Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeUstanak poljoprivrednika u Nizozemskoj! - dopunjeno

Ustanak poljoprivrednika u Nizozemskoj! – dopunjeno

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Seljačka buna

Da bi smanjile, kako kažu „pogubne“, emisije dušika, vlasti u Nizozemskoj propisuju radikalno smanjenje stočnog fonda, što je poljoprivrednike ove poljoprivredne velesile nagnalo da krenu s protestima i blokadama.

Danas (4. srpnja) bi radikalni protesti poljoprivrednika u Nizozemskoj mogli doživjeti vrhunac, a najavljena je masovna blokada prilaza amsterdamskom aerodromu Shiphol, te aerodromima u Eindhovenu i Maastrichtu.

Stvar je otišla tako daleko da je policija najavila da će svim sredstvima razbiti blokade, te da je i vojska u pripravnosti. „Reći ću vrlo jasno: nećemo tolerirati traktore oko Shiphola“, kazala je ministrica obrane Kasja Ollongren.

Napetost u zemlji se osjeća na svakom koraku nakon višetjednih prosvjeda farmera. Već je dolazilo do blokada autocesta i ulica, a pred vladinim zgradama u Haagu su traktori i krave, zapaljene bale sijena, dok se pred kućama političara istovaralo stajsko gnojivo.

Prošlog utorka su bijesni demonstranti stigli ispred stana Christianne van der Wal, ministrice nadležne samo za temu „prirode i nitrata“, ministarstva koje je osnovano početkom godine kako bi se uhvatilo u koštac s „problemom koji ozbiljno pritišće ovu poljoprivrednu naciju“ – previše dušičnih spojeva koji zagađuju i truju prirodu. Prema ministarstvu, čak 70% viška ovih spojeva potiče upravo od stočarstva, a Vlada jedino rješenje vidi u radikalnom smanjenju stočnog fonda.

„Znam kakve ovo ogromne posljedice ima za farmere“, rekla je Van der Wal, predstavljajući plan u parlamentu sredinom lipnja. „To je užasno. Ali nemamo izbora. Priroda ne može čekati.“

Caroline van der Plas, zastupnica koja zastupa interese poljoprivrednika, oštro kritizira: „Na korak smo od toga da agrarni sektor nestane u Nizozemskoj. To će naravno imati posljedica po građane.“

Gledano po vrijednosti, samo SAD imaju veći izvoz agrarnih proizvoda od Nizozemske, zato su i poljoprivredni lobiji dugo sprječavali promjene, a onda su one došle gotovo preko noći.

Prema planu Vlade, do 2030. emisija dušika se mora smanjiti i do 70 % u pojedinim provincijama, posebno u regijama koje su u EU priznate kao krajevi zaštićene prirode.

Stručnjaci kažu da za stočare to znači smanjenje emisija od barem 50 %. Vlasti još nisu precizirale plan niti hoće li primjerice isplaćivati odštete onima koji odustanu od stočarstva ili se odluče na preseljenje svoje proizvodnje u druge regije.

„Napustite ove katastrofalne planove, razgovarajte sa nama o fundamentalno drugačijoj politici. Nemojte da mirne akcije farmera prerastu u pobunu“, poručuje Barth Kemp, jedan od vođa protesta, dok s druge strane nizozemska policija kaže kako protesti već odavno više nisu mirni.

Plan uništavanja proizvođača hrane ide dalje…u skladu s Velikim resetom.

Foto naslovnice: screenshot dw.com

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije