrtvovanje se nastavlja

Ukrajinska vlada zahtijeva da se svi vojno sposobni muškarci koji su napustili zemlju od početka sukoba s Rusijom vrate i pridruže vojsci.

Ranije ovog tjedna ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da su njegovi zapovjednici dali prijedloge za mobilizaciju dodatnih “450.000-500.000 pojedinaca”. 

RT izvještava: Govoreći o onima koji su pobjegli, Umerov je za Bild u četvrtak naglasio da “će svi ukrajinski vojno sposobni muškarci – od 25 do 60 godina – dobiti poziv da se jave u regrutne centre ukrajinskih oružanih snaga.” 

Svatko tko se ogluši o “pozive” suočit će se sa sankcijama, upozorio je ministar obrane, iako je dodao da se o detaljima mogućih kazni još raspravlja.

Umerov je jasno dao do znanja da gaji malo razumijevanja za one koji izbjegavaju mobilizaciju, inzistirajući na tome da “nije kazna braniti i služiti svojoj zemlji. To je čast.” 

Ukrajina je zatvorila svoje granice za vojno sposobne muškarce ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju kampanju u veljači 2022., iako su mnogi i dalje mogli pobjeći u inozemstvo, uglavnom u zemlje EU-a.

Prema Bildu, 221.571 ukrajinskih muškaraca stiglo je u Njemačku nakon izbijanja sukoba, a njih 189.484 još uvijek je u zemlji.

Mediji su Umerovljevu objavu opisali kao “politički eksplozivnu”, upozoravajući da “bi mogla imati ozbiljne posljedice za stotine tisuća ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu”. 

Ubrzo nakon objave intervjua Umerova, Strana.ua je izvijestila da je troje djece ministra obrane dobilo američke putovnice. Prema medijskim medijima, njegov sin i kći navedeni su kao Ukrajinci u Umerovljevoj poreznoj izjavi 2020., ali su 2022. opisani kao američki državljani. Ministrova druga kći također je dobila američku putovnicu ubrzo nakon rođenja, piše Strana.ua.

Ruski ministar obrane Sergey Shoigu rekao je u utorak da je oko 400.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka borbi, stavljajući dnevne gubitke Kijeva na oko 600 ljudi.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije