Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upWikipedia – Alat elite za dezinformiranje?

Wikipedia – Alat elite za dezinformiranje?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Umjesto čitanja, poslušajte ovaj članak!

Lažne istine

Većina od milijuna korisnika interneta koji traže informacije od Wikipedije nisu ni svjesni da su neke od podataka na stranici pažljivo editirali upravo oni koji imaju sredstava. Evo samo jednog primjera…

Novinar Lee Fang izvijestio je u utorak da je Hunter Biden 2014. angažirao konzultantsku tvrtku da izmijeni informacije o njemu napisane na stranici. To je uključivalo brisanje podataka o njegovim vezama s ukrajinskom tvrtkom Burisma, zbog koje je sada pod saveznom istragom.

Također, Biden je zatražio od tvrtke za odnose s javnošću FTI Consulting da ukloni informacije o njegovim vezama s osramoćenim umjetnikom Ponzijeve sheme Allenom Staffordom, kao i navod o tome da je Nacionalna zaklada za demokraciju (NED) povezana sa Središnjom obavještajnom agencijom (CIA).

NED uvelike financira američka vlada i naširoko se vjeruje da je paravan CIA-e. Od 1980-ih organizacija je pomogla orkestrirati nekoliko promjena režima, što je uključivalo financiranje pobunjenika u Nikaragvi, financiranje napora protiv apartheida u Južnoj Africi i financiranje Arapskog proljeća.

Prema Fangu, Biden je prethodno radio za NED, ali pregled njegove trenutne stranice na Wikipediji ne pokazuje njegovu povezanost s organizacijom.

Osim uklanjanja informacija, Biden je zatražio od FTI-ja da doda službene titule koje je imao u nevladinim organizacijama i druge bezazlene detalje. 

Samo mjesec dana nakon njegovih e-poruka FTI-ju, Bidenova stranica dramatično se promijenila u laskavi portret sina tadašnjeg potpredsjednika. Pojavili su se detalji o njegovom volonterskom radu, zajedno s nekoliko imenovanja koje je obnašao u odborima i povjerenstvima, dok su sve negativne reference uklonjene.

Godinama kasnije, Bidenov otac koristio je Wikipediju za širenje vladinih dezinformacija o cjepivima protiv COVID-19. Angažirao je grupu pod nazivom Hacks/Hackers da unajmi cenzore Wikipedije — zvane “Koordinatori istraživanja” — za projekt pod nazivom NewsQ. Posao cenzora bio je navesti koji su izvori informacija o cjepivu “vjerodostojni izvori”, a koji “nepouzdani”. Kandidatima za posao nije bilo potrebno medicinsko iskustvo ili stručnost u medicinskom području da bi postali koordinatori istraživanja. 

Provjeri/www.frontline.news

Foto naslovnice: screenshot www.frontline.news

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije