Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiUN traži kontrolu nad poljoprivredom koju krivi za „globalno zagrijavanje“

UN traži kontrolu nad poljoprivredom koju krivi za „globalno zagrijavanje“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Idio(t)kracija

Glad u svijetu gotovo je zajamčena budući da UN krivi poljoprivredu i stočarstvo za više od jedne trećine takozvanih emisija stakleničkih plinova, a zatim nastoji nametnuti politike za ograničavanje tih emisija. Ograničavanjem poljoprivrede i stočarstva smanjuje se količina hrane potrebne za održavanje života kako bi se spriječilo izumiranje ljudi. UN pokušava preusmjeriti postojeću investiciju od 18 trilijuna dolara u rješavanje problema s hranom.

Agencija UN-a za hranu ima za cilj pokrenuti plan unutar godine dana kako bi svjetski prehrambeni sustav učinio održivijim, rekao je Reutersu jedan viši rukovoditelj na marginama klimatskih razgovora COP27 u Egiptu.

Plan bi pokazao kako se prehrambena industrija i poljoprivreda mogu uskladiti sa svjetskim ciljem ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa, rekao je zamjenik direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Zitouni Ould-Dada.

Nadamo se da bi takav plan djelovao na sličan način kao što je Međunarodna agencija za energiju objavila izvješće za energetski sektor, koje je potaknulo ulaganja u tvrtke, projekte i tehnologije usklađene s planom.

“To je prijeko potrebno jer za energetski sektor postoje jasni putokazi koji su doista privukli mnogo investitora… ali za poljoprivredu nemamo takvu kartu”, rekao je Ould-Dada.

Više od četrdeset investitora koji upravljaju s ukupnih 18 trilijuna dolara pozvalo je FAO u lipnju da izradi plan za smanjenje emisija u tom sektoru, koji se često zanemaruje u raspravama o globalnom zatopljenju, ali je ipak jedan od najvećih izvora klimatskih štetnih emisija.

Budući da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka cijena hrane na globalnoj razini, pogoršavajući nesigurnost hrane uzrokovanu klimatskim promjenama, delegati na konferenciji bili su otvoreniji za raspravu o tom pitanju, rekao je Ould-Dada, te dodao:

“Nikada prije nije bilo ovoliko pažnje posvećeno hrani i poljoprivredi. Ovaj COP je definitivno onaj pravi.”

Inicijativa je već dobila potporu bivšeg glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i bivše šefice UN-ove agencije za klimu Christiane Figueres, a polako privlači pozornost nekih vlada, dodao je Ould-Dada.

Proizvodnja hrane čini oko trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova i glavna je prijetnja za 86% svjetskih vrsta kojima prijeti izumiranje, dok je stočarstvo odgovorno za tri četvrtine gubitka amazonske prašume.

Ulagači se nadaju da će ovaj plan pružiti smjernice o pitanjima kao što su ograničenja emisija metana i podršku za osiguravanje „pravedne tranzicije“ za poljoprivrednike, rekao je Jeremy Coller, predsjedavajući Inicijative FAIRR, organizatora kampanje koju vode investitori.

Stoka čini gotovo trećinu globalnih emisija metana povezanih s ljudskom aktivnošću, koji se oslobađa u obliku podrigivanja goveda, gnoja i uzgoja krmnog bilja.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije