Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiUN tvrdi da će toplinski valovi učiniti pojedine regije nenastanjivim za nekoliko...

UN tvrdi da će toplinski valovi učiniti pojedine regije nenastanjivim za nekoliko desetljeća

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Plašenje vremenom

U roku od nekoliko desetljeća, toplinski valovi uzrokovani klimatskim promjenama postat će toliko ekstremni u nekim regijama svijeta da bi ljudski život tamo bio neodrživ, upozorili su Ujedinjeni narodi i Crveni križ.

UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) objavili su novo izvješće u kojem se navodi da je potrebno odmah poduzeti agresivne korake kako bi se spriječile potencijalno ponovne vrućine.

Izvješće dolazi, prigodno, uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP27) 2022. u Egiptu sljedećeg mjeseca.

UN je u izjavi rekao: “U nadolazećim desetljećima, predviđa se da će toplinski valovi dostići i premašiti ljudska fiziološka i društvena ograničenja u regijama kao što su Sahel, Rog Afrike i jugozapadna Azija.

Humanitarne potrebe već su velike u ovim regijama, što bi dovelo do patnje i smrti velikih razmjera, kretanja stanovništva i daljnje ukorijenjene nejednakosti.”

Prethodno istraživanje pokazalo je da će se broj siromašnih ljudi koji žive u uvjetima ekstremne vrućine u urbanim područjima povećati sedam puta do sredine stoljeća, a posebno su teško pogođene zapadna Afrika i jugoistočna Azija.

Glavni tajnik Crvenog križa Jagan Chapagain pozvao je na ulaganje u prilagodbu i ublažavanje s fokusom na one zemlje koje su najranjivije:

“Ne želimo dramatizirati, ali podaci jasno pokazuju da to vodi u vrlo sumornu budućnost. Na COP27 ćemo potaknuti svjetske vođe da osiguraju da ovo ulaganje dopre do lokalnih zajednica koje su na prvoj crti klimatske krize. Ako su zajednice spremne predvidjeti klimatske rizike i opremljene za poduzimanje mjera, spriječit ćemo da ekstremni vremenski događaji postanu humanitarne katastrofe.”

Predviđene promjene u prikladnosti staništa do 2070
© Ujedinjeni narodi / Crveni križ

Novo izvješće naglašava kako toplinski valovi pogoršavaju postojeće nejednakosti, pri čemu izolirane i marginalizirane zajednice imaju tendenciju da trpe najveće posljedice.

Koordinatorica UN-a za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Griffiths rekla je: “Dok klimatska kriza prolazi nezaustavljivo, ekstremni vremenski događaji poput toplinskih valova i poplava najteže pogađaju najugroženije ljude. Nigdje se utjecaj ne osjeća brutalnije nego u zemljama koje već grcaju od gladi, sukoba i siromaštva.”

Nadalje, UN je rekao da su ranjive zajednice, poput poljoprivrednih radnika, gurnute na prve crte klimatske krize, a starije osobe, djeca, trudnice i dojilje suočeni s većim rizikom od bolesti i smrti.

Izvješće navodi pet ključnih koraka koje bi svijet mogao poduzeti kako bi podržao najranjivije ljude u regijama u kojima su epizodni toplinski valovi postali “novo normalno”.

Kao jedan od prvih koraka, prognoze takvih ekstremnih vremenskih uvjeta trebale bi biti dostupne svima, omogućujući vladama, lokalnim službama za hitne intervencije i javnosti da izvrše pripreme – dok bi vlasti trebale pronaći nove i održivije načine za financiranje takvih aktivnosti.

Skeptici će reći da je ovo izvrsna prilika da se uvedu neka nova zaključavanja, ovaj put „klimatska“…

Cjeloviti nalazi izvješća – pod nazivom “Ekstremne vrućine: Priprema za toplinske valove budućnosti” – objavljeni su na web stranici IFRC-a.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije