Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiVatikan potpisao deklaraciju kojom se potvrđuje „globalna klimatska kriza“

Vatikan potpisao deklaraciju kojom se potvrđuje „globalna klimatska kriza“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Vlasnici nad zemljom, ljudima i ljudskim dušama“

Papa Franjo potpisao je međuvjersku izjavu u kojoj tvrdi da se čovječanstvo suočava s “globalnom klimatskom krizom” koja poziva na postupno ukidanje fosilnih goriva.

Međuvjerska izjava Abu Dhabija za COP28 očituje “zajedničku zabrinutost potpisnika zbog eskalirajućih klimatskih utjecaja koji prijete našem dragom planetu, kao i našu zajedničku predanost zajedničkom rješavanju ove globalne krize”.

“Naša nam vjera usađuje svetu dužnost da njegujemo ne samo svoju ljudsku obitelj, već i krhki ekosustav koji nam leži u kolijevci”, navodi se u tekstu.

Papa je potpisao Međuvjersku deklaraciju iz Abu Dhabija za COP28 — koja “priznaje temeljna prava ekosustava, koji uključuju vodu, oceane i mora, da postoje, napreduju i pomlađuju se” — kao rezultat summita Ujedinjenih naroda o klimi u Dubaiju.

Zanimljivo je da međuvjerski tekst ne spominje Boga, Isusa, Stvoritelja ili božanstvo, već se umjesto toga stalno poziva na “Majku Zemlju”, nazivajući je “izvorom života koji se mora zaštititi”.

Kao poziv na akciju, potpisnici dokumenta obvezuju se potaknuti tvrtke i kreatore politike “da usvoje brzu, pravednu tranziciju od fosilnih goriva, prihvaćajući čiste izvore energije koji njeguju Zemlju i bezuvjetno štite njezine stanovnike”.

Potpisnici se također slažu da će pozvati vlade i dionike “da prepoznaju neraskidivu vezu između kriza izazvanih čovjekom koje utječu na klimu i bioraznolikost i usvoje sveobuhvatne akcije koje koordiniraju oporavak obaju sustava”.

U posebnom trenutku u Kumbayi, potpisnici priznaju svoju kolektivnu dužnost da: “Najavljuju ples ravnoteže i harmonije, tražeći ravnotežu unutar nas samih i sa svijetom prirode koji nas drži u kolijevci.”

“Podržavamo prava autohtonih naroda, braneći mudrost predaka koja je isprepletena s dobrobiti Zemlje”, dodaje se u tekstu.

Provjeri/reuters.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije