Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiWashington Post - klimatske promjene povećavaju rizik od obiteljskog nasilja nad ženama

Washington Post – klimatske promjene povećavaju rizik od obiteljskog nasilja nad ženama

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ludi zbog vremena?

U članku objavljenom ovaj tjedan u Washington Postu tvrdi se da klimatske promjene izlažu žene u Africi i Aziji povećanom riziku da postanu žrtve obiteljskog nasilja.

U članku pod naslovom “Klimatske promjene izlažu više žena riziku od obiteljskog nasilja” autori Geoffrey Ondieki, Disha Shetty i Aie Balagtas See navode katastrofalne vremenske prilike koje se događaju u Keniji, Indiji i na Filipinima, a za koje tvrde da su povezane s klimatskim promjenama. Zatim su ih pokušali povezati s porastom incidenata obiteljskog nasilja nad ženama u tim zemljama.

Kako bi poduprli svoje tvrdnje, autori su koristili UN-ova izvješća i akademike, uključujući Terryja McGoverna, voditelja Odsjeka za populaciju i obiteljsko zdravlje na Sveučilištu Columbia, koji je za Post rekao da su dokazi o uzročno-posljedičnoj vezi “neodoljivi”.

“Toplinski valovi, poplave, katastrofe izazvane klimom povećavaju seksualno uznemiravanje, mentalno i fizičko zlostavljanje, femicid, smanjuju ekonomske i obrazovne prilike i povećavaju rizik od trgovine ljudima zbog prisilne migracije”, tvrdi McGovern.

Međutim, McGovern je priznao da su podaci “i dalje ograničeni na nekim frontama”.

Autori su nadalje priznali da “akademici, aktivisti i humanitarni radnici” kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se proučila veza između katastrofalnog vremena i obiteljskog nasilja.

“Za razliku od teške znanosti o klimatskim promjenama, rekli su, složeni pokretači nasilja ne mogu se lako obuhvatiti brojevima”, napisali su autori.

Također su koristili osobne priče žena koje su bježale od situacija zlostavljanja, poput one pilotkinje Lenaigwanai, koja je pobjegla od svog nasilnog muža u sjevernoj Keniji dok je u toj regiji bjesnila jaka suša.

Iako se zlostavljanje Lenaigwanai povećalo nakon što je uginulo 68 goveda u obitelji, rekla je za Post kako ju je njezin suprug zlostavljao prije nego što se suša pojačala.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije