Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upVelika agenda - 1.dio

Velika agenda – 1.dio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

(Tekst je napisan na srpskom jeziku)

Pre svega želim da se zahvalim redakciji na objektivnosti – iako su moje tvrdnje u priličnoj meri u suprotnosti sa „sentimentom portala“, redakcija ipak objavljuje moje tekstove nudeći čitaocima da sami zaključe gde se nalazi istina. Takva politika se na našim prostorima (a i mnogo, mnogo šire) ne sreće često a osnovni je preduslov za građenje kritičkog načina razmišljanja populacije. (autor)

Ovo je veoma opširna tema, biće podeljena na više tekstova ali umesto da zaključak napišem na kraju postaviću ga na sam početak kako bi ga stalno imali na umu dok čitate, kako bi ga kroz napisano potvrđivali… ili odbacivali.

U ne tako dalekoj prošlosti mogli smo da verujemo svojoj vlasti. Daleko od toga da je vlast ikad bila ono što nam treba ali bar nije učestvovala u agendama koje su usmerene direktno protiv našeg zdravlja, mogućnosti prehrane… naše bezbednosti na raznim nivoima. Danas i dalje velika većina populacije veruje u propagandu vlasti preko MSM-a što je zapanjujuće s obzirom na količinu informacija koje ukazuju na nešto drugo a ne mogu se negirati.

Na drugoj strani je „alternativa“, deo populacije koji je shvatio da malverzacije vlasti idu dalje od lične dobiti (što smo iz nekog čudnog razloga počeli da smatramo normalnim?!?) i koji traži i prihvata sve što dolazi „sa suprotne strane“ – u velikoj meri nekritički. Već se nalazimo u vrlo opasnoj situaciji gde se strane sve više radikalizuju odbijajući bilo kakve, pa i očigledne dokaze sa suprotne strane uvek se pozivajući na neke od gluposti suprotne strane!

To je upravo ono što žele kreatori Velike agende – haos u kome ćemo se međusobno sukobiti oko milion različitih pitanja u kome neće postojati dva čoveka koji nemaju radikalno različite stavove bar po jednom pitanju!!! Da li je potrebno podsećati na onu prastaru izreku „Zavadi pa vladaj“? Da bi uspeli da shvatimo suštinu onoga što nam spremaju moramo da se odreknemo komfora „intelektualne inertnosti“ i da svaku tvrdnju, svaku informaciju pogledamo sa svih strana, da se dobro potrudimo da im nađemo grešku bez obzira što nam je „bliska srcu“ pa da je tek ako prođe sve provere prihvatimo ili odbacimo.

Velika agenda se sastoji iz mnogo manjih. Manjima u velikoj meri možemo da odredimo bitnije ciljeve (obratiti pažnju na „ciljeve“ – dakle množina, svaka od agendi ima multivektorsko dejstvo) dok je krajnji cilj Velike agende teško odrediti pošto za određivanje tog cilja moramo koristiti isuviše pretpostavki a dovoljno je da samo kod jedne pogrešimo i imaćemo pogrešan krajnji zaključak. Ali nam niko ne brani da pokušamo, greške možemo ispravljati “u hodu”.

Agenda “Klimatske promene”

Sa pojmom “klimatske promene” prvi put sam se sreo sredinom osamdesetih u tekstu u “Galaksiji”, sjajnom časopisu za popularizaciju nauke. Tamo je (ukratko) stajalo otprilike ovako:

“Prema merenjima globalne temperature, ona na godišnjem nivou poslednjih decenija neprekidno raste. Uzrok tog rasta je povećanje CO2 koji zaustavlja reflektovanje sunčevog zračenja od površine planete što će dovesti do otapanja ledenog sloja na površinama pod večitim ledom, to će ubrzati zagrevanje, biće sve više površine bez leda i preko određene tačke povratak na normalni ciklus će postati nemoguć.

Zagrevanje će polako menjati klimu tako što će se toplotni pojasevi pomerati prema polovima. Otopljeni led će podići nivo vode u okeanima i morima tako da će priobalni gradovi biti potopljeni. Planeta ima prirodni mehanizam amortizovanja promene količine CO2 ali će najverovatnije najniži gradovi biti potopljeni već 2020-te.”

Na svu sreću promašili su što se tiče tajminga, to može da bude zato što su možda promašili i uzrok zagrevanja ali su pogodili nešto drugo što “protivnici teorije klimatskih promena” odbijaju da vide:

“Nemojte da mislite da će ova promena temperature odmah direktno da utiče na vas, vi tu promenu na sebi nećete ni da osetite – prve promene koje će se videti su jaki vetrovi tamo gde ih ranije nije bilo i klimatski ekstremi svih vrsta!”

Vidim podrugljive naslove “Kalifornija pod udarom ledenog talasa – globalno otopljavanje?” Pre mesec dana (čini mi se u Montani) je izmereno ispod -50 stepeni što je tamo gotovo nezabeležena temperatura. A kod nas u isto vreme mini proleće! Slično je bilo pre par godina kad je u januaru Teksas bio okovan ledom (takođe nezapamćeno) a kod nas mini proleće! U januaru!

Osim toga, svedoci smo jačih vetrova u zapadnoj Evropi koji se ranije nisu javljali  u takvom obimu. Da se razumemo, i ranije je bilo takvih klimatskih ekstrema ali je sada njihova frekvencija znatno veća. Ove promene su najverovatnije posledica promene normalnih ciklusa kretanja atmosfere – upravo ono na šta su naučnici upozoravali pre tri decenije.

Iako su promene klime sve očiglednije njihov uzrok i dalje nije apsolutno siguran (ovo bi bila suština razmišljanja o klimatskim promenama). Tačnije, mnogi u naučnoj zajednici nisu tako ubeđeni u krivicu čoveka za ove promene kao političari koji na njima grade karijere.

Klimatske promene su se ozbiljno proučavale više od jedne decenije a onda je najviši krug moći Zapada (od sada Moćnici) shvatio da tu leži veliki potencijal psihološkog inženjeringa. Rad na smanjenju zagađenja vazduha koje uzrokuje industrija, saobraćaj, grejanje… je nešto vrlo poželjno, forsiranje što veće upotrebe električne energije takođe ali samo na održiv način. Da li smanjujemo zagađenje atmosfere vozeći elektromobile ako smo prinuđeni da električnu energiju proizvodimo u termoelektranama pošto “zeleni” izvori električne energije nisu ni blizu dovoljni da podmire sadašnje potrebe, da ne govorimo o novoj potrošnji kao što bi bila zamena motora sa unutrašnjim sagorevanjem električnim?

Dakle, smanjenje proizvodnje CO2 je nešto čemu trebamo da težimo ali radikalne mere u situaciji kad nije najjasnije koliki je u stvarni rizik zbog njegovog povećanja su potpuno neopravdane. Postoji široki konsenzus u naučnom društvu da je vrlo opasno ne smanjiti sadašnju proizvodnju CO2 ali postoji i veći broj stručnjaka iz ove oblasti koji to negiraju a njihovo mišljenje se uopšte ne uzima u razmatranje nego se samo ignorišu. To je već dovoljno da izazove sumnju u prave namere “antiCO2 grupe”.

Ali to nije sve: opasan je i metan iz kravljih prdeža, ako nastavimo da gajimo stoku to će biti kraj planete!?! Možda bi CO2 histeriju nekako i progutali ali da se odreknemo mesa, da pređemo na ishranu insektima zbog kravljih prdeža… Da slikovito pokažemo nivo licemerja ove tvrdnje:  “klimatski aktivisti” samo što ne vrše kolektivna samoubistva zbog “opasnih krava” a nigde ih nema da vrše pritisak na svoje vlasti da zaustave rat u Ukrajini koji za godinu dana proizvede više štetnih gasova nego sve krave za ceo vek. Ili za više vekova!

Na ovom primeru je lako videti cinizam Moćnika a u daljem tekstu će se videti dodirne tačke i povezanost mnogih agendi – ništa nije slučajno! A da bi to još bolje ilustrovali dovoljno je razmisliti o sledećem: Zapad već najavljuje razne poduhvate na “modifikaciji klime” – šta ako Rusija i Kina ne budu htele to da dozvole? Atmosfera je zajednička, i one se moraju pitati za nešto što će i na njih uticati… a Zapad neće hteti da ih pita! I tako dobijamo još jedan veliki potencijal za konflikt, interesantno da niko na to ne ukazuje.

Kao zaključak da kažemo sledeće: određene klimatske promene su očigledne, koliko su zaista opasne teško je reći jer mi o tome ne znamo dovoljno – atmosfera ima mnoge mehanizme koji sprečavaju veće promene na nama nepoznat način. U srednjem veku smo imali mini ledeno doba koje je izazvalo zaista velike probleme ali… nije došlo do smaka sveta!

Smešno je to: priroda nas štiti od nas samih a maligni ljudski faktor je u stanju da nanese neverovatnu štetu. Pravi cilj klimatske agende je modifikacija modela ponašanja populacije: populaciju treba odvići od svih sloboda na koje smo naučili, od slobode u izboru ishrane, slobode kretanja, načina kretanja – za početak. Zašto nam onda ne bi određivali i šta ćemo da oblačimo,  sa kim ćemo da se viđamo (da li taj neko poštuje “klimatske direktive”), koje misli su “klimatski poželjne”…

Prilično ambiciozan projekat, pre korone bih se samo nasmejao na ovakve tvrdnje ali ih sada mnogo ozbiljnije uzimam u razmatranje.

Prehrambena agenda

Kako smo videli u klimatskoj agendi više nije poželjno jesti govedinu, ishrana bubama je prava stvar. Do skora su nutricionisti objašnjavali da za naš organizam nije idealna hrana koja ne uspeva na našem podneblju – recimo tropsko voće i povrće. Logika je jednostavna, organizam se adaptira na hranu koju redovno unosimo, ranije smo se kretali u vrlo ograničenom radijusu tako da je organizam dobijao samo određenu hranu. Međutim, sada “oni koji određuju pravila” kao da su sve pretumbali naglavačke pa više izgleda da nije bitno da li je neka hrana bila ikad na našem meniju. Ako nam “insektina” ne prija kao govedina jedino je pitanje koje aditive dodati.

Bilo bi smešno da plan nije toliko monstruozan.

Mudri vladari su oduvek vodili izuzetnu brigu da obezbede svojoj populaciji dovoljno hrane, da naprave rezerve kako bi u slučaju nerodne godine, suša, poplava, bolesti… bilo dovoljno hrane da ljudi ne umiru od gladi. Oni manje mudri o tome nisu razmišljali dok se ne bi našli u krizi a onda su bili prinuđeni da nabavljaju hranu po uslovima koje su diktirali oni koji su imali hranu.

U novije vreme hrana se smatrala strateškom sirovinom, poljoprivreda je subvencionisana kako bi uvek bilo i viška a ne samo koliko je neophodno da bi se amortizovale eventualni smanjeni prinosi.

U najnovije vreme… već pogađate, sve je suprotno! Prvo su do nas stizale informacije od američkih ali i evropskih farmera da im država plaća za uništenje roda na njivi a da im, ako to ne učine, prete ukidanjem subvencija! Teško je takve tvrdnje proveriti, ima li potrebe uopšte truditi se pošto su apsurdne? Još te vesti nismo ni zaboravili a već stižu nove: kolaps britanskih lanaca snabdevanja, nema ni goriva ni robe u prodavnicama! Razlog za tu krizu je posebno interesantan – nedostatak vozača kamiona! Kako to odjednom nema vozača kamiona? Lepo, izlaskom Britanije iz EU vozači koji nisu Britanci više nisu mogli da rade posao koji su radili. To nekako i da razumemo ali kako da razumemo da nadležni organi nisu na vreme shvatili da će ostati bez vozača a zbog toga i bez robe u prodavnicama? Jesu li stvarno toliki debili – pa to je matematika osnovne škole?

Možda stvarno jesu debili, to ćemo malo bolje objasniti u “Obrazovnoj agendi”, kad bi se priča ovde završavala.

Samo što se završila ta kriza u Britaniji počela je čudna “epidemija” – požari u proizvodnim pogonima i pogonima za preradu hrane! Odjednom gore najveće farme živine, razni pogoni za preradu hrane, velika skladišta hrane… Ne bi bio prvi put da se neka imovina dobro osigura pa se zapali i više naplati od osiguranja nego što bi normalno zaradili ali zašto stalno požari imaju veze sa hranom, što ne gore fabrike nameštaja, posuđa, kućne hemije?

A sada je tu i ptičiji grip – već se oseća nestašica i jaja i pilećeg mesa. Kravlje ludilo se pojavilo u Brazilu a nisam čuo za njega ne pamtim od kad!

Za poljoprivredu je neophodno gorivo, neophodno je veštačko đubrivo ali… nema nafte za traktore, nema gasa koji je osnovna sirovina za proizvodnju veštačkog đubriva. Odnosno ima ali je cena otišla u nebo! Zbog čega? Pa zbog “imperijalizma Rusije” – o tome više u “Ratnoj agendi”.

Da li ste već primetili preplitanje različitih agendi? O, tek smo na početku.

Zašto bi nekoj vlasti bilo u interesu da svoj narod ostavi bez hrane – to nema nikakve logike, potpuno je suprotno od svega što je naučeno vekovima unazad? Koliko god takvo ponašanje bilo apsurdno ono je potpuno logično jer ukazuje na nešto što se može videti u većini ovih agendi – gotovo sve vlasti su produžena ruka Moćnika! Ovo ću kasnije detaljnije obrazložiti, za sada je dovoljno da to imate na umu kako bi mogli da vidite sličnosti kroz sve agende. Prehrambena kriza ne bi bila dovoljan okidač za velike promene ali ako nam je bezbednost ugrožena sa svih strana onda se racionalnost napušta a u prvi plan dolaze instinkti… kojima je lako upravljati. Posebno strahom.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

shumadinac

VEZANO

najnovije