Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiViše od 20 francuskih Telegram kanala ugašeno nakon navodnog otkrića „goleme ruske...

Više od 20 francuskih Telegram kanala ugašeno nakon navodnog otkrića „goleme ruske propagandne mreže“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Cenzura, cenzura, cenzura…

Nekoliko dana nakon što je francuska organizacija za borbu protiv stranog uplitanja otkrila postojanje navodne “ruske propagandne mreže” usmjerene na SAD i Europu, u četvrtak
15. veljače izbrisano je najmanje dvadeset Telegram kanala. U izvješću objavljenom u ponedjeljak, 12. veljače 2024., dotično tijelo, Viginum, potvrdilo je da su ti kanali bili izvori nekih od 193 “informativnih portala” koji su objavljivali sadržaj kvalificiran kao “proruski” i koji je dio mreže pod nadimkom “Portal Kombat”.

Viginum je prošlog ponedjeljka otkrio postojanje “strukturirane” i “koordinirane” mreže od najmanje 193 informativna portala. Ova organizacija, odgovorna za borbu protiv stranih digitalnih smetnji, u izvješću iznosi detalje svoje četveromjesečne istrage. Informativne stranice, “sličnih karakteristika, emitiraju proruski sadržaj namijenjen međunarodnoj publici”, na europskom kontinentu i preko Atlantika.

20 Telegram kanala optuženo da su izvori Pravde

Izvješće govori o tri ekosustava, od kojih svaki sadrži skup ovih informacijskih portala. Takozvani “povijesni” ekosustav najopsežniji je i uključuje 147 stranica aktivnih od 2013. i
usmjerenih isključivo na “rusku i ukrajinsku publiku”. Svaka od ovih stranica bila je registrirana u imenima domena koje sadrže imena ruskih i ukrajinskih mjesta. “Nekoliko od tih stranica, posebno onih koje su ciljale Ukrajinu, danas su neaktivne ili izvan mreže”, precizira Viginum.

Druga dva ekosustava su portali povezani s nazivom domene “news.ru”. Ovaj drugi ekosustav posebno je ciljao publiku koja govori ruski u Ukrajini. “Određena mjesta ciljaju na vrlo specifične i strateške lokalitete kao što su Kherson ili Mariupol”, navodi se dalje u izvješću.

Treći ekosustav je najnoviji. Osnovane u lipnju 2023., te stranice pripadaju nazivu domene “Pravda”, i odnosi se na bivše dnevne novine Sovjetske komunističke partije. Ovi portali ciljaju na zapadne zemlje “koje su javno iskazale podršku Ukrajini”.

Ovisno o publici, nazivi domena portala spominju jezik. Među ciljanim zemljama su Francuska s pravda-fr.com, Njemačka, Austrija i Švicarska s pravda-de.com, Poljska s pravda-pl.com, Španjolska s pravda-es.com, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države s pravda-en.com.

Viginum zaključuje “s visokim stupnjem pouzdanosti” da ova tri ekosustava “pripadaju istoj digitalnoj infrastrukturi”, a mreža nosi nadimak “Portal Kombat”, “u odnosu na svoju ofenzivnu informacijsku strategiju” i poznatu seriju videoigara, Mortal Kombat.

Izvješće se također fokusira na izvore ovog trećeg ekosustava, “Pravda” (P11). Viginum zatim otkriva popis od 20 Telegram kanala na francuskom jeziku, koje okupljaju nekoliko korisnika u razgovoru na aplikaciji za razmjenu poruka i u kojima se sadržaj emitira u nizu.

Pravda ostaje dostupna, Telegram kanali “cenzurirani”

“Članci koji se emitiraju uglavnom služe za pokrivanje sukoba u Ukrajini”, ali Telegram kanali nisu dostupni od četvrtka. Više ih nije moguće pretraživati, a oni koji su bili članovi pronalaze sljedeću poruku: “Ovaj kanal se ne može prikazati jer je prekršio lokalne zakone”, bez ikakvih dodatnih detalja o člancima koji su prekršeni ili što se kritizira zbog sadržaja. Mjera je tim više iznenađujuća jer su portali Pravde, uključujući i francusku
verziju, još uvijek dostupni s francuskog teritorija.

Gašenjem ovih kanala na Telegramu vlast se jača. U listopadu je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, koji je intervenirao nekoliko dana nakon napada u Arrasu koji je koštao života Dominique Bernand, učiteljice francuskog jezika, izrazio optimizam u “mogućnosti pregovaranja na stražnja vrata” s aplikacijama koje nude opciju šifriranih slanja poruka.

Posebno je spomenuo Whatsapp, Signal i Telegram, koje bi teroristi i kriminalci mogli koristiti za komunikaciju. “Kad bismo WhatsAppu, Signalu, Telegramu mogli reći: „Dajte nam razgovor ove osobe jer predstavlja prijetnju, uštedjeli bismo puno vremena,” objašnjava. Jedini problem je što end-to-end enkripcijski protokol omogućuje da dva sugovornika budu jedine osobe koje imaju pristup sadržaju rasprave. Gérald Darmanin stoga je izrazio žaljenje što zakon ne zahtijeva od ovih tvrtki da naprave omoguće „provale“ u enkripciji na zahtjev suda.

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: web screenshot

Provjeri

VEZANO

najnovije