Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiWEF objavljuje rad koji je razvila Big-Tech koalicija o borbi protiv "dezinformacija"...

WEF objavljuje rad koji je razvila Big-Tech koalicija o borbi protiv “dezinformacija” i više

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Digitalna sigurnost“

Tijekom proteklih godinu dana, s nizom dobro oglašenih inicijativa, Svjetski ekonomski forum (WEF) definitivno se nastojao staviti u središte napora za definiranje načela i učinkovito reguliranje širokog spektra digitalnih pitanja.

Dok se ljudi pitaju kako je ova skupina globalističkih, formalno nevladinih i lobističkih elita došla do autoriteta, taj posao se nastavlja.

Uoči ovogodišnjeg okupljanja u Davosu, WEF i ono što naziva svojom Globalnom koalicijom za digitalnu sigurnost okrenuli su se globalnim načelima digitalne sigurnosti, s prijedlogom dokumenta koji je sada objavljen na ovu temu.

Ključna ideja koja stoji iza napora WEF-a je da načela “međunarodnih ljudskih prava” takva kakva jesu, mogu i trebaju biti “prevedena na internetsku, digitalnu sigurnost i utječu na sve; pojedince, kao i tvrtke i druge grupe.“

Ubrzo će tekst koji najavljuje nastojanja na web stranici grupe sa sjedištem u Švicarskoj doći do poante: “štetni online sadržaj” i kako se “pozabaviti njime.”

Sva uobičajena retorička “pomagala” koriste se kako bi se opravdalo i učinilo – ono što se prečesto jednostavno svodi na ograničenja govora, pa čak i cenzuru prihvatljivo prosječnom čovjeku: uspješno “hvatanje u koštac” s problemom pomoglo bi zaštititi djecu od zlostavljanja, sve od terorizma i mržnje govora, ali i baviti se samoozljeđivanjem i samoubojstvom, otprilike tim redoslijedom.

No, tu su uvučene i “dezinformacije”. Uvučeno, ali ne baš jasno definirano ili objašnjeno.

Postoje i uobičajene floskule o “uspostavljanju ravnoteže” – ali ne one kakvu biste očekivali, na primjer, između privatnosti i iskorištavanja osobnih podataka ili slobode govora i cenzure.

Ne, WEF želi ravnotežu između “sigurnosti i privatnosti u digitalnom svijetu i slobode izražavanja”.

WEF-ova “vojska” također je predvidljiva skupina: “javno-privatno” partnerstvo znači okupljanje takvih tvrtki i državnih regulatora kao što su Meta, Amazon, Microsoft, Google, UN, britanski Ofcom i niz odabranih nevladinih organizacija.

Prema prijedlogu dokumenta, načela WEF koalicije nastoje „unaprijediti digitalnu sigurnost na način koji poštuje prava, potaknuti usklađivanje više dionika, potaknuti pozitivno ponašanje i radnje u cijelom digitalnom ekosustavu te informirati i omogućiti regulatorne, industrijske i društvene napore i inovacije.”

Nešto što se zove Platforma za oblikovanje budućnosti medija, zabave i sporta zaduženo je za upravljanje “radom na globalnim načelima”.

Čitajući između redaka, radi se samo o strožoj i centraliziranijoj cenzuri…

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije