Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiVon der Leyen hvali se cjepnim putovnicama i poziva na veću digitalnu...

Von der Leyen hvali se cjepnim putovnicama i poziva na veću digitalnu globalnu suradnju

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Put ka digitalnim osobnim iskaznicama

Sa zloslutnim pozivom na povećanje globalne suradnje i centralizacije, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen na sastanku na vrhu G20, nazvanom “Jedna budućnost”, danas je apelirala na međunarodno regulatorno tijelo za umjetnu inteligenciju i digitalne identifikacijske sustave slične cjepnim putovnicama protiv koronavirusa.

Von der Leyen je smjelo proglasila našu zajedničku budućnost digitalnom, otuda implicitna potreba da globalni entiteti povuku granice i provode propise.

Von der Leyen, kao predsjednica Europske komisije, u svom se obraćanju dotakla umjetne inteligencije i digitalnog krajolika. Priznala je potencijalne opasnosti i goleme mogućnosti povezane s naprednom tehnologijom umjetne inteligencije i naglasila važnost usmjeravanja takve eksplozivne tehnologije.

“Danas se želim usredotočiti na AI i digitalnu infrastrukturu. Kao što je već opisano, umjetna inteligencija nosi rizike, ali nudi i ogromne mogućnosti. Ključno pitanje je kako iskoristiti tehnologiju koja se brzo mijenja.

U EU smo 2020. godine predstavili prvi zakon o umjetnoj inteligenciji. Želimo olakšati inovacije dok gradimo povjerenje. Ali trebamo više. Ono što svijet radi sada će oblikovati našu budućnost. Vjerujem da bi Europa i njezini partneri trebali razviti novi globalni okvir za rizike umjetne inteligencije”, rekla je von der Leyen.

Von der Leyen je pohvalila potez Europske unije 2020. godine da uvede prvi pravni okvir za AI, korak poduzet s namjerom poticanja inovacija uz povjerenje. Međutim, inzistirala je da to nije dovoljno. Predložila je multinacionalno usvajanje mehanizma suočavanja za upravljanje rizicima AI.

Šefica EU-a također je naglasila da globalno prihvaćeni standardi moraju biti stvoreni pod djelokrugom Ujedinjenih naroda, slično njihovom Međuvladinom panelu za klimatske promjene. Čovječanstvo bi moglo imati koristi, tvrdila je, ako bi međunarodno tijelo moglo razjasniti rizike i koristi povezane s umjetnom inteligencijom, slično IPCC-u za brigu o klimi.

Istodobno, von der Leyen zagovarala je koncept digitalne javne infrastrukture slične sustavu putovnica za koronavirus – sustavu koji je razvio EU kao odgovor na sagu o Covidu. Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila ga je raširenih ruku kao globalni standard za borbu protiv zdravstvenih prijetnji.

“Mnogi od vas su upoznati s digitalnim certifikatom za COVID-19. EU ga je razvila za sebe. Model je bio toliko funkcionalan i toliko pouzdan da ga je 51 država na 4 kontinenta usvojila besplatno. Danas ga WHO koristi kao globalni standard za olakšavanje mobilnosti u vrijeme zdravstvenih prijetnji”, nastavila je von der Leyen.

Zabrinjavajuće je što je von der Leyen pohvalila korake EU-a prema aplikaciji za digitalni identitet u cijelom bloku koja može pohranjivati ​​osobne podatke građana, uključujući podatke o kreditnim karticama, vozačkoj dozvoli i putovnici.

Ovakav razvoj događaja zvoni za uzbunu pojedincima i nacijama koji cijene slobodu govora i privatnost.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije