Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiUmjetno „kravlje“ mlijeko počelo se proizvoditi i u Europi

Umjetno „kravlje“ mlijeko počelo se proizvoditi i u Europi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Umjesto čitanja, poslušajte ovaj članak!

Pazi što kupuješ

Kako donosi agroklub.com, kravlje mlijeko bez krava (?) počelo se proizvoditi i u Europi, a na policama trgovina u SAD-u već se nalaze prehrambeni artikli koji su napravljeni od njega.

Umjetno kravlje mlijeko proizvod je na kojima rade mnoge tvrtke diljem svijeta, a smatra se „ekološki prihvatljivim“ i jeftinim za proizvodnju.

Izraelski start-up Remilk u Danskoj gradi najveću tvornicu na svijetu u kojoj će se ono proizvoditi, a posao je krenuo i u Njemačkoj. 

Tehnologija izrade umjetnog kravljeg mlijeka naziva se precizna fermentacija. “Njome dobijemo točno jedan proizvod. Na primjer, mliječni protein, kao što je protein sirutke ili kazein“, pojasnio je za Agrarheute Grzegorz Kubik iz obiteljske mljekare Hochland u regiji Allgäu, na jugu Njemačke. 

Za to su potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasci ili bakterije. “Dobra je stvar što se mikroorganizmi razmnožavaju sami“, kaže Kubik pojasnivši da je potrebno samo nekoliko stanica kvasca ili bakterija da bi se dobilo puno mliječnih proteina.

Naglasio je da su toliko tehnički napredni da mogu sintetski proizvesti kravlje gene, koji kodiraju mliječne proteine, u laboratoriju, a uz pomoć Crispr/Cas tehnologije koja omogućava trajno umetnuti sekvence kravljih gena u genom mikroorganizama.

A da bi se oni razvijali, dodaju im šećer te vitamine, vodu i sol. Proces se odvija u velikim inox posudama, na temperaturi 30 do 40 °C. Nakon nekoliko dana sakupe nastali mliječni protein, očiste ga te osuše u prah. Navode kako ih to čini stabilnima za skladištenje i olakšava transport. 

Oni se dalje mogu prerađivati ​​– primjerice u mlijeko, jogurt i sir. U ovoj tvrtki ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode. “Prve procjene pokazuju da mikroorganizmi mogu uštedjeti do 90 posto vodeu usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom“, precizira Kubik. 

Ova obiteljska mljekara ima udio u izraelskom Remilku, a plan im je uz klasičan asortiman sireva, svojim kupcima ponuditi i zasebnu liniju proizvoda. Oni neće biti dostupni u Njemačkoj prije 2025. godine, otkrio je Kubik, no smatra da bi za tradicionalne mljekare ovakvo mlijeko moglo predstavljati veliku konkurenciju. Naravno, potražnja za njima ovisi o potrošačima. 

Na tržištu SAD-a već se mogu kupiti prvi mliječni proizvodi s proteinima iz laboratorija. Start-up Perfect Day iz Berkeleya u Kaliforniji prodaje sladoled, mlijeko, krem ​​sir, čokoladu i proteinski frape u više od 5.000 američkih supermarketa. 

Mars je prošlog ljeta lansirao čokoladu Perfect Day pod nazivom “CO2CAO”. Nestlé prodaje napitke marke Cowabunga u San Franciscu s proteinima Perfect Day dok General Mills ima liniju krem ​​sira koristeći Remilk stanične mliječne proteine.

Provjeri/agroklub.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije